Home » Cognac Informatie, Featured

Verschil tussen Napoleon en XO?

4 Comments

In dit artikel beantwoord ik een interessante lezersvraag, waar anderen misschien ook mee zitten.

Vraag: Ik heb een vraag waar ik nu al een tijdje mee zit. Op het internet kan ik het even niet vinden; als XO en Napoleon dezelfde eisen hebben, waarom hebben cognachuizen dan een Napoleon cognac een XO? Hoe oud is een gemiddelde Napoleon? En staat Napoleon altijd boven VSOP?

Antwoord: Bedankt voor je vraag! De term Napoleon op een Cognac-fles is altijd ouder dan een VSOP (rijping van minimaal 4 jaar) en is volgens de Franse Wet gelijk aan de XO, aangezien ze allebei een rijping nodig hebben van 6 jaar.

Toch staat een Napoleon bij de merken die deze term voeren onder de XO, de XO’s bij deze merken worden dan ook zelden (lees nog nooit gezien) met een rijping van 6 jaar verkocht, maar eerder een gemiddelde rijping van 25 jaar.

De grootste mengers zijn er trots op dat ze veel oudere voorraden voor hun cognacs gebruiken.

Er gelden momenteel nog dezelfde eisen voor XO en Napoleon maar vanaf 2016 niet meer. Dan moet een XO minimaal 10 jaar oud zijn, de Napoleon blijft op een minimale leeftijd van 6 jaar staan…

Om het één en ander te verduidelijken hieronder een overzicht hoe lang een Cognac gerijpt moet zijn om een ouderdoms indicatie te mogen gebruiken.

Mijn vraag aan jullie, wat vinden jullie van het stelsel bij Cognac omtrent de leeftijdsaanduiding?

Is een 25 jaar gerijpte XO, die een minimum-leeftijd moet hebben van 6 jaar en vanaf 2016 10 jaar, nog wel een XO?

Tags bij deze post: ,

4 Comments »

 • Tweets die vermelden Verschil tussen Napoleon en XO? - Cognac Review.nl -- Topsy.com said:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door DH17, Gualtiero. Gualtiero heeft gezegd: Blog Post: Verschil tussen Napoleon en XO? http://bit.ly/fJdSb2 […]

 • WormTub said:

  Op zich zijn het mooie aanduidingen en natuurlijk karakteristiek voor cognac, maar of het handig is is een tweede. Ik kan me indenken dat het voor de consument het er allemaal niet duidelijker op wordt, want je zult op de hoogte moeten zijn van wat de aanduidingen betekenen. Persoonlijk heb ik meer met de wetgeving rond de leeftijdsaanduidingen in de whiskyindustrie. Als er een leeftijd aangegeven is is dat die van de jongste whisky die gebruikt is. Niet in alle gevallen wordt er een leeftijd aangegeven en dan is het dus vanaf 3 jaar en ouder. Of er wordt alleen de datum van distilleren en/of bottelen gepresenteerd, mag je zelf gaan rekenen ;-).

 • Courvoisier Napoleon – Fine Champagne - Cognac Review.nl said:

  […] De nasmaak: gemiddeld lang en zeer plezierig. De leeftijd: onduidelijk, echter minimaal 6 jaar. Lees hier meer over het verschil tussen een Napoleon en XO Cognac. De herkomst: minimaal 50% Grande Champagne Cognac, de rest is Petite Champagne. De prijs: […]

 • Kenneth said:

  Ik heb ook even een misschien voor de bekende een rare vraag.
  Waarom wordt een cognac van bijvoorbeeld 8 jaar oude rijping zoals de PAUL GIRAUD VSOP, niet een Napoleon of XO genoemd? aangezien deze rijping aanduidt op een Napoleon of XO en niet die van VSOP? zijn de rijpingsprocessen anders of gelden hiervoor alleen de rijpingsjaren?
  Of kan dit te maken hebben dat ze een 8jaar oude een VSOP aanduiding geven, omdat ze een nog oudere cognac hebben, dat ze deze aangeven als een Napoleon of XO?

  Hoor graag bericht van iemand!

Reageer op dit artikel!

Feedback Form