Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Ménard Selection des Domaines – VS

2 Comments

Ménard staat bij mij behoorlijk hoog aangeschreven na het proeven van de betaalbare Grande Champagne VSOP Cognac.

De Ménard VS is ook zo’n onmiskenbaar Grande Champagne juweeltje voor een zachte prijs, al zou ik prijs en smaak technisch de VSOP als zijn meerdere moeten omschrijven. De VS is namelijk iets te vlak, te zwaar en te scherp qua smaak door zijn kortere rijping.  De VSOP is een stuk complexer!

Bij deze Cognac proef je pas eigenlijk goed waarom jonge Grande Champagne Cognacs nauwelijks gemaakt worden. Het is overduidelijk dat deze Cognac na nog een paar jaar rijping een geniale cognac was geworden, maar het mocht niet zo zijn, hij werd gebotteld! Wanneer Cognac eenmaal gebotteld is, wordt deze niet meer ouder.

Het verschil tussen de VS en de VSOP is niet zozeer bij de geur te bekennen, die is namelijk bijna identiek, een echte Grande Champagne neus, namelijk een rijk bouquet, iets zwaar, bloemig en iets hout.

Het verschil zit het voornamelijk in de smaak, waar de VSOP redelijk zacht en complex van smaak is, is de VS scherper en minder complex. Voor 4 euro verschil is wat mij betreft de keuze snel gemaakt.

Deze VS Ménard op zich is in vergelijking met andere VS cognacs een topper! Waarschijnlijk zal ik alleen de Montifaud VS boven deze Ménard verkiezen…

De proefnotities van de Ménard VS zijn:

De kleur: Goud, koperkleurig. Gek genoeg iets donkerder dan de VSOP.
De geur: bloemig, vanille en iets fruitig. Redelijk zware geur.
De smaak: Vanille, hout, en iets karamel-achtig. De smaak is iets scherp.
De na-smaak: gemiddeld lang voor een VS.
De herkomst: Grande Champagne.
De leeftijd: 2 tot 5 jaar.
De prijs: ongeveer 20 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 8-!

De familie Ménard bezit officiële papieren uit 1660 waaruit blijkt dat deze familie indertijd het land ploegden en een pers en destilleer ketels bezaten. De familie Ménard maakte dus al cognac lang voordat andere gerespecteerde huizen zoals Martell (1715) Courvoisier (eind 18e eeuw), Hennessy (1765) en Rémy Martin (1724) dat deden.

Tegenwoordig bestaat de wijngaard van Ménard uit ongeveer 200 are geheel beplant met de ugni blanc druif, die 6000 hectoliter wijn oplevert. Ménard koopt geen druiven, wijn of onrijpe cognac bij andere bedrijven.

Ménard gebruikt over het algemeen gebruikte cognac vaten van ongeveer 20 jaar oud, 5% van de vaten die gebruikt worden is nieuw.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags bij deze post: , ,

2 Comments »

  • Tweets die vermelden Ménard Selection des Domaines – VS - Cognac Review.nl -- Topsy.com said:

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Gualtiero. Gualtiero heeft gezegd: Blog Post: Ménard Selection des Domaines – VS http://bit.ly/cj2Pfo […]

  • Jeroen Maas said:

    Zelf de VSOP en de XO mogen proeven! Vond vooral de VSOP voor zijn segment zeer goed! De XO is ook heel goed, maar kan naar mijn mening niet tippen aan een Pierre Ferrand of Jean Filloux. De prijzen zijn daarentegen ook een stuk lager….

Reageer op dit artikel!

Feedback Form