Home » Cognac Informatie

Veelgestelde vragen over de Louis XIII RARE CASK 43,8°

3 Comments

Hoewel er maar 2 flessen in Nederland geleverd worden, schijnen er nogal wat vragen over de Rémy Martin Louis XIII Rare Cask 43,8% te zijn. Deze worden in dit artikel beantwoord!

Leuk om te lezen, ook als je zelf niet één van de twee gelukkigen bent! ;-)

Deel 1: Achtergrond Louis XIII Rare Cask

1. Wat is LOUIS XIII RARE CASK?

Een hoogst zeldzaam vat met een door de natuur gezegende bijzondere cognac- met een iets hoger alcoholpercentage en niet eerder geëvenaarde rijkheid in smaak en intensiteit- in de openbaarheid gebracht door Pierrette Trichet.

2. Hoe is de LOUIS XIII RARE CASK 43,8° ontdekt?

LOUIS XIII keldermeester Pierrette Trichet was in 2004 met haar reguliere LOUIS XIII reserves proeverij bezig, toen één van de vaten haar speciale aandacht trok. Dit vat had exact dezelfde geschiedenis als de andere in de kelder aanwezige vaten, met eenzelfde blend van ongeveer twaalfhonderd eaux de vie’s, allen 40 tot 100 jaar gerijpt. Toch sprong dit vat eruit, door een hoger alcoholpercentage en aroma’s met een spannende soort extra potentie.

Behoedzaam als zij is, heeft Pierrette nog vier jaar gewacht om zeker te weten dat haar vermoedens correct waren. Gelukkig bleek haar instinct te kloppen, waarop zij besloot dat deze LOUIS XIII RARE CASK 43,8° gebotteld moest worden als speciale editie.

3. Hoe verklaart Pierrette Trichet dit fenomeen?

Kleine veranderingen in de vaten tijdens het mengen van de eaux de vie’s kunnen een rol gespeeld hebben, in combinatie met de omstandigheden op bepaalde momenten in het rijpingsproces. Dat zijn volgens haar de factoren die verantwoordelijk zijn voor de opmerkelijk aromatische intensiteit van de cognac in dit ene vat.

Maar dat is niet meer dan haar persoonlijke mening.

4. Waarom heeft Pierrette Trichet als eerste LOUIS XIII keldermeester LOUIS XIII RARE CASK ontdekt?

Iedere keldermeester heeft zijn of haar eigen bijdrage geleverd aan het cultuurgoed van LOUIS XIII.

Zo heeft bestuurder en eerste keldermeester André Renaud (grootvader van de huidige bestuurder, Dominique Hériard Dubreuil) de zeldzame oude eaux ontdekt, die de kern vormt van de huidige bijzondere cognacvoorraad.

Door het initiatief van André Giraud om kelders te bouwen en grote hoeveelheden eaux de vie op te slaan, is het toekomstige succes van LOUIS XIII veilig gesteld.

Dan was daar vervolgens Georges Clot, die zijn bijdrage leverde door LOUIS XIII wetenschappelijk goed te keuren. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld oor zijn kennis over te dragen aan zijn opvolgster  Pierrette Trichet.

André Giraud en Georges Clot beschikten over de perfecte kennis ten aanzien van de diversiteit van hun voorraad: dankzij deze kennis en het voortdurend bewaken van deze diversiteit hebben zij sinds 1874 meegewerkt aan de totstandkoming van wat nu LOUIS XIII is.

Pierrette Trichet heeft, voortbordurend op dit nalatenschap, zo de kans gezien om de Rare Cask te creëren.

5. Zijn er meerdere zeldzame vaten ontdekt?

Dit weet alleen Pierrette Trichet, maar zij heeft al wel onthuld dat zij verwacht dat er toekomstige edities van LOUIS XIII RARE CASK zullen zijn. Diep van binnen weet zij zeker dat ze er op een dag nog een extra bijzonder vat ontdekt. Maar ze kan niet zeggen wanneer. Het alcoholpercentage zal sterker zijn dan 40 procent, maar ze kan nog niet zeggen hoeveel. De proefnotities zullen buitengewoon zijn, maar ze kan deze nog niet benoemen.

Kortom: een LOUIS XIII RARE CASK is een wonder van de natuur, dat nooit twee keer hetzelfde zal zijn. Zoals dit nu eenmaal het geval is bij oogsten in de champagne streek: “moeder natuur en de keldermeester beslissen”.

6. Wanneer worden de vaten geselecteerd en wanneer vindt de volgende selectie plaats?

De ‘tierçons[1]’ van de LOUIS XIII worden continu geëvalueerd. Er is daarom geen specifieke periode te benoemen waarin de selectie plaatsvindt, dit is aan Pierette Trichet om te bepalen.

7. Zal de volgende LOUIS XIII RARE CASK hetzelfde van smaak zijn als de eerste?

Iedere rare cask zal zijn eigen speciale bovengemiddelde alcoholpercentage hebben, een uniek percentage dat we nu nog niet kunnen voorspellen. En zo beschikt iedere LOUIS XIII RARE CASK over zijn eigen unieke smaakprofiel.

8. Kunnen we de LOUIS XIII RARE CASK, CASK 43,8° tierçon zien?

Helaas niet, deze tierçon is terug naar de LOUIS XIII kelders om daar hergebruikt te worden, gevuld met zeer oude eaux de vie.

9. Wie heeft de karaf gemaakt?

LOUIS XIII was erop gebrand om een cognac van deze zeldzaamheid te combineren met een unieke productietechniek voor de fles. Zodoende heeft LOUIS XIII kristalhuis Baccarat gevraagd om een fles te ontwerpen. Zij hebben op hun beurt alle aanwezige expertise en talent ingezet om deze semitransparante zwarte karaf met de hand te vervaardigen.

De LOUIS XIII RARE CASK is gemaakt van zwart kristal, de hals is vervaardigd van palladium.

Zwart kristal is een vorm van kristal die een combinatie van metalen oxides bevat. Om een dergelijke karaf te vervaardigen is zodoende meer kennis benodigd dan bij de productie van een helder kristallen karaf, vooral daar waar het de techniek betreft die nodig is om de temperatuur van het kristal te controleren. De Baccarat medewerkers die betrokken zijn bij de vervaardiging van de karaf zijn zodoende hooggekwalificeerd (“Meilleurs Ouvriers de France”), om één karaf te produceren zijn ongeveer 20 mensen nodig. In totaal kost het meer dan 3 uur om de karaf af te maken.

Uitzonderlijke technische kennis en vaardigheden zijn nodig om de dosering van het zwarte kristal te beheersen, en het in de juiste vorm te krijgen terwijl de temperatuur constant blijft. Dit alles maakt deze karaf een zeer bijzonder product.

Normaal gesproken maakt een glaskunstenaar zijn kristallen product op gevoel, bij deze karaf is technische kennis onontbeerlijk.

Het palladium dat gebruikt is voor de hals van de fles behoort tot dezelfde metaalfamilie als platinum. Naast dat dit een zeer zeldzaam metaal is, is het ook hoogwaardig, op hetzelfde niveau als goud of platinum.

Deel 2: LOUIS XIII RARE CASK versus LOUIS XIII?

1. Wat is het verschil tussen LOUIS XIII RARE CASK en LOUIS XIII?

LOUIS XIII stamt uit 1874. Het elixer is een resultaat van een blend van meer dan duizend Grande Champagne eaux de vie,  die allen tussen de 40 en 100 jaar gerijpt hebben. Vier generaties keldermeesters hebben elkaar opgevolgd en de ongeëvenaarde schat van dit product gekoesterd.

Verschillen tussen LOUIS XIII RARE CASK en LOUIS XIII zijn te vinden in de zeldzaamheid, het alcoholpercentage en in de smaak.

2. Is het ontwikkelingsproces van de LOUIS XIII RARE CASK anders dan dat van de LOUIS XIII?

Ja, want de Rare Cask tierçon wordt niet meer geblend met andere tierçons, nadat het vat geïsoleerd wordt wegens zijn bovengemiddelde alcoholpercentage.

3. Kunnen we verschil waarnemen in de smaak van LOUIS XIII RARE CASK 43,8° en LOUIS XIII?

De drank in het ene vat is gezegend met een vleugje extra kracht veroorzaakt door de ultieme verhouding tussen bouquet- en smaakcomponenten en het alcoholpercentage.

Hierdoor worden de zeldzame smaken die toebehoren aan de LOUIS XIII versterkt, met als gevolg een aantal karakteristieke aroma’s die exclusief toebehoren aan de LOUIS XIII RARE CASK.

De neus begint met het openbaren van een verbazingwekkende intensiteit, en ontvouwt zich vervolgens laag voor laag met fabuleuze ontdekkingen. Eerst een boeket van wilde paddenstoelen. Dan een verzameling houttonen, die herinneringen aan bossen in de herfst oproepen. Gevolgd door een schitterend palet van volle, kruidige tonen waaruit de 100 jaar rijpen in Limousin eiken spreken. Kruidkoek, bijenwas, noten en verse munt. De krachtige smaak wordt gevolgd door een filmend gevoel in de mond. Vanaf de eerste slok wordt het gehemelte overspoeld met duizend sierlijke smaken, waarbij de bescheiden smaak van paddenstoelen wordt afgewisseld met eigenwijze tonen van gedroogd fruit. Je kunt de stenen muren van de kelders bijna proeven.

Door de zweem van extra alcohol komt een extra smaakdimensie tot leven die alle verwachtingen overtreft, en een balans tussen harmonie en intense aroma’s die de perfectie raakt. De smaaksensatie van de LOUIS XIII is lang en intens en lijkt geen grens te kennen.

6. Als Pierrette Trichet moet kiezen tussen LOUIS XIII RARE CASK 43,8° and LOUIS XIII, welke heeft dan haar voorkeur?

“ Zoals bij twee kinderen: ze zijn verschillend en beide prachtig. De liefde voor beiden is groot, wij kiezen niet”

7. LOUIS XIII RARE CASK is duurder dan LOUIS XIII, betekent dit dat de kwaliteit van de RARE CASK beter is?

Nee, maar de naam zegt het al: LOUIS XIII RARE CASK is veel zeldzamer.

8. In welke zin verschilt LOUIS XIII RARE CASK van de LOUIS XIII Black Pearl?

De LOUIS XIII Black Pearl was een gelimiteerde editie met een alcoholpercentage van 40 procent, gebotteld uit één vat, LOUIS XIII RARE CASK is een zeldzame editie met een percentage van 43,8 procent. Vandaar het verschil in smaak.

Deel 3: Praktische informatie

9. Wat is de adviesprijs van de LOUIS XIII RARE CASK?

De adviesprijs is 10,000 euro.

10. Hoeveel flessen zijn er beschikbaar van de LOUIS XIII RARE CASK?

Wereldwijd zijn er 768 genummerde flessen. Hiervan zijn er 2 beschikbaar voor de Nederlandse markt.

[1] Tierçons: speciale vaten die speciaal door de Rémy Martin familie apart zijn gehouden

Tags bij deze post: , , ,

3 Comments »

 • Jayant Kalika said:

  Gelukkig heb ik deze weten te bemachtigen! Er mooie doos en fles. Ik heb er geen moment spijt van gekregen!!

 • Robert said:

  Jayant, ik zou graag eens op de borrel komen bij u!

 • Ivo Clahsen said:

  Wat een grote onzin! Alsof je van een fles van 10000 euro zatter wordt dan een fles van 30.
  Haha ik lig in een deuk. Palladium mijn god. Wie schrijft zulke artikelen. Moet welhaast een fantasy schrijver zijn geweest.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form