Home » Brandy, Overige

Tartufino Original – Brandy met truffel

11 Comments

Voor de Truffel liefhebbers onder ons, dit keer geen beschrijving over Cognac maar een Cognac gerelateerd product, namelijk Truffel Brandy, uit Istrië, Kroatië.

Mensen vragen zich vaak af  hoe een truffel ruikt, dat is een moeilijke vraag! De chef van een Italiaans restaurant in Londen vergeleek het ooit met “Old Socks and Sex”.
Heel bijzonder product natuurlijk, dus dit moest geproefd worden….

Tartufino Original ruikt enorm naar truffel (of oude sokken), zodanig dat alleen nog een zoetje (Acacia Honing) te herkennen is.

De smaak is zoetig, echter ook iets bitter met een herkenbare smaak van truffel, in tegenstelling tot de geur is de truffel nu veel minder “aanwezig”. Ook de Brandy was niet tot nauwelijks te bespeuren. Al merk je wel dat er alcohol (38%) aanwezig is.

Al met al een heel bijzonder product, al zou ik het niet snel bestellen door de zoetigheid die erin zit, al kun je dit deels oplossen door een ijsklontje.

Onderstaande historische tekst is geschreven door Tartufino:

Truffels uit Istrië (Kroatië) zijn waardevol vanwege hun hoge kwaliteit en verfijnde smaak. De witte truffel [Tuber magnatum pico] geniet internationaal gezien het meeste aanzien. Ondanks vele inspanningen is men er nog nooit in geslaagd de witte truffel te kweken.

De truffel uit Istrië is ontdekt door de oude Romeinen. Tijdens het Venetiaanse rijk had slechts een selecte groep jagers toegang tot het Motovun woud (het woud van St. Marcus) om naar truffels te zoeken. Eeuwen later toen het gebied onder Oostenrijk-Hongarije viel, had deze Istrische juweel slechts één bestemming, namelijk het Hof van Wenen. Officieel verscheen de truffel voor het eerst op de menukaart in 1815 (het Congres van Wenen).

Extra informatie over Tartufino:

De Tartufino brandy is een afgeleide van de Rakia Komovica. Deze brandy is normaal gesproken kleurloos, maar kan door toevoegingen (zoals kruiden, walnoten, honing, etc.) een andere kleur aannemen. Zo is in Istrië, Kroatië de toevoeging van honing populair (om de sterke smaak te verzachten) en is daar beter bekend als “Medica” of “Medovaca” (=honingbrandy).

De Tartufino brandy ontleent dus zijn goudgele kleur en zoetheid aan de acaciahoning, en zijn sterke aroma aan de Istrische witte truffel (Tuber magnatum pico) die tijdens het productieproces wordt toegevoegd.
Het is namelijk niet mogelijk om truffel naderhand toe te voegen, zonder dat deze na verloop van tijd zijn vaste vorm verliest. Het heeft dan ook bijna drie jaar geduurd om de honingbrandy te voorzien van truffel.
Op welke wijze dit gebeurt kunnen we niet prijsgeven – “het geheim van de chef”, maar wel kunnen we een hoge en constante kwaliteit garanderen (de productie gebeurt in huis en altijd volgens hetzelfde proces).

Daar komt nog bij dat onze truffelbrandy niet op grote schaal wordt geproduceerd (5000l) en slechts een deel hiervan is bestemd voor de lage landen en de rest van Europa.

Tags bij deze post: , ,

11 Comments »

 • Anoniem said:

  Lijkt me een aparte combinatie. Lijkt het een beetje op truffel olie?

 • Wouter (author) said:

  Beste Anoniem,

  Qua geur is het goed te vergelijken met een sterke truffel-olie.

 • ronald said:

  beste redactie, mooi verhaal doch incorrect. truffels zijn in istrie ontdekt in 1937 door een italiaan uit de piemonte. niet door romeinen,venezianen of habsburgers…..er zijn tevens al recepten met truffles uit de 14e en 15e eeuw…. pas svp deze tekst aan, kan echt niet. groetjes ron

  De truffel uit Istrië is ontdekt door de oude Romeinen. Tijdens het Venetiaanse rijk had slechts een selecte groep jagers toegang tot het Motovun woud (het woud van St. Marcus) om naar truffels te zoeken. Eeuwen later toen het gebied onder Oostenrijk-Hongarije viel, had deze Istrische juweel slechts één bestemming, namelijk het Hof van Wenen. Officieel verscheen de truffel voor het eerst op de menukaart in 1815 (het Congres van Wenen).

