Home » Cognac Informatie, Featured, Overige

Pineau des Charentes

2 Comments

Pineau is een likeur die wordt gemaakt van druivensap. Het productiegebied, Appellation d’Origine Contrôlée, is beperkt tot de Charente-Maritime en de Charente, waar ook cognac gemaakt mag worden. Wanneer de druiven geperst zijn wordt aan de most, cognac van een jaar oud toegevoegd die minstens 60% alcohol bezit, wat de gisting stopt. De rijping vindt plaats in eiken vaten. 

Een eeuwenoude traditie 
De geboorte van de Pineau gaat terug tot het einde van de 16de eeuw, toen volgens de legende een wijnboer per ongeluk druivensap in een vat met cognac goot en dat toen maar zo liet staan. Enkele jaren later had hij het vat weer nodig omdat de oogst bijzonder rijk was en ontdekte een heerlijke drank. Sindsdien houden de wijnboeren deze traditie in leven, die door de jaren heen echte kennis geworden is en garant staat voor kwaliteit en genoegen.

pineau VieuxWitte en rosé Pineau 
Er bestaan twee soorten Pineau: een witte, die minimaal 18 maanden op vat heeft gestaan, met de smaak van honing, fruit en kruiden. De rosé komt voort uit andere druivensoorten en is minstens 14 maanden oud, met een fruitiger smaak. Maar hoe dan ook, de Pineau, die ook in oud en zeer oud wordt ingedeeld (meer dan 5 of 10 jaar op het vat), is altijd heerlijk! In tegenstelling tot cognac is Pineau meer een vrouwendrankje.

Koel serveren
Het beste is om de Pineau een aantal uren voor consumptie in de koelkast te zetten. Wanneer de fles open is, kun je deze nog zo’n 2 weken in de koelkast bewaren. Daarna gaat de smaak er iets af.

Populair in Frankrijk
Hoewel wij deze drank niet of nauwelijks kennen in Nederland is Pineau zeer populair in Frankrijk. Mensen drinken het daar zelfs bij de maaltijd.
Probeer deze heerlijke drank eens! U zult het verrukkelijk vinden!

pineau rose en witpineauwit

Tags bij deze post:

2 Comments »

 • Courvoisier Rosé – een hip drankje! - Cognac Review.nl said:

  […] rode wijn waaraan Cognac is toegevoegd. Het alcoholpercentage van dit drankje is 18%. Over de naam Pineau des Charentes wordt nergens gerept, als het dit niet betreft is het in ieder geval iets waar het op zou moeten […]

 • Cor said:

  Hallo even wat over de Pineau des Charentes,
  In Roumazieres Loubert Pulcer Isabelle 60 Rue Union
  16270 Roumazières-Loubert, France zo’n cafe waar alle zo gemoedelijk gaat.
  Voor het eerst in 2009 gedronken heerlijk daarna maar wat flessen meegenomen en sinds die keer elke keer maar een fles of 12 meenemen voor thuis in Holland. echt een aanrader

Reageer op dit artikel!

Feedback Form