Home » Cognac Informatie, Featured

Rémy Martin lanceert unieke Louis XIII Rare Cask in Nederland

2 Comments

Liefde voor het vak, een eeuw geduld en een wonder van de natuur: deze drie zaken hebben tot een nieuw fenomeen in de wereld van cognac geleid. Deze uiterst zeldzame limited-edition Cognac draagt de toepasselijke naam LOUIS XIII Rare Cask.
Keldermeester Pierette Trichet creëert hiermee een mijlpaal in de geschiedenis van Louis XIII. Een hoogst zeldzaam vat met een door de natuur gezegende bijzondere cognac- met een iets hoger alcoholpercentage en een niet eerder geëvenaarde rijkheid in smaak en intensiteit.

De editie bestaat uit 786 genummerde decanters, elk gemarkeerd met ‘43.8’, verwijzend naar het alcoholpercentage van de cognac. Twee van deze 786 decanters zijn bestemd voor de Nederlandse markt en zullen ieder 10.000 euro gaan kosten.

Liefde voor het vak
Pierette Trichet ontdekte het bijzondere vat in 2004, toen zijn haar LOUIS XIII vaten controleerde. Het vat had exact dezelfde geschiedenis als de andere lang (tussen de 40 en 100 jaar) rijpende vaten. Toch sprong dit vat eruit, door een hoger alcoholpercentage en aroma’s met een spannende soort extra potentie. Behoedzaam als zij is, heeft Pierrette nog vier jaar gewacht om zeker te weten dat haar vermoedens correct waren. Gelukkig bleek haar instinct te kloppen, waarop zij besloot dat deze LOUIS XIII RARE CASK uiteindelijk op 43,8° als speciale editie moest worden gebotteld.

In de vormgeving van de fles is het vakmanschap van Frans kristalhuis Baccarat terug te zien. Zij hebben een vernieuwde versie van de iconische Louis XII decanter ontworpen, waarvan de vorm geïnspireerd was op een oude metalen fles die midden 19e eeuw gevonden is op 16e eeuws strijdgebied.
Het met de hand vervaardigen van de zwart kristallen Louis XIII decanter vergt meer dan 50 handelingen, die allemaal moeten worden uitgevoerd door een team van ongeveer 20 ervaren vakmannen vóór het glas afkoelt. Daarna wordt de hals van de decanter bekleed met palladium.

De decanter wordt gepresenteerd in een in metaal uitgevoerd kistje. De licht reflecterende binnenkant dient om het zwarte Kristal tot zijn recht te laten komen, de hals van de fles is beveiligd door een metalen beugel die ontworpen is om de zwart kristallen stopper volledig tot haar recht te laten komen.

Een eeuw geduld
Louis XIII is het resultaat van 100 jaar gepassioneerd werk en geduld. Een unieke blend van 1200 van de meest zeldzame en oudste eaux-de-vie uit het beste wijngebied van Cognac: de Grande Champagne. Het resultaat: een vuurwerk van intense en delicate aroma’s, een feest van bloemachtige indrukken, ondertonen van gedroogd fruit en exotische kruiden. De Rare Cask voegt daar een vleugje extra kracht aan toe, veroorzaakt door de ultieme verhouding tussen bouquet- en smaakcomponenten en het alcoholpercentage.

Een wonder van de natuur
Hoe het fenomeen precies ontstaan is blijft gissen. Waarschijnlijk heeft een combinatie van factoren, zoals het klimaat en de vochtigheid gedurende de rijping, gezorgd voor een alcoholpercentage dat sterker is dan normaal:. Ook kleine veranderingen in de vaten tijdens het mengen van de eaux de vie’s kunnen een rol gespeeld hebben. Alles bij elkaar hebben deze factoren gezorgd voor een opmerkelijk aromatische intensiteit van de cognac in dit ene vat.

Tags bij deze post: , , ,

2 Comments »

  • Louis XIII Black Pearl, introductie in NL - Cognac Review.nl said:

    […] een eerder artikel vermelde ik al alle ins en outs over deze kostbare Cognac. In dit artikel laat ik graag een aantal […]

  • Baron de Jaegher pieter said:

    Graag uw gegevens , om dit te bestellen

    Alvast bedankt

Reageer op dit artikel!

Feedback Form