Home » Cognac Informatie, Featured

Waarom is cognac zo duur?

2 Comments

Duurste fles CognacWat maakt cognac zo duur in vergelijking tot eaux de vies, marcs en grappa’s?
Een belangrijke reden ligt in het feit dat, zoals de Fransen het zeggen, ‘de engelen een deel opdrinken’.

Cognac rijpt vele jaren op vat en jaarlijks verdwijnt ongeveer 3 procent door verdamping (wat bij grote distillateurs neerkomt op zo’n 20 miljoen flessen per jaar).

Aangezien geen enkele cognac korter dan drie jaar op vat mag liggen voor hij op de markt komt – de meeste goede cognacs liggen 10 tot 20 jaar – maakt een eenvoudig rekensommetje duidelijk dat tussen begin en einde van het rijpingsproces gemiddeld de helft van de inhoud van het vat verdwijnt. De consument betaalt dus ook de van cognacdampen verzadigde lucht in de distilleerderij.

Het ‘deel van de engelen’ is maar een aspect dat de prijs bepaalt. Belangrijker voor de kwaliteit en daarmee voor de prijs zijn de streek waar de wijn vandaan komt die de basis van het distillaat vormt, de samenstelling van de blend, de periode van rijping en de kwaliteit van het hout voor de vaten.

Tags bij deze post: ,

2 Comments »

 • Gert-Jan said:

  Aardig stukje over de angel share, maar waarom is cognac dan duurder dan whisky ? Een goede whisky met leeftijdsaanduiding 10 jaar (jongste whisky in die blend van 1 distiller is dan 10 jaar) doet een 30-40 euro (tuurlijk zijn er duurdere van die leeftijd). Ander voorbeeld heb zelf een super 27 jaar oude whisky uit een enkel vat en op vatsterkte (54,9%) voor nog geen 55 euro aangeschaft (1 van 267 flessen). Dit zie je bij cognacniet, ben tot nu toe ook geen cognac uit 1 vat tegengekomen. Je verhaal gaat niet helemaal op denk ik als reden voor de hoge cognac prijzen, bovendien wordt veel cognac ook nog eens aangelengd tot 40%. De prijzen van cognac vooral in de XO en beter houdt mij tegen om meer cognac te kopen.

 • jaap de Man said:

  Kijk Gert Jan, Cognac heeft als basis witte wijn dat ook nog volgens de regels uitsluitend in de cognacstreek geproduceerd mag worden.
  Totaal slechts 63.000 ha.

  Door de verschillen in kwaliteit van de terior = (bodemgesteldheid) onderverdeeld in 6 zgn kwaliteits gebieden.
  Dat bepaald de beperktheid van de hoeveelheid van de productie.

  De Grand champagne cognacs komen uit het beste gebied en dat behelst slechts 12.400 ha.

  Voor het maken van 1 liter cognac is ca. 12 liter witte wijn benodigd.
  En daar gaat dan het engelendeel van 3% ook nog van af.

  Dat maakt het product schaars en je weet het schaarste drijft de prijs op.

  Daarnaast bestaat er in tegenstelling tot whisky, voor cognac bijna geen concurrentie. Die komt eigenlijk alleen van de Armagnac.

  Dus de procuctie is kostbaar en beperkt.
  Dan bestaat er ook nog een stuk hele slimme marketting.

  Wat overblijft is dat Cognac net als sommige whisky´s een drankje met een verhaal is. En verhalen dat verkoopt.

  Kijk maar naar de wereldberoemde bubbeldrank uit noord Fankrijk.

  De Champagne is niets meer dan een slechte witte wijn met bubbels.
  Waar eerst nog suiker (licor de tirage) aan wordt toegevoegd om het op smaak te brengen. Overigens is champagne de enige wijn in de wereld waar suiker aan mag worden toegevoegd. De andere uitzondering is voor champagne Rosé, om de rose kleur te verkrijgen mogen zij als enige in de wereld rode wijn toevoegen.

  Rose wijnen worden gewoon van blauwe druiven gemaakt waar de schilletjes tijdig worden verwijderd.

  Zoek maar eens een lekkere XO uit van een niet zo bekend merk. Bijvoorbeeld Daniel Bouju ambachtelijk gemaakt en de jonge XO’s zijn best redelijk in prijs. De VSOP van hem is een blend van 6 tot 10 jaar oude cognac’s en mag dus eigenlijk XO genoemd worden.
  O.a Te koop in Landsmeer bij Proef en Toast en in Velp bij Appeldoorn.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form