Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Jean Grosperrin Fins Bois 1978

No Comment

Na ruim een maand zonder nieuwe Cognac Reviews door verhuizing naar een nieuwe woning, inclusief veel ruimte voor Cognac, is het weer de beurt aan een nieuwe Cognac.

Na even nagedacht te hebben, leek het me leuk om een Cognac te beschrijven van omstreeks de bouwdatum van ons nieuwe huis; de Grosperrin Fins Bois 1978.

Deze cognac is geproduceerd door een familie van wijnbouwers, die in 1978 ongeveer 4 ha wijngaarden bezat(de gemiddelde grootte van de wijngaarden voor cognac productie was in 1978 zo’n 3,89 ha). Deze wijngaarden lagen gelegen op een paar meter van de Petite Champagne gebied, in de stad Colombiers, die een nogal kalkhoudende ondergrond heeft.

Deze cognac  is vervolgens opgