Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Prunier 20 years old

9 Comments

Ongelooflijk, is het woord als ik de Prunier 20yo zou moeten omschrijven in één woord.
De Prunier 20 years old is namelijk een bloemige Cognac die ruikt en smaakt naar een lang gerijpte bruine rum. Heerlijk zoetig dus, met veel Caribische aroma’s.
Als iemand mij deze smaak-ervaring had verteld voorafgaand aan het proeven, dan had ik het waarschijnlijk niet geloofd…

Deze specifieke smaak heb ik namelijk nog nooit waargenomen in een tot nu toe geproefde Cognac, en dat zijn er best veel aangezien deze review de 100ste op deze website is!

De aroma’s in deze Cognac vind ik zeer moeilijk te beschrijven omdat het op niets lijkt dat ik ooit eerder heb geproefd of beschreven. Zo is er geen vanille of karamel te herkennen maar meer een aroma dat lijkt op dat van riet of bruine bastaard-suiker.

Leuk detail om te vermelden is dat Prunier voor deze Cognac geen suiker of karamel heeft toegevoegd. Toch is deze zeer zoetig te noemen…

Door de unieke en smaakvolle aroma’s beoordeel ik deze Cognac met een 9, hoewel hierbij wel de aantekening gemaakt moet worden dat je iets als een bruine-rum moet kunnen waarderen.

Een 9 is tevens zeer hoog voor een Cognac dat afkomstig is uit het Fins Bois gebied, hulde dus voor het bedrijf Prunier!

De proefnotities van de Prunier 20 years old zijn:

De kleur: licht-goud met groene tinten.
De geur: zacht en bloemig met zeer bruine rum-achtige geuren: dus iets zoetig, geuren van specerijen, citrus vruchten, tropische vruchten (vooral mango), kruiden, melasse, leer en siroop.
De smaak: ook hier zeer zacht, bloemig en zoetig met een typische oude bruine rum smaak (de smaken zijn gelijk aan de genoemde geuren).
De na-smaak: redelijk lange na-smaak, die geweldig complex in de mond blijft.
De herkomst: Fins Bois.
De leeftijd: 20 jaar gelagerd onder toezicht van de Franse staat.
De prijs: 50 tot 60 euro. Deze versie is moeilijk te krijgen in Nederland.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 9! Zeer interessante Cognac!

The directors of Cognac Prunier believe that the classic house was founded in 1701. Unfortunately they can only provide documented evidence of a foundation date of 1768 because a terrible fire destroyed most of their written records. However, despite the fire, the French Revolution and three wars, the independent family-owned business, which likes to refer to itself as ‘la Vieille Maison’ (tr. the Old House), survived.

Deze Cognac heeft in het verleden volgens Prunier zelf, al eens zilveren medaille ontvangen op de wine en spirits challenge met 96 uit 100 punten. Het jaartal van deze onderscheiding staat helaas nergens vermeld…

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 8.3/10 (6 votes cast)
Tags bij deze post: , , , ,

9 Comments »

 • Jurrit said:

  Van harte, Wouter met dit behaalde resultaat.
  Je site is top dus deze mijlpaal is het vieren waard.

 • Cees Rem said:

  Ik heb twee dagen geleden een Prunier 20 years old weten te kopen. Het
  interessante is dat deze van de oogst van 1968/69 is gemaakt en gebotteld is in 1992. Mijn vraag is: is deze cognac nog steeds van hoge kwaliteit en hoe speciaal is het dat je zo’n cognac (38 jaar oud/jong) nog weet te kopen. Heb er trouwens €30,- voor betaald.

 • Wouter (author) said:

  Bedankt voor je reactie! De Prunier 20yo (nieuwe versie) vond ik een openbaring! Leuk dat je deze hebt weten te kopen!

  Wat betreft je vragen:

  -De Cognac is nog steeds van hoge kwaliteit, hij is zelfs niets veranderd sinds 1992 aangezien Cognac niet veranderd in de fles….
  -De leeftijd van deze Cognac blijft altijd 24 jaar (1992-1978), echter zit hij al 18 jaar in de fles…
  -Het is niet heel bijzonder om een zodanig oude fles te kopen, maar natuurlijk altijd leuk, vooral voor de prijs van 30 euro…

  Geniet ervan!

 • ziya said:

  Ben erg benieuwd geworden. Waar in Nederland verkopen ze Prunier?

 • Wouter (author) said:

  De Prunier 20yo is een echt bijzondere Cognac, ongelofelijk hoe hij smaakt en ruikt naar bruine rum! Zeker de moeite waard Ziya!

  Ik heb hem als miniatuur gekregen van Prunier zelf, kan je dus helaas niet vertellen waar ik deze heb aangeschaft… Even Googlen levert 2 Nederlandse slijters op: Le Petit Paradis en Slijterij Wingerd.

  Gelukkig zijn er naast 2 Nederlandse slijters meerdere buitenlandse online winkels waar deze Cognac te koop is.

 • Prunier Special Reserve Borderies - Cognac Review.nl said:

  […] best gewaardeerde Cognac van de 2de proeverij, een topper dus! Na de verrassende 20 years old, weer een geweldige Cognac van […]

 • M.Janssen said:

  Ik kwam deze website tegen en dacht…ik heb al jaren zo.n fles in doos met twee cognacglazen in de kast staan! Wil hem wel kwijt voor 40 euro, interesse?

  Ik woon in Arnhem.

 • M.Janssen said:

  Aanvulling op bovenstaande tekst: fles is van La Vieille Mason / The old house ( mij zegt het niets)
  Op de fles staat Cognac Prunier Grande fine Cognac.

 • Prunier XO Tres Vieille Grande Champagne - Cognac Review.nl said:

  […] Cognac mogen beschrijven op CognacReview. Zowel de Prunier Special Reserve Borderies als de 20 ans  zijn Cognacs waar ik nog regelmatig aan terug denk. Dit heeft mij doen besluiten om deze keer de […]

Reageer op dit artikel!

Feedback Form