Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Maison Cognac Park – Borderies

2 Comments

De Maison Cognac Park Borderies is volledig geproduceerd uit een enkele wijngaard in het hart van de Borderies, het kleinste aangewezen gebied in de Cognac.
De Park “Borderies” heeft 15 jaar op eikenhouten vaten gerijpt en is vervolgens zorgvuldig samengesteld om de heerlijke en typische kenmerken van een Borderies Cognac te benadrukken.

Deze smaakvolle Cognac kenmerkt zich als Borderies Cognac door zijn delicate bloemige en noterige aroma’s en lichte smaak, deze cognac is in mijn ogen een soepele tussenstap tussen een VSOP en XO en heeft een subtiel aroma dat doet denken aan abrikozen en vanille met subtiele tonen van viooltjes.

De Borderies is de kleinste Cognac regio en ligt ten noorden van de Grande en Petit Champagne. Het wordt omsloten door de Fins Bois. De Borderies bevat 10 gemeenten en heeft een voor wijnbouw bestemde oppervlakte van 3.800 hectare. Het klimaat wordt meer beïnvloed door de oceaan dan de Champagne gebieden en bevat minder kalk in de bodem. Martell koopt elk jaar minimaal 60% van de productie van de Borderies.

Cognac Park is opgericht om pure, zuivere cognac te maken en die te presenteren in een duidelijke verpakking.

De essentie is om een alternatief aan te bieden aan de stereotype cognac namelijk “aangebruinde” cognac van gebrande suiker die word verkocht in uniek gevormde kristallen decanteer karaffen of gematteerde glazen flessen.

De proefnotities van de Maison Cognac Park – Borderies zijn:

De kleur: helder bruin goud.
De geur: complex van geur, bloemig met viooltjes en bloesem, abrikozen, zoetig, licht hout, en iets pit.
De smaak: zoetig, zacht maar warm, bloemig, vanille, abrikozen, eikenhout tanines en iets noterig.
De na-smaak: heerlijke zoete doch iets droge na-smaak.
De herkomst: 100% Borderies.
De leeftijd: 15 jaar gerijpt op eikenhouten vaten, goed voor de aanduiding XO.
De prijs: €40,-. Sinds kort te krijgen bij Exclusivedrinks.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 8,5.

Dominic Park werkte in Londen bij de Wijnhandelsmaatschappij Corney & Barrow. In 1990 verhuisde hij naar Frankrijk, daar richtte hij het nieuwe Cognac Huis “Maison Cognac Park” op.

Het was toen een gouden tijd om de cognacmarkt te betreden, omdat eaux-de-vie’s vele jaren de laagste prijzen hadden. Dominic Park begon met het verwerven van voorraden ongeblende eaux-de-vie’s uit verschillende kelders in de Cognac-streek die tussen de 2 en 60 jaar in Tronçais eikenhouten vaten hadden doorgebracht. Hij heeft deze eaux-de-vie’s nu tezamen gebracht in kelders aan de oever van de rivier Charente, in de buitenwijken van de stad Cognac, waar de 80% luchtvochtigheid ideaal is voor de opslag.

Daarna ging Dominic Park zijn eigen melange creëren.
Cognac Park heeft een herkenbare eigen huisstijl die eenvoudig en uiver/rein is. Hij voegt geen caramel of houtsnippers/smaak (boisé) toe. Zijn assortiment cognac’s zijn daarom lichter van kleur dan de gemiddelde “fabriek” cognac en vrij van de doordringende smaak van verbrande suikers.

De geur van de cognac is heel belangrijk. De geur van Cognac Park is licht met een tikje gestoofd fruit, honing en vanille. Het is geen geheim dat: hoe ouder de eaux-de-vie, hoe zachter en interessanter de cognac. Bij alle kwaliteit niveaus van Cognac Park wordt een veel langere houtrijping voorgenomen als wettelijk verplicht. Cognac Park gebruikt de tradionele fles bekend als de cognaçaise. Het is een “eenvoudige” fles met een “gedistingeerd” etiket.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 8.3/10 (3 votes cast)
Tags bij deze post: , , , ,

2 Comments »

Reageer op dit artikel!

Feedback Form