Home » Cognac Reviews, Featured

Jean Grosperrin Grande Champagne 1944

5 Comments

Jean Grosperrin Grande Champagne 1944Op het moment dat het Cognac-gebied net bevrijd is van de Duitsers, en de Nederlanders nog in een bezet land de hongerwinter tegemoet gingen, werden de druiven voor Cognac jaargang 1944 geoogst.

Deze wetenswaardigheden alleen al maakten het proeven van deze Cognac zeer bijzonder! Deze Cognac is uitzonderlijk complex van geur, smaak en afdronk. Misschien wel de meest memorabele Cognac ooit geproefd….

Er zijn totaal 1200 flessen van deze Cognac gemaakt. Deze Cognac is in 1944 opgenomen in de archieven van het bedrijf en nog steeds aanwezig in de registers vandaag. Authenticiteit is tevens bevestigd door carbon dating tests.

Ook de Cognac-wereld kent een geheim, het heet Jean Grosperrin. Samen met zijn zoon drijft deze vakman het piepkleine Cognac bedrijf ‘La Gabare’. Met een pientere (Nederlandse) financier achter zich is Grosperrin nu in staat om zeer kleine hoeveelheden uitzonderlijk zeldzame Cognac’s aan te kopen.

Deze zijn bijna altijd voorzien van een oogstjaar en dat is razend zeldzaam. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek, uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete Cognacs worden gekocht. Deze worden onvermengd op fles gebracht onder toezicht van een notaris.

Naast dit zeldzame (en naar verhouding niet eens zo kostbare geweld) zijn er ook Cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms een fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft pure kwaliteit met kop en schouders uit boven de concurrentie. Dit zijn schitterende Cognacs.

De proefnotities van de Jean Grosperrin Grande Champagne 1944 zijn:

De kleur: oud goud, briljant met kopertinten.
De geur: uiterst delicaat en complex. Prachtige balans tussen de kracht en zachtheid. Zoethout en champignons, zuurgraad en frisheid met sporen van thee en tabak
De smaak: de smaak is vergelijkbaar met de geur, fris en zuiver, verfijnd. Tevens een combinatie van viooltjes en gekonfijte vruchten.
De na-smaak: een zeer lange na-smaak die zich in meerdere lagen ontwikkeld.
De leeftijd: 56 jaar gerijpt.
De herkomst: 100% Grande Champagne Cognac.
De prijs: 400 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: moeilijk te zeggen, er zijn betere Cognacs te krijgen voor 400 euro, echter is het jaartal voor mij goud waard!

Jean Grosperrin Grande Champagne 1944 proefflesje

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
Tags bij deze post: , , ,

5 Comments »

 • Power said:

  Ben nu toch wel een beetje jalours…. haha! Leuke eerste alinea!

 • Wouter (author) said:

  Bedankt!

 • Grosperrin XO – Fine Champagne - Cognac Review.nl said:

  […] is een gerenommeerde naam in de Cognac wereld, al eerder beschreef ik de bijzondere Vintage 1944 van dit merk, nu is het de beurt aan de iets toegankelijkere […]

 • Jean Grosperrin Fins Bois 1978 - Cognac Review.nl said:

  […] deze Cognac uit 1978 is al eerder een Cognac van Jean Grosperrin uit 1944 […]

 • Wijnkooperij De Roo De Pimpernel said:

  ik heb nog vier halfjes van Jean Grosperrin Bons Bois 1944 op voorraad, erg lekker… lot no6 et 17 limited 170 litre.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form