Home » Featured, Headline, Overige

Met Louis XIII naar de Cognac!

One Comment

Vorige week was onze zusterwebsite: Cognac Fans uitgenodigd voor een Louis XIII Experience in Cannes en Cognac. Hoewel het Cannes filmfestival een ervaring an sich was, ging het niet echt over Cognac. Ik zal jullie hier op Cognac Review dan ook niet verder lastig vallen over Cannes. Lezen over Cannes kan trouwens hier. Het verhaal in Cognac vinden jullie vast veel interessanter, dus ik begin maar met het complete verhaal!

 

Op donderdag avond (24 mei 2012) kwamen we aan bij de Heritage Hotel in Cognac, de sfeer in dit hotel is erg gezellig en combineert verschillende stijlen uit een mengsel van sensaties uit verschillende periodes en verschillende plaatsen. Na het inchecken vertrokken we naar het restaurant Bistro de Claude, een van de beste restaurants uit de Cognac-streek. Als voorgerecht koos is voor de tonijn met maanzaad, coquilles met citroen risotto was het hoofdgerecht. Kortom een heerlijk restaurant, wat ik eenieder kan aanraden!

Vrijdag (25 mei 2012): Na een goede nachtrust gingen we naar de heilige gronden van de Louis XIII cognac, de Grande Champagne streek onder begeleiding van Louis XIII Brand Ambassador Patrick Mariuz!

Elke keer als ik de bodem van de Grande Champagne (1e Cru van de Cognac regio) weer zie,  ben ik verbaasd over de kalksteen rijke grond, dit is goed voor de druiven omdat de kalksteen als een soort spons het regenwater absorbeert en het vervolgens weer langzaam vrijgeven aan de wortels van de druivenranken.

De Grande Champagne is het centrum van vier klimatologische invloeden, en geniet zodanig van het mildste, meest evenwichtige klimaat van de Charente op de kalkrijkste bodem. Al sinds de 18de eeuw wordt deze regio beschouwd als de beste regio uit de Charente.

Op de Grande Champagne wijngaarden in Segonzac was het geweldig om de eerste stadia van de bloei van de wijnstokken te zien.

Na het bezoek aan de wijngaarden gingen we naar de Le Domaine Remy Martin in Merpins (Avenue de Gimeux – 16100 Merpins, op 4 km van Cognac). Wie een romantische wijnkelder verwacht, zou teleurgesteld zijn. De opslag van Remy Martin lijkt meer op een fabrieksterrein – de Chais zijn donkergrijze, langwerpige loodsen die parallel aan elkaar gebouwd zijn, de afgelopen jaren is elk jaar een dergelijke nieuwe Chais gebouwd.

 

Zodra je naar binnen gaat realiseer je je dat er geen machines, maar traditie en ambacht hier overheersen. De duizenden eiken vaten bevatten handgeschreven codes in wit krijt: een geheime code die betrekking heeft op de smaak, het alcoholpercentage en het aantal hectoliters in die specifieke rij vaten. Hoe ouder de Cognac-vaten zijn de donkerer de vaten worden.

 

 

Deze geheime codes en mengsels worden vastgesteld door misschien wel de belangrijkste persoon van een cognac huis: Le Maître de chai (de kelder meester).  We gingen binnen bij twee chais, één gevuld met jonge eaux-de-vie (oogst 2011) en één gevuld met Cognac bedoeld om Louis XIII Cognac te maken. De Louis XIII kelder is gevuld met Tiercon-vaten (niet getoond op deze foto), deze eiken vaten zijn zeer uniek en worden alleen gebruikt voor de rijping van Louis XIII. Dit type vat wordt niet meer gemaakt, het heeft dunnere wanden en werd van oudsher gebruikt voor vervoer van Cognac op boten.

Remy Martin heeft de grootste collectie van deze 100 – 150 jaar oude Tiercons in bezit. Het voordeel van tiercons is het feit dat ze geen hout-invloeden meer hebben op de Cognac, in vergelijking tot jongere eiken vaten.

Na het opsnuiven van alle prachtige indrukken en aroma’s in deze kelders gingen we terug naar Cognac voor de Futur Heritage Exposition # 1 (van 13 maart tot 30 juni 2012) bij MAISON Remy Martin. Na deze expositie hadden we een geweldige lunch bij Le Club Remy Martin, opgesteld door Philippe Saint-Romas, chef-kok van het huis Remy Martin.

In de middag gingen we naar Grollet bij St Même les Carrières, het landgoed van de Heriard Dubreuil familie (eigenaren van Remy Cointreau). Tot een paar jaar geleden destilleerde Remy Martin zelfs nog Cognac op dit landgoed, tegenwoordig wordt het landgoed voornamelijk gebruikt voor het uitnodigen van speciale gasten en voor het rijpen van Louis XIII cognac.

Op de uitgestrekte wijngaarden rond het Grollet landgoed staan niet alleen Ugni-Blanc druiven voor de Cognac proeductie, Remy Martin heeft ook 40 hectare merlot en cabernet sauvignon druiven aangeplant voor wijnbereiding, een feitje dat ik niet wist…

De kelders van Grollet worden allemaal gebruikt voor het rijpen van Louis XIII cognac, we zagen alleen tiercons gevuld met Louis XIII cognac! Na een rondleiding door de wijngaarden, de oude distilleerderij en de chai ontmoeten we Baptiste Loiseau, de adjunct-keldermeester van Remy Martin. Het was een eer om Baptiste te ontmoeten en op een hoog niveau met hem te kunnen praten over Cognac.

Na een rondleiding door de prive-kelders was er een verrassing voor ons, Baptiste haalde met een pipet Louis XIII cognac uit een vat wat wij mochten proeven, volgens Baptiste duurt het nog ongeveer 2 jaar voordat deze Cognac als Louis XIII verkocht kan worden. Een exclusieve Cognac als de Louis XIII direct uit het vat drinken was een van de beste ervaringen die ik ooit heb gehad met Cognac!

Hierbij wil ik Louis XIII en Rémy Martin hartelijk bedanken voor de geweldige trip!

Voor alle foto’s van deze trip verwijs ik graag naar ons Louis XIII artikel op Cognac Fans.

 

Tags bij deze post: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Comment »

  • Michiel said:

    Gaaf Wouter! Leuk geschreven stuk en prachtige foto’s!

Reageer op dit artikel!

Feedback Form