Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Marquis VSOP – Fine Champagne

2 Comments

Marquis is de huismerk Cognac van Gall&Gall, de al eerder geproefde XO smaakte vooral voor zijn geld zeer goed. De VS van Marquis viel in tegenstelling tot de XO zeer tegen en doet momenteel dienst als keuken-Cognac.

De VSOP van Marquis wordt gemaakt van druiven afkomstig uit de “betere gebieden”: Grande Champagne en de Petit Champagne, gelijk als zijn grote voorbeeld (zie de gelijkenissen tussen de flessen!) de Remy Martin VSOP.

Deze Marquis VSOP Cognac is een prima cognac, al zal hij de vergelijking met een Rémy Martin of Courvoisier VSOP absoluut niet kunnen winnen. Deze Marquis is wat on-complexer dan een gemiddelde VSOP.

Als argument voor deze VSOP, kan zijn prijs worden aangedragen. Deze Cognac is tamelijk vaak in de aanbieding voor €18,99 bij de Gall&Gall. Doch is de normale prijs €23,99. Voor het laatste bedrag vind ik deze Cognac wat te duur. Dan doe je wijzer aan de aanschaf van een Courvoisier VSOP

Hoewel deze Cognac van Grande en Petite Champagne druiven gemaakt is, viel mij (en ook Michiel) tijdens het proeven een duidelijk zoetje op dat herkenbaar is bij de “goedkope” Cognacs gemaakt met Fins Bois Cognac. De smaak is dus weinig Fine Champagne typerend….

Als je mij bij het proeven had verteld dat het Fins Bois Cognac was, had ik dat zeker gelooft…

Als klein prijs/kwaliteit-testje had ik deze cognac ook nog direct naast de Rémy Martin VSOP en Marquis XO geproeft. Wat een verschil tussen de Cognacs… Kort gezegd zijn ze in te delen in de volgende prijs-categorieën:

Wat de beste koop is van die 3? Waarschijnlijk de Rémy, al volgt de verrukkelijke XO van Marquis op de voet. Deze krijgt van mij dezelfde prijs/kwaliteit verhouding als de Rémy VSOP, een 8!

De Marquis VSOP is in deze prijs/kwaliteit test de hekkensluiter… Met een 6,5 als cijfer.

De proefnotities van de Marquis VSOP zijn:

De kleur: donker-oranje goud.
De geur: zware en volle geur, iets scherp, iets hout. Verder de geur van spekkies (snoep), rozen-tuin, perzik en een klein zoetje dat vaak bij goedkope Cognac typerend is…
De smaak: vettig qua structuur, iets vlak van smaak, wrang door overmatig hout, niet scherp echter wel een lekkere bite, kruidig, zoetig, vanille, perzik/abrikozen.
De na-smaak: niet heel lang.

De herkomst: Minimaal 50% Grande Champagne, de rest Petite Champagne.
De leeftijd: minimaal 4 jaar oud.
De prijs: €18,99 tot 23,99.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 6,5, uitgaande van de laagste prijs.

P.s. je kunt discussiëren over deze Cognac onder dit artikel, of op het Cognac-Forum.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 5.5/10 (10 votes cast)
Tags bij deze post: , ,

2 Comments »

  • Youri said:

    En om maar even met de deur in huis te vallen (ook met betrekking tot de huidige Napoleon/XO feature op de website) wat vind jij van de Marquis Napoleon, Wouter? Deze vierde review zou de hele Marquis-range compleet maken.

  • Wouter (author) said:

    Ik ken de Marquis Napoleon nog niet… Ik heb nog aardig wat Cognacs op de review lijst staan, maar deze komt natuurlijk ook! Bedankt voor de tip!

Reageer op dit artikel!

Feedback Form