 • Wouter (author) said:

  Beste Ronald,

  Bedankt voor de aanwijzing. Ik heb het artikel (laatste stukje) niet geschreven maar het bedrijf Tartufino.

  Indien het historisch niet klopt zou dat een grote fout van Tartufino zijn….

 • Trijntje said:

  Jak! Mierzoet smaakte deze Tartufino! Idd was de Truffel overheersend in de geur.

 • John Sanders said:

  Ik kom net aan in Split, Kroatie en vertrek morgen naar Istrie… zal zeker wat truffeldelicatessen uitproberen.

  Wat Ronald zegt, klopt overigens niet. De truffel dateert inderdaad uit de Romeinse tijd (2000 jaar geleden) en naar ik meen heb ik ook op de site van het Kroatisch verkeersbureau gelezen dat de Istrische truffel door de Romeinen is ontdekt. Verder wordt er overigens niet geschreven dat er geen truffelrecepten waren voor 1815, maar dat deze officieel op de menukaart is verschenen. Toch een wezenlijk verschil ;)

  Wat de Tartufino brandy betreft, mijns inziens iets te zoet, overheersende truffelgeur, maar zoals Wouter al aangeeft… met een ijsklontje best lekker.

 • Wouter (author) said:

  John,

  Ben benieuwd naar je ervaringen met de truffel-delicatessen in Istrië! Nog andere soorten truffel-brandy tegen gekomen?

  Groeten,

  Wouter

 • John said:

  Nog 1 dag in Split en morgen weer terug naar Nederland. Mijn tour langs de Kroatische kust is voorbij. Erg mooi land!

  Heb twee dagen in Istrie doorgebracht en uiteraard de “truffelplaats” Buzet bezocht. Indien je van truffels houdt, dan kun je daar zeker je ei kwijt. Mijn aanrader zijn de zogenaamde “Konoba’s” in Kroatie – de tradionele eethuizen, waar je voornamelijk de lokale bevolking zult aantreffen. Pasta, vlees, vis, brood, etc. allemaal met truffel. Ben zeker 5 kilo aangekomen ;)

  Heb overigens nog een tweetal truffelbrandy’s geprobeerd – namen ben ik even kwijt, maar een ervan was niet te pruimen. Ook ben ik die van Tartufino tegengekomen. De variant met honing smaakt hetzelfde – net zo zoet. Wat me is opgevallen is dat de honingbrandy over het algemeen erg populair is in Istrie. Tartufino had overigens ook nog een andere truffelbrandy (zonder honing). Deze valt bij mij meer in de smaak. Intense truffelgeur, wederom minder aanwezig wanneer je het drinkt, maar duidelijk brandy te bespeuren… heeft veel weg van een Italiaanse grappa.

  Groeten,
  John

 • Wouter (author) said:

  Wat een leuk verhaal! Bedankt voor de informatie!

  De Tartufino zonder honing lijkt me lekkerder dan degene met honing. Raar dat ze die niet in NL verkopen…

  Groeten,

  Wouter

 • Chris said:

  Beste Wouter,

  Weet u misschien waar deze Tartufino gekocht kan worden buiten de dependance in Rotterdam. Ik woon in het zuiden des lands (Limburg) en kan nergens informatie over verkoop vinden ook niet bij verschillende slijterijen.

  Groeten,

  Chris

 • Perry/Tartufino said:

  Beste Chris,

  Momenteel is de brandy alleen exclusief bij ons (tartufino) te bestellen, dmv een email kan een aanvraag worden gedaan en na betaling sturen wij deze seperaat in een luxe doos per express op,

  Met vriendelijke groet Tartufino Benelux
  Perry

Reageer op dit artikel!

Feedback Form