Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Moullon Grande Champagne Brute Cognac

4 Comments

De Moullon Grande Champagne Cognac is een vreemde eend tussen de Cognacs, het eerste wat opvalt is zijn lichte kleur en zijn hogere alcoholpercentage van 41,6%, ook staat er geen soort (VS, VSOP of XO) op het etiket vermeld. Het is dus gissen naar de kwaliteit.
Wat zoekwerk op het internet leert dat het gaat om een Cognac van minimaal 8 jaar, goed dus voor de kwalificatie XO.

Zeker voor een acht jaar oude Cognac is deze Moullon zeer licht van kleur, Moullon heeft dit voor elkaar weten te krijgen door van zeer oude en lang gebruikte cognac vaten gebruik te maken bij de lagering van deze Cognac. Oude vaten geven namelijk geen tot zeer weinig kleurstoffen meer af aan de eaux-de-vie, het spreekt voor zich dat Moullon zijn lichte Cognac niet heeft bijgekleurd met karamel.

Deze Cognac is gebotteld op 41,6%, een alcoholpercentage dat iets hoger ligt dan bij de meeste Cognacs. Deze hogere alcoholpercentage komt over het algemeen de aroma’s ten goede, daar deze geconcentreerder zijn. De smaak kan vaak iets te scherp worden….

Zo ook bij deze cognac, want de geuren zijn vol en fruitig dat veel weg heeft van een festini peren ijsje. Lekker als je ervan houdt, maar voor velen iets te onnatuurlijk bij een Cognac.

De smaak is scherp, oncomplex en het peertje komt ook hierin terug. Reacties als; dit lijkt op Whisky zijn niet ondenkbaar, helaas betreft het dan niet een mooie Whisky….

Moullon was een onbekende naam voor mij, ik besloot de maker: Distilleries de Matha te Googlen, dit leverde weinig op totdat ik het adres van Matha opzocht, op dat adres staat namelijk ook Compagnie de Guyenne ingeschreven, het moederbedrijf van onder ander Meukow en Brugerolle Cognac. Het zou heel goed kunnen zijn dat deze Moullon bedoelt was om een hippe Meukow te worden, maar gezien zijn kwaliteit toch niet als zodanig in de markt is gezet.

De proefnotities van de Moullon Grande Champagne Cognac zijn:

De kleur: zeer licht goud van kleur met groene tinten.
De geur: zeer volle fruitige geur met: peren (doet denken aan Festini peren ijsje) en appel, verder iets vanille, veel zoetigheid en iets van kaneel.
De smaak: veel fruit in de mond, ook hier is het peer goed waarneembaar. Iets scherp door zijn hogere alcoholpercentage, niet heel complex. Grande Champagne smaak is niet waarneembaar.
De na-smaak: bittere nasmaak, tevens iets van een citroenschil!
De herkomst: 100% Grande Champagne.
De leeftijd: zo’n 8 jaar oud.
De prijs: 27 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 6, de voldoende is te danken aan het gewaagde idee en de betaalbare prijs, helaas smaakte mij en velen anderen (3e Cognac Forum Proeverij) deze Cognac zeer matig.

Graag verwijs ik u ook naar het topic over deze Cognac op het Cognac Forum.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 8.1/10 (10 votes cast)
Tags bij deze post: , , , , , ,

4 Comments »

 • John said:

  Grappige cognac, verschilt ie veel met de Godet Artic qua smaak?

 • herman willemsen said:

  Zeer lekker vind deze cognac lekkere dan die andere cognac fijne na dronk

 • Gert Krijgsman said:

  Een buitengewone smaak, inderdaad zoals het etiket aangeeft, zacht en fruitig, en zeker opvallend door de lichte kleur. Een aanrader voor iedereen die van goede smaak houdt.

 • joost moors said:

  Net champagne, maar dan in de hogere versnelling. Simpelweg heerlijk

Reageer op dit artikel!

Feedback Form