Home » Cognac Informatie, Featured, Headline

Riedel – Cognac Vinum Hennessy glas

One Comment

Deze week geen Cognac Review maar een beschrijving over een kristallen Riedel glas.

Er zijn diverse soorten glazen te gebruiken voor Cognac, in een eerder artikel behandelde ik al de voor- en nadelen van het bol- en tulpglas.

Riedel prefereert net als de meesten Cognac-kenners het tulpglas en heeft dit verder uitgewerkt…

Mijn eerste indruk na het vergelijken van de verschillende glazen, was dat de alcohol-geur vrijwel achterwegen blijft bij het geteste Riedel-glas, helemaal in vergelijking met de enorme bol-glazen maar ook in vergelijking met het bekende tulp-glas. De achterliggende geuren waren daardoor veel beter te ruiken. Een groot voordeel bij het proeven dus!

Riedel maakt zijn glazen van lood-kristal, mooi om te zien, te voelen (zwaar) en lekker om uit te drinken (dun glas). Feit blijft wel dat er zoals de naam al zegt, lood verwerkt is in dit kristal, 24% om precies te zijn. Bij te langdurig contact met vloeistoffen kan het glas het lood afgeven aan de inhoud. Bij gebruik waarvoor dit glas bedoeld is, bestaat er gelukkig geen gezondheids gevaar. Vraagje voor mij blijft dan wel of er lood in een Remy Louis XIII achterblijft, aangezien die ook van kristal is gemaakt…

Enfin, het glas is dus een meer dan een succes, dus gebruik het al enkele weken voor de reviews. Deze set is per 2 stuks te koop voor ongeveer €35,-.

Naast de Hennessy Vinum verkoopt Riedel ook het Cognac glas VSOP en XO. Deze zijn iets duurder en wellicht ook weer wat beter… Maar voor nu ben ik gelukkig met dit mooie glas ;-).

Riedel zelf zegt het volgende over dit glas:

Aanbevolen voor: Cognac Hennessy
Riedel nummer: 6416/71
Ontwerp: 1998
Hoogte: 183 mm, 7-1/4”
Inhoud: 17 cl, 6 oz

Meningen over het ideale cognac glas zijn zo oud als de drank zelf. Zelfs tegenwoordig wordt cognac vooral geschonken in ruime tulpvormige glazen wat het genot van cognac drinken niet ten goede komt.

Verschillen in geur, kleur en smaak zijn de kenmerken waarop de kwaliteit van cognac wordt beoordeeld. De genuanceerde vorm van dit glas harmoniseert het aroma en de smaak, daarnaast tempert het glas de alcohol en strengheid op het gehemelte en wordt de nadruk gelegd op het boeket.

Het flute-vormige glas zorgt ervoor dat een zeer klein oppervlak onderhevig is aan verdamping van de cognac. U zal verrast zijn door geen penetrante lucht te ruiken maar fijne uitgebalanceerde aroma’s, die u aan een zomerse weide doet denken.

Aanbevolen voor: cognac, XO, V.S.O.P en Ugni Blanc (cognac).

Tags bij deze post: , , ,

One Comment »

  • Geert said:

    Ik vind het Hennessy Riedel Vinum glas ook een echte aanrader, niet bepaald goedkoop maar het is ook maar een éénmalige investering.

    Misschien heeft u de sterke gelijkenissen al gemerkt met proefglazen voor single malt whisky (weliswaar zonder de lange steel), de proefglazen voor Ziegler öbstbrande (exact zelfde model enkel iets kleiner) en proefglazen voor rum (geschenkverpakkingen van Zacapa).

    Dit glas raad ik dus ook aan om eens uit te proberen met single malt whisky, oude rum en andere complexe sterke dranken of vatgerijpte likeuren zoals groene Chartreuse V.E.P. Met pineau de charentes werkt het glas niet goed vind ik persoonlijk, daarvoor gebruik ik liever een iets groter sherry-glas

Reageer op dit artikel!

Feedback Form