Home » Featured, Overige

Louis XIII Rare Cask, introductie in NL

No Comment

Afgelopen dinsdag (7 september 2010) vond de officiële presentatie plaats van de 10.000 euro kostende Rémy Martin Louis XIII Rare Cask 43.8.

In een eerder artikel vermelde ik al alle ins en outs over deze kostbare Cognac. In dit artikel laat ik graag een aantal indrukken zien over de presentatie hiervan bij Restaurant Lute te Ouderkerk aan de Amstel.

Bij de presentatie van de Louis XIII Rare Cask heb ik ook de “normale” Louis XIII mogen proeven. Er werd een flinke hoeveelheid ingeschonken in het speciale en schitterende kristallen Louis XIII glas gemaakt door Christophe Pillet.

De geur van de Louis XIII is een onmiskenbare volle, doch iets zware Grande Champagne geur met hinten erdoorheen, wat veel wegheeft van viooltjes en iris. Erg knap, aangezien dit vooral de Borderies kenmerkt.

De smaak is erg vol en zelfs een tikkeltje scherp. Het is absoluut geen zachte, krachteloze gerijpte Cognac. Maar wat een smaak sensatie zeg! De laagjes die ik in mijn eerste review over deze Cognac beschrijf zijn nog steeds waar te nemen, echter heel moeilijk om te omschrijven…

Gezien de al eerder gedronken heerlijke champagne (Piper-Heidsieck Brut, Vintage 2000), prachtige wijnen tijdens de onderstaande lucnch en de grote hoeveelheid, zeker wel 5 ml Louis XIII, en het feit dat ik nog een flink stuk moest rijden, heb ik maar besloten om ongeveer de helft van deze dure drank te laten staan. Wat een zonde eigenlijk….

Het heerlijke menu van de lunch, gemaakt door topchef Peter Lute was als volgt:

  • Langoustine met wortel-wasabicrème en marshmallow van Yuzu en krokante tomaat
  • Transparante cognac ravioli met zwezerik en knolselderij
  • (Smokey) Ganzenlever, croissant met yakitori en cognac saus
  • Sukade met VOC specerijen, pastinaak en citruspolenta
  • Crème brulée met cognac
  • Chocoladetuin met blokjes cognac en basilicumyoghurt ijs

Hieronder zijn een aantal indrukken te zien, van dit heerlijke menu!

MENU – Introductie Louis XIII Rare Cask – Lute restaurant

Dinsdag 7 september 2010

Ø Langoustine met wortel-wasabicrème en marshmallow van Yuzu en krokante tomaat

Ø Transparante cognac ravioli met zwezerik en knolselderij

Ø (Smokey) Ganzenlever, croissant met yakitori en cognac saus

Ø Sukade met VOC specerijen, pastinaak en citruspolenta

Ø Crème brulée met cognac

Ø Chocoladetuin met blokjes cognac en basilicumyoghurt ijs

Tags bij deze post: , , , ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form