Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

La Fontaine de la Pouyade – Grande Champagne Cognac

4 Comments

La Fontaine de la Pouyade is een van de meest exclusieve en begerenswaardige Cognacs, slechts een beperkt aantal flessen worden jaarlijks wereldwijd beschikbaar gesteld.

Na de lofzang van Hans op het Cognac Forum was ik ontzettend benieuwd naar deze 80 jaar oude Grande Champagne Cognac die voor een groot gedeelte gemaakt is van de prachtige Folle Blanche druiven.

 

Door mij is een miniatuur beschreven, met een 24 karaats vergulde label en prachtige lak-afdichting, ook de grote 70cl versie van deze La Fontaine de la Pouyade heeft een  traditionele lak-afdichting en dito 24 karaat vergulde label. De 70 cl fles is in XVIIe eeuwse stijl en is met de hand geblazen.

Voor Cognac liefhebbers is deze Cognac echt uitzonderlijk, omdat het voor een groot gedeelte gebruik maakt van Folle Blanche druiven uit het Grande Champagne gebied. Deze druif is tegenwoordig uiterst zeldzaam (minder dan 5% van de totale wijngaarden in de Regio Cognac), en al helemaal in combinatie met de Grande Champagne streek, de meeste Folle Blanche wijngaarden staan namelijk in het Fins Bois gebied. De andere druiven die voor deze Cognac gebruikt worden zijn: Ugni Blanc en Colombard.

Deze La Fontaine de la Pouyade Cognac is in vergelijking met de Louis XIII voller en nog aromatischer. Ook de aroma’s zijn beter te herkennen… Dit verschil is het meest eenvoudig uit te leggen omdat deze Cognac voor het grootste gedeelte gemaakt wordt van Folle Blanche druiven, de Louis XIII maakt voor het grootste deel gebruik van Ugni Blanc…. Ook de leeftijd van rijping is heel anders, de La Fontaine de la Pouyade Cognac heeft ongeveer 80 jaar gerijpt, de Louis XIII heeft een rijping van 40 tot 100 jaar waarvan het gemiddelde dichter bij de 40 zit dan bij de 100.

De La Fontaine de la Pouyade ( € 910, – ) is ongeveer € 350, – goedkoper dan de Louis XIII, deze kost namelijk tegenwoorden ongeveer € 1.250, – , dit verschil komt vanwege de marketingkosten van Remy Martin en het gebruik van duur Baccarat-crystal voor de karaf.

Deze Cognac is verkrijgbaar in 4 varianten:

 • La Fontaine de La Pouyade miniatuur van 5 cl. (beschreven in dit artikel).
 • La Fontaine de La Pouyade in een handgeblazen fles 70cl.
 • La Fontaine de La Pouyade in een handgeblazen fles van 70cl in een afzonderlijke doos.
 • La Fontaine de La Pouyade in een Baccarat karaf van 70cl in een individuele box.

De proefnotities van de La Fontaine de la Pouyade Cognac zijn:

De kleur: donker mahonie.
De neus: oranje / citroen-schil, vanille, eik, cederhout, Velpon, zwarte thee, en rancio. Zeer uitzonderlijke aroma’s!
De smaak: zeer complex, evenwichtig en rijk aan aroma’s met prachtige houten tonen.
De na-smaak: uitzonderlijke lengte, zelfs in vergelijking met een Cognacs zoals de Louis XIII of Richard Hennessy.
De herkomst: Grande Champagne in combinatie met Folle Blanche, Ugni Blanc en Colombard druiven.
De leeftijd: 80 jaar.
De prijs: ongeveer € 910, –
Prijs / kwaliteit verhouding: een 9 + op 10. Waarschijnlijk een van de beste Cognacs verkijgbaar, veel beter zul je het niet vinden….

Website: Premiers Grands Crus

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
Tags bij deze post: , , , , ,

4 Comments »

 • Maarten said:

  Hoi Wouter,

  prima review! Hoe ben je aan de miniatuur gekomen?

  Groeten,
  Maarten

 • Jurrit said:

  Leuke review Wouter,

  Als ik goed ben geinformeerd dan is deze Pouyade ook leverbaar met een zilver ‘etiket’ ?

  Er zijn in Nederland nog circa 3 st 70 cl flessen in ‘omloop’

 • Wouter (author) said:

  Beste Maarten, ik heb het miniatuurtje direct van de maker, echter schijn dat Eurotail op het cognacforum ook aan deze miniatuurtjes kan komen….

  @ Jurrit, dank! Ik heb idd ook gehoord over een zilver label, weet alleen niet wat het verschil is met de gereviewde gouden label.

 • Jack said:

  Thank you Siga.Anne M, it was. I love being with the kids, but being twosome from time to time is worednful!Anja, Copenhagen was so great! And I’ll remember to check out Montmartre next time, thanks! We really liked Chris Cheek, but most of all, I liked Anders Christensen – he played the bass worednfully!

Reageer op dit artikel!

Feedback Form