Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Maison Cognac Park – XO Traditional Reserve

No Comment

Van Cognac Park is al eerder de Borderies en Tres Vieille Grande Champagne beschreven, die vielen zeer goed in de smaak.
In eerste instantie was ik ietswat huiverig voor deze XO Traditional Reserve daar de andere twee uit bijzondere regio’s komen, namelijk de geliefde Borderies en de 1ste Cru Grande Champagne. De XO waar ik nu over schrijf is een blend van meerdere regio’s, waarvan helaas in het midden blijft om welke regio’s het gaat.

Gelukkig was mijn huivering niet terecht daar ook deze Park zeer goed in de smaak valt!

Deze Cognac wordt verkocht in een simpele, maar daardoor toch ook mooie fles. Het leuke eraan is dat deze fles het originele Cognaçaise model betreft, net als de andere Cognacs die Maison Cognac Park aanbiedt.

De rijping van deze Cognac ligt tussen de 20 en 60 jaar, relatief een best oude Cognac voor de prijs van €72,-.

Dominic Park werkte in Londen bij de Wijnhandelsmaatschappij Corney & Barrow en later bij Berry Bros. & Rudd. In 1990 verhuisde hij naar Frankrijk, daar richtte hij het nieuwe Cognac House “Maison Cognac Park” op.

Het was toen een gouden tijd om de cognacmarkt te betreden, omdat eaux-de-vie’s vele jaren de laagste prijzen hadden. Dominic Park begon met het verwerven van voorraden ongeblende eaux-de-vie’s uit verschillende kelders in de Cognac-streek die tussen de 2 en 60 jaar in Tronçais eikenhouten vaten hadden doorgebracht. Hij heeft deze eaux-de-vie’s nu tezamen gebracht in kelders aan de oever van de rivier Charente, in de buitenwijken van de stad Cognac, waar de 80% luchtvochtigheid ideaal is voor de opslag.

Daarna ging Dominic Park zijn eigen melange creëren.
Cognac Park heeft een herkenbare eigen huisstijl die eenvoudig en uiver/rein is. Hij voegt geen caramel of houtsnippers/smaak (boisé) toe. Zijn assortiment cognac’s zijn daarom lichter van kleur dan de gemiddelde “fabriek” cognac en vrij van de doordringende smaak van verbrande suikers.

De geur van de cognac is heel belangrijk. De geur van Cognac Park is licht met een tikje gestoofd fruit, honing en vanille. Het is geen geheim dat: hoe ouder de eaux-de-vie, hoe zachter en interessanter de cognac. Bij alle kwaliteit niveaus van Cognac Park wordt een veel langere houtrijping voorgenomen als wettelijk verplicht. Cognac Park gebruikt de tradionele fles bekend als de cognaçaise. Het is een “eenvoudige” fles met een “gedistingeerd” etiket.

Dominic Park is in 2009 helaas gestopt met zijn Cognac Park, gelukkig heeft Tessendier & Fils zijn werk en smaak met succes overgenomen.

De proefnotities van de Cognac Park – XO Traditional Reserve zijn:

De kleur: mooi koper-goud met prachtige rode tinten.
De geur: heerlijk van geur met gedroogde abrikozen, iets citroen, licht zoetje, leer en iets moutig.
De smaak: vol, krachtig en iets pittig van smaak, doch niet onplezierig. De Cognac zelf is mooi vet qua vloeistof, hiermee wordt bevestigd dat deze inderdaad redelijk lang heeft gerijpt, zeker in de wetenschap dat er geen suikers worden toegevoegd. De smaken: abrikozen, citroen, bloemen (jasmijn) en licht hout zijn onder andere waarneembaar.
De na-smaak: de smaak blijft zeer lang hangen, voornamelijk een plezierige hout smaak.
De herkomst: onbekend.
De leeftijd: 20-60 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.
De prijs: ongeveer €72,-.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 7,5.

Deze Cognac Review is mogelijk gemaakt door ExclusiveDrinks. Dank hiervoor!

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Tags bij deze post: , , , , , ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form