Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Rémy Martin Coeur de Cognac

5 Comments

De Rémy Martin Coeur de Cognac is een nieuwe telg in de Rémy familie, met een geheel eigen stijl.
Deze Cognac staat gepositioneerd boven de VSOP en onder de XO. Het lijkt met uit de handel nemen van de Club, dit gat te vullen.

De Coeur de Cognac wordt aangeboden in een mooie fles die ook door veel kleinere makers gebruikt wordt, het model wordt ook wel Helios genoemd.

Met de Coeur de Cognac doelt Rémy op een wat bredere doelgroep, zoals beginnende Cognac drinkers, liefhebbers van fruitige Cognacs en niet te vergeten vrouwen.

Qua smaak kan ik dit ook wel beamen, deze Cognac is een stuk fruitiger dan we van Rémy Martin gewent zijn.

Pierrette Trichet, keldermeester van het Huis Rémy Martin, vertelt: “Wat het aroma betreft hebben we geprobeerd de essentie van gerijpt zomerfruit te vangen en de nadruk te leggen op de rondheid van de smaak. Een zachte smaak die de scherpe kantjes van de alcohol afhaalt. Met Coeur de Cognac zijn we erin geslaagd de sensuele zachtheid op te roepen die zich in de mond verspreidt. Het is alsof je de eerste hap neemt uit een sappige, rijpe perzik.”

Delicaat distilleerproces

Het is niet verrassend dat juist Rémy Martin, met zijn traditie van originaliteit en uitmuntendheid, deze zachte en fruitige cognac heeft gecreëerd. Rémy Martin maakt al sinds 1724 de fijnste cognacs. De reputatie van het bedrijf is gebouwd op het essentiële vermogen om flexibel te reageren en te innoveren, en juist deze principes vormen ook de basis van Coeur de Cognac. Speciaal voor Coeur de Cognac is een delicaat distilleerproces ontwikkeld dat nog langzamer en verfijnder is. Hierbij vindt geen intense opwarming plaats. In unieke, kleine distilleerketels worden de zachte aroma`s van gerijpte druiven en vruchten opgevangen en beschermd. Vervolgens krijgt Coeur de Cognac de kans te rijpen in eikenhouten vaten, waarna de juiste blend van Petite en Grande Champagne wordt samengesteld. Een ware kunst.

Een hartverwarmende drank

Coeur de Cognac is een Fine Champagne Cognac, gemaakt van eaux-de-vie die wordt gedistilleerd uit druiven afkomstig uit de twee beste cru’s; de Grande Champagne en de Petite Champagne. Uitsluitend cognacs, waarvan de blend van druivensoorten uit deze twee gebieden afkomstig zijn en tenminste voor 50% uit Grande Champagne bestaan, mogen de naam Fine Champagne dragen. Dit excellente terroir haalt met zijn kalkgronden het allerbeste uit de Ugni Blanc, de Colombard en de Folle Blanche, de druivensoorten die worden gebruikt bij de productie van cognac. Coeur de Cognac, zo fris, zacht en delicaat van smaak, is een cognac die puur bedoeld is om van te genieten. Een hartverwarmende drank, voor mannen en vrouwen, voor overdag en `s avonds. Kortom, een cognac voor iedereen! Probeer het als aperitief met een beetje crushed ijs, bij het dessert of om te ontspannen met een lekker glaasje aan het eind van een drukke dag.

Van de Coeur de Cognac is kortgeleden in het buitenland ook een mooie set icm glazen verkocht, binnenkort zou iets soortgelijks ook in Nederland te koop moeten zijn…

Jos Huffmeijer zegt het volgende over de Coeur de Cognac:

Coeur de Cognac is een cognac op een nieuw concept en de enige cognac die ik ken die door een vrouw is ontworpen.( madame Pierrette Trichet)
Vrouwen hebben over het algemeen een wat subtielere smaak dan mannen. Dat geeft al gelijk een verschil met andere cognac aan. Coeur is zachter en toegankelijker dan andere cognacs met een groot raffinement aan smaken.

Coeur de Cognac wordt gemaakt van druiven van de eigen wijngaarden van Rémy. De samenstelling is 70% Grande Champagne en 30% Petite Champagne.
De wijn wordt, zoals gebruikelijk bij Rémy, ongefilterd in kleine Ketels in een klein volume op een zo laag mogelijke temperatuur gedistilleerd. Hierdoor worden de aroma’s veel geconcentreerder uit de wijn gehaald terwijl de alcohol volledig de functie krijgt die hij moet hebben n.l. drager van de aroma’s. Je ruikt dus gelijk fruit en geen alcohol.
Al in de eerste ronde wordt er een onderscheid gemaakt tussen “hoofd”, “hart” (Coeur) en “staart”. Het ”hart” wordt voor de tweede keer gedistilleerd in een nog kleiner volume, waardoor de aroma’s verder worden geïntensiveerd. Ook nu wordt het distillaat in de drie delen gescheiden. Je hebt nu dus een eau de vie de vin die veel fruitiger is dan normaal.
Deze eau de vie wordt één jaar in splinter nieuwe vaten gelegd die licht zijn ingebrand. Na dat eerste jaar gaat het distillaat over in hele oude vaten (60 tot 70 jaar). Hier blijven ze tot de blending, tussen de 6 en 16 jaar rijpen. De blend wordt gemaakt van zo’n 200 verschillende vaten en komt uit op een gemiddelde leeftijd van 10 jaar.

Coeur de Cognac is een extreem zachte, frisse en heel fruitige cognac. De aroma’s zijn die van rijp zomerfruit. Je ruikt en proeft o.a. abrikoos, (witte) perzik, peer, sinasappel (marmelade) en wat citrus. Coeur heeft een heel licht zoetje dat is ontstaan door de manier van distilleren. Verder zijn er hele subtiele kruiden als kaneel en vanille waarneembaar. In de zachte afdronk proef je wal- en hazelnoten. Dit is de invloed van de manier van lageren. Coeur de Cognac heeft een lange afdronk en het leuke is ook dat de smaken zich nog even in je mond verder ontwikkelen.
Er zijn geen additieven toegevoegd, dus heel zuiver. Door de krachtige aroma’s valt met de Coeur de Cognac dus ook uitstekend te koken. Dat hebben we bij Luten kunnen ervaren. Ik gebruik Coeur ook in een marinade voor Gamba’s, Babi Pangang, chocolademousse en sausen. De gerechten worden met Coeur niet zo zwaar, maar krijgen wel ’n heerlijk cognactintje.

Deze cognac drukt volgens Madame Trichet alles uit wat met het “hart” te maken heeft: De druiven komen uit het hart van de cognacstreek; alleen het hart van de distillaten wordt gebruikt; de vaten komen uit het hart van Frankrijk en van de stammen wordt alleen het hart gebruikt; de cognac is vanuit het hart ontworpen en wordt met het hart gemaakt om het hart van de consument te veroveren. Vandaar ook de hartvormige fles.

In de proeverijen en demo’s scoort Coeur de Cognac opmerkelijk goed. Zelfs mensen die niet van cognac houden vinden Coeur erg lekker. Leuk is ook dat vooral vrouwen heel enthousiast over Cour zijn. Coeur wordt ook niet meer geassocieerd met het oubollige imago dat jongeren nog wel eens hebben van cognac. Coeur heeft hierdoor ook een nieuwe (jongere) doelgroep bereikt. Maar bij cognacliefhebbers scoort Coeur ook erg goed. Hij is maar iets duurder dan de VSOP van Rémy Martin, maar je hebt dan wel een veel rijkere cognac.
Kortom: Coeur de Cognac is een prachtige en nieuwe aanvulling op de cognacmarkt en weet nieuwe cognacdrinkers te creëren.

De proefnotities van de Rémy Martin Coeur de Cognac zijn:

De kleur: helder rood-bruin.
De geur: zacht, aroma’s die Speyside Whisky’s typeren, vanille en rijp zomerfruit…
De smaak: zeer zacht! Met vanille, licht eikenhout, kaneel en rijp fruit: inderdaad zeer duidelijk rijpe perziken zoals mevrouw Trichet aangeeft.
De na-smaak: een rijke en lange afdronk.
De herkomst: tenminste 50% Grande Champagne en maximaal 50% Petite Champagne.
De leeftijd: onbekend.
De prijs: ongeveer 36 tot 40 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 7+.

Fles vergelijking met de Roullet Fransac 50 ans.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 6.8/10 (38 votes cast)
Tags bij deze post: , , ,

5 Comments »

 • Riketik said:

  Dat deze Cognac voor de vrouwelijke consument bedoelt is, is algemeen bekend.

  Hij smaakt wel erg lekker, ook voor mannen!

 • Giboin Selection – Borderies VS - Cognac Review.nl said:

  […] heer Giboin noemt deze Cognac een vrouwen Cognac, persoonlijk vind ik dit nogal overdreven echter snap ik zijn punt gezien het feit dat deze Cognac […]

 • Cognac aanbiedingen t/m 28-11-2010 - Cognac Review.nl said:

  […] Remy Martin Coeur de Cognac (met 2 glazen) Dirck III €36,99 U bespaart: €3,- […]

 • Meest bekeken Cognac Reviews 2010 - Cognac Review.nl said:

  […] 1. Rémy Martin VSOP, net als vorig jaar dus de meest populaire Cognac! 2. Courvoisier VSOP 3. Courvoisier XO Imperial 4. Château Montifaud VSOP 5. Rémy Martin XO Excellence 6. Frapin VSOP 7. Ménard VSOP 8. Marquis XO 9. Hennessy VS 10. Rémy Martin Coeur de Cognac […]

 • H.Kusters said:

  Zelf zou ik nog graag een fles coeur de cognac willen kopen in originele FLES

Reageer op dit artikel!

Feedback Form