Home » Featured, Headline, Nieuws

Unieke Louis XIII Rare Cask 42,6 voor Nederland

9 Comments

Eergister, 20 juni 2013, lanceerde Rémy Martin de unieke Louis XIII Rare cask 42,6 in het schitterende Conservatorium Hotel te Amsterdam. De enige karaf die voor de Nederlandse markt beschikbaar is gesteld, is verkrijgbaar in het hotel. De karaf heeft een verkoopwaarde van € 18.000,- en voor € 900,- euro per glas kan er in het hotel genoten worden van deze sensationele cognac.

Binnenkort volgt er een verslag van de introductie van de Louis XIII Rare Cask 42,6 waarbij Cognac Review aanwezig was.

Louis XIII – Rare Cask 42,6

Een honderd jaar durende reis nadert haar glorieuze slot. Het kostbare destillaat, dat binnenkort LOUIS XIII mag heten, is de laatste fase van verfijning ingegaan in de oude vaten die we tierçons noemen. De keldermeester ziet uit naar het moment waarop de eaux-de-vie haar staat van perfectie zal bereiken. In dit stadium kan het bij toeval gebeuren dat de keldermeester een buitengewone zeldzaamheid ontdekt: tussen de vele honderden tierçons kan zich een vat bevinden met een rijkheid en intensiteit die uniek is voor dat ene vat.
Niemand weet hoe dit verschil te verklaren valt, en niemand kan zeggen of er ooit een tweede vat als dit wordt ontdekt.
In de geschiedenis van de LOUIS XIII is dit slechts één keer eerder voorgekomen. En nu, bij de gratie der natuur, hebben we er weer een. Haar naam is LOUIS XIII Rare Cask 42,6.

Het verhaal begint zoals het voor elke LOUIS XIII begint, in de kalkrijke elite wijngaard in de Grande Champagne, waar de Ugni Blanc onder de milde
streling van het Charente-klimaat uitgroeit tot de perfecte druif. Alleen de beste druiven met de beste kenmerken worden geselecteerd voor een reis die 100 jaar zal duren.

Het verhaal ontvouwt zich onder de zorg van de opeenvolgende keldermeesters, die ieder op hun beurt kijken, proeven en mengen en een oneindig geduld aan te dag leggen om de sublieme rijkdom en complexiteit te creëren die eigen zijn aan het eeuwige profiel van de LOUIS XIII. Hoe komt het dat er uit zoveel vaten, zich af en toe een vat spontaan onderscheidt als Rare Cask? De precieze oorzaak is een groot mysterie. Maar we weten wel dat dit hoe dan ook
het resultaat is van het traditionele procedé, waarmee de LOUIS XIII wordt vervaardigd en waarin geen enkele concessie wordt gedaan aan de kwaliteit. We weten ook zeker dat een Rare Cask nooit ontdekt kan worden zonder de buitengewone voelsprieten van de keldermeester. Zij beschikt over de zeldzame gave om een uitzonderlijk vat te herkennen wanneer de natuur meent dat de tijd daar rijp voor is.

Pierrette Trichet is de vierde keldermeester van het Huis Rémy Martin, waarvan oprichter en voorzitter André Renaud de eerste keldermeester was. Alle vier hebben ze hun aandeel gehad gedurende de eeuw die deze Rare Cask heeft voortgebracht – van de selectie van de eerste jonge eaux-de-vie tot decennia van geduldig en deskundig observeren en mengen, wat uiteindelijk leidde tot een unieke blend van meer dan 1200 eaux-de-vie.
Rare Cask is in veel opzichten Pierrette Trichets eerbetoon aan deze voorgangers, de parel in de kroon van de LOUIS XIII-legende, waaraan elke keldermeester zijn steentje heeft bijgedragen.

Gebeurtenissen waar geen rationele verklaring voor is, moeten extra zorgvuldig worden benaderd. Daarom wachtte Pierrette Trichet nog tweeënhalf jaar voor ze haar ontdekking officieel bevestigde. Geen twee tierçons zijn precies even groot en deze Rare Cask is een van de kleinere: net genoeg voor 738 karaffen. Net als de eerste Rare Cask 43,8 onderscheidde deze zich door een iets hoger alcoholpercentage, boven de verwachte 40 procent. In dit geval was het alcoholpercentage 42,6 procent. Begin 2012, in het bijzijn van haar rechterhand Baptiste Loiseau, kwam de reis officieel ten einde.
De eaux-de-vie in het vat had haar perfecte evenwicht bereikt. Het moment was aangebroken om een nieuwe bladzijde te schrijven in de geschiedenis van de LOUIS XIII. De LOUIS XIII Rare Cask 42,6 was geboren.

