Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Joseph Guy XO

9 Comments

Jospeh Guy XODe Joseph Guy XO vind ik persoonlijk één van de betere XO’s op de markt. Deze Cognac is vol en complex van smaak, zonder scherp of te zacht over te komen. Precies goed dus!
Wat betreft de kleur is deze Cognac zelfs voor een XO zeer donker bruin.
Het design van de fles is geweldig, de fles is plat aan de voorkant en bol aan de achterkant, werkelijk schitterend! De stopper/dop maakt het geheel op gepaste wijze af.

Deze Cognac heb ik rechtstreeks vergeleken met een Rémy Martin XO, toch wel één van de bekende toppers in de markt, en mijn voorkeur gaat uit naar de Joseph Guy XO. Deze is complexer en net iets zachter van smaak dan de Rémy Martin.

De proefnotities van de Joseph Guy XO zijn:Jospeh Guy XO (4)

De kleur: zeer donker goud van kleur (ook voor een XO).
De geur: volle geur die wijn-achtig aandoet, met gedroogd fruit, vanille, eikenhout, koffie en iets van bos-geuren.
De smaak: vol van smaak maar toch ook zijde-zacht met smaken van eikenhout, koffie en gedroogd fruit.
De na-smaak: deze cognac eindigt met een lange fruitige en kruidige smaak, met veel hout karakter. Kortom: een goede balans tussen kracht en souplesse.
De leeftijd: minimaal 12 jaar, doch verwacht ik dat de oudste Cognac die hier doorheen zit rond de 35 jaar is.
De prijs: ongeveer €67,-
De prijs/kwaliteit verhouding: een 8.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 6.7/10 (9 votes cast)
Tags bij deze post: ,

9 Comments »

 • Jasper Smit said:

  Wat een mooie fles! Lijkt veel op de Remy Martin Extra. Wist niet dat Joseph Guy ook een XO verkocht. Nog nooit gezien bij de slijter.

 • Michiel van Staaveren said:

  Joseph Guy wordt geproduceerd door Louis Royer. Deze producent maakt voor de Joseph Guy-lijn gebruik van eau-de-vie uit Fin Bois en Bon Bois, twee van de kwalitatief mindere gebieden (in de ogen van de kenners).

  Ik vind de review van Joseph Guy XO, die je hebt geschreven wel interresant, maar zou je willen vragen om objectieve informatie over herkomst, rijping, leeftijd etc. duidelijk te scheiden van subjectieve informatie over smaak, voorkeur en wat jij denkt dat de leeftijd van de inhoud van de fles is. Op die manier is de informatie uit je review objectiever, duidelijker leesbaar en bevat meer informatie.

  Bijvoorbeeld:
  “Deze Cognac is vol en complex van smaak, zonder scherp of te zacht over te komen. Precies goed dus”; subjectieve informatie over de smaak zou ik onderaan de review plaatsen. Evenals de vergelijking met de Remy Martin XO, dit is jouw mening. Niks mis mee, maar scheidt dit van objectieve info.

  “Wat betreft de kleur is deze Cognac zelfs voor een XO zeer donker bruin”; wat betekent dit? Bijvoorbeeld veel rijping op jong hout waardoor de mindere kwaliteit van de oorspronkelijke cognac (fin bois, bon bois) wordt verhult of toevoeging van karamel wat naast een donkerder kleur leidt tot een bitterder smaak. Dit laatste vraagt dan weer om toevoeging van suiker(siroop). Dergelijke informatie maakt de vergelijking met andere cognacs (zoals bijvoorbeeld de Remy Martin XO)veel beter mogelijk.

  De objectieve informatie kun je bijvoorbeeld vinden in boeken als:
  – “Cognac, kiezen op smaak”, R.Koops
  – “The cognac companion”, Conal R. Gregory

  Succes met je website!

 • Wouter (author) said:

  Beste Michiel,

  Bedankt voor je bericht!

  Wat betreft de donkere kleur, heb ik niet het idee dat er veel (elke grote fabrikant gebruikt een beetje karamel) karamel is toegevoegd. Aangezien er een volle smaak van (eiken)hout te proeven is, zal deze kleur op natuurlijke wijze tot stand zijn gekomen.

  Mijn oordeel is dat dit een zeer goede Cognac is, die ook op een eerlijke wijze gemaakt is. Dat wil zeggen, weinig gebruik van karamel of siroop (deze Cognac is niet zoet of bitter). Daarnaast worden Cognacs uit de Bois gebieden ook eerder donker van kleur door de snellere rijping van de Cognacs.

  Wat natuurlijk wel mogelijk is, is het gebruik van boise, oftewel houtsnippers in het cognac vat tijdens de rijping. Deze geven wel kleur/smaak maar niet de gewenste rijping doordat daar ook zuurstof bij nodig is.

  Wat betreft subjectief/objectief; ik zal er in de toekomst op letten, al verwacht ik niet dat de opbouw van de beschrijvingen veel zullen veranderen, het wordt anders ook een zooitje…. Alles is namelijk subjectief muv informatie omtrent de leeftijd, herkomst v/d cognac en de prijs. Ditzelfde geldt voor de informatie in de genoemde boeken.

 • Bolle said:

  Heb deze Cognac enige tijd geleden gedronken! Erg lekker! Idd niet te scherp of te zacht!

 • cogito said:

  Objectieve info is soms leuk maar ook zelf op te zoeken. Ik lees deze site JUIST vanwege de beoordeling en die is per definitie subjectief

 • Sjaak said:

  Toch een verrassend goede smaak. Heb eerder de Joseph Guy VS geprobeerd en was daar iets minder van onder de indruk. De XO was echter stukken beter (vol & fruitig) en qua prijs ook nog wel te doen. Zou ‘m zelf iets goedkoper inschatten.

 • Wouter (author) said:

  Goed om te horen! Deze XO heeft inderdaad een goede smaak! Met de VS kun je een XO over het algemeen ook niet vergelijken, zeeën van verschil ;-)

 • Joseph Guy XO – La vie de Guy XO 2011 - Cognac Review.nl said:

  […] een heerlijke combinatie die ik jullie niet zou willen onthouden. De combinatie is bedacht voor de Joseph Guy XO, echter kan deze ook prima gecombineerd worden met een andere […]

 • I Van Dooren said:

  De review van deze cognac is volledig en juist.
  Niets aan toevoegen.
  Ga hem halen en proef.
  Je zal merken dat alles klopt.
  Geweldige xo.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form