LOUIS XIII is een blend van wel 1200 eaux-de-vie, die 100 jaar zijn gerijpt. Het resultaat is een cognac met ongekende aromatische rijkdom en complexiteit, met een veelheid aan langdurige nuances die niemand na één keer proeven volledig kan ontcijferen. Elk glas is een nieuw avontuur.
In de LOUIS XIII Rare Cask 42,6 komen unieke tonen samen, met opvallende aroma’s die uniek zijn voor dit kostbare vat: noten van pruimen en dadels, vermengd met de smaak van gemberkoek, gedroogde pruimen en gember, met een subtiel accent van tabaksblad. Het is een ultiem voorrecht deze Rare Cask te mogen proeven. Zij voert u naar de verste uithoeken van uw verbeelding.

Kenmerkend voor deze Rare Cask is het kostbare zwarte kristal. Het vakmanschap van het Franse kristalhuis Baccarat is hierbij flink op de proef gesteld. Aan elke fles hebben twintig vaklieden gewerkt, en het kristal heeft de meest complexe kleur die denkbaar is in de kunst van het kristalmaken.
Het rosé goud dat in het ontwerp van de LOUIS XIII Rare Cask 42,6 is verwerkt, vormt een opvallend en sensueel contrast met de donkere weelderigheid van het zwarte kristal. De hals van de fles is bekleed met een laagje rosé goud met een subtiele versiering van vierbladige motieven.
De fles is bekroond met een stop van zwart kristal die in het kistje als een kostbaar juweel wordt gepresenteerd.
Het kistje zelf is verzegeld met een plaatje van verguld rosé goud. Na opening fonkelt de kristallen inhoud u tegemoet.
Rare Cask 42,6 is genoeg voor 738 flessen; elk exemplaar krijgt een uniek serienummer. Het is een ongekend voorrecht om een van deze flessen te bezitten.

LOUIS XIII Rare Cask 42,6 – alle decanters hebben een serienummer van 001 tot 738. Er is voor de Nederlandse markt 1 decanter LOUIS XIII Rare Cask 42,6 beschikbaar gesteld. LOUIS XIII Rare Cask 42,6 kan per glas worden besteld in het Conservatorium Hotel te Amsterdam. De prijs per glas bedraagt € 900,-.

Tags bij deze post: , , , , , ,

9 Comments »

 • Wouter (author) said:

  In Nederland is de Louis XIII trouwens redelijk betaalbaar in vergelijking tot de aanbevolen prijs per glas wereldwijd. €900,- versus €1.800,- :D

 • Ton said:

  Aan de ene kant heel bijzonder, zo’n cognac, maar tegelijk waanzinnig en over de top. Ik ben benieuwd of de aanwezigen ook mogen proeven!
  Verder is echt opvallend dat Rémy Martin blijkbaar 1910 opeens als oprichtingsdatum hanteert, het moment dat Paul Rémy Martin associeert met André Renaud (die overigens getrouwd was met Marie Frapin!).
  In 1916 gaan ze dan ook officieel Rémy Martin heten. Maar al in 1724 is het allemaal begonnen, toen Jean Geay en Rémy Martin hun bedrijf oprichtten in Lignières. Deze datum wordt dan ook meestal als de oprichtingsdatum genoemd, ook door Rémy Martin zelf.
  Ze hadden ook wel 1990 kunnen nemen als startdatum, de datum dat Rémy Martin met Cointreau fuseert. Deze ‘groep’ heet nu eigenlijk Rémy-Cointreau. Ook weer allemaal family-business: géneviève Renaud, dochter van André Renaud, was namelijk getrouwd met Max Cointreau.

 • Jayant Kalika said:

  Het was een geweldige lancering in Het Conservatorium Hotel!

 • Hans Stok said:

  1. Bij die prijs: hoeveel cl krijg je voor je € 900 ?
  2. En wat voor een glas gebruiken ze daar ?
  3. Tot-nu-toe is voor ALLE (!) destillaten mij favoriet het Spiegelau Snifter Premium 192 mm glas ! (met een elders aan te schaffen dekseltje)
  Ik krijg ook graag op dit glasvoorkeur van mij reacties.

 • Hans Stok said:

  Tierçon, ik heb mijn cognac-boeken hier niet bij de hand, waaronder die van Nicholas Faith en het fraaie boek van Reinier Koops, dus daarom:

  http://www.vin-vigne.com/lexique/definition-tiercon.html

  Tierçon: le tierçon est un tonneau de chêne ayant la capacité de contenir 53 litres de vin

  http://www.linternaute.com/dictionnaire/fr/definition/tiercon/

  tierçon, nom masculin
  Sens 1 Tonneau qui contient 90 litres de champagne (un demi-tierçon en contenant 50 litres).
  Sens 2 Mesure de liquides qui équivaut au tiers d’une mesure entière [Ancien].
  Sens 3 Petite caisse de bois de sapin qui sert à envoyer les savons blancs en petits pains [Commerce].
  Sens 4 Tonneau plus long que large à l’intérieur duquel se trouve le riz de la Caroline.

  tierçon : 1 synonyme.
  Synonymes caque.

  caque, nom féminin
  Sens Barrique dans laquelle on conserve les harengs fumés.

  http://www.cavesa.ch/definition/tiercon,4677.html

  Définition : Tierçon

  Encyclopédie de la Vigne, du Vin et des Alcools

  Nom d’un type de barrique régionale qui contient au Languedoc 215 l, le tierçon de la Champagne 91 litres, le tierçon des Charentes de 520 à 560 litres qui sert à faire vieillir le cognac.

  Tja, dus tussen de 53 en 560 liter, oftewel ik werd nog niets wijzer.

  Maar:

  http://fr.wikipedia.org/wiki/Louis_XIII_de_R%C3%A9my_Martin

  En 2004, Pierrette Trichet, le maître de chais, découvre un tierçon exceptionnel. De ce tierçon naîtra la collection RARECASK 43,8, en référence aux 43,8 degrés d’alcool qui caractérisent ce tierçon. Présentées dans une carafe en cristal noir opaque de la maison Baccarat, chacune d’elle est numérotée.

  En 2007, Louis XIII s’allie a baccarat et donne naissance à Louis XIII Black pearl, une serie exclusive de 786 carafes.

  Quote uit het artikel hierboven:
  “Geen twee tierçons zijn precies even groot en deze Rare Cask is een van de kleinere (???, Hans Stok): net genoeg voor 738 karaffen.”

  Dus: 786 x 0,7 liter = 550 liter.
  Een barstensvol vat na pakweg 100 jaar ?!
  Niet erg waarschijnlijk.
  Bijgevuld, opgetopt door de jaren heen of ….. ?

  En wat toevallig: twee totaal verschillende vaten leveren na circa 100 jaar PRECIES HETZELFDE èn het ONWAARSCHIJNLIJK HOGE aantal liters en dus flessen voor één tierçon op ?!

  Dus ik weet het nog niet.
  Klopt er toch iets van of is hier iets totaal anders aan de hand ?

  O ja, en Rare Cask ?
  Dat is engels (schots) en whisky.
  En laat ik nu net aan een Nederlands ‘Rare Casks’ destillaat zitten, de Millstone 100 Rye Whisky, Cask Number(s) 599/613, van Zuidam, maar dat is voor sommigen misschien vloeken op deze site ?
  Echter het is m.i. (en volgens die van anderen) wel de beste NL whisky to date, die zich kan meten met andere relatief jonge, want deze is whisky is slechts 100 maanden oud, Schotse, USA etc. whisk(e)ys !
  (en 100% proof, 100% Rye, for 100% milled by Dutch Windmills, vandaar de naam).

  Rémy Martin, Wouter en/of iemand anders: help !

 • Cognac Review – Elke week een nieuwe cognac beschrijving! » Louis XIII Rare Cask 42,6 diner said:

  […] Enige tijd geleden schreef ik al over het geweldige diner wat in het Conservatorium Hotel werd gehouden ter introductie van de Rémy Martin Lo…. […]

 • Hans Stok said:

  Op 7 August 2013 schreef ik hierboven een tweede uitgebreide reactie i.v.m. wat een tiercon nu precies is, maar tot op vandaag:
  “Your comment is awaiting moderation.”.

  Hoe kan dit ?!

 • Hans Stok said:

  Het is nu geplaatst !
  Nu nog reacties daar op.
  Wat kan jij over mijn vragen zeggen Wouter ?

 • Wouter (author) said:

  Hoi Hans,

  De tierçons van deze Rare Casks worden inderdaad geregeld afgetopt, op deze manier hebben ze dus een vol vat weten te realiseren na al die jaren. Dit verbaasde mij ook, vandaar dat ik dezelfde vraag had gesteld aan de Louis XIII ambassadeur Alexandre Quintin…. ;-P

  Over de Millstone Rye hoor ik veel goede reacties, zelf heb ik deze mogen proeven bij het Potstill festival in Amersfoort. Was inderdaad een heerlijke Rye Whisky!

  Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel! ;-)

Reageer op dit artikel!

Feedback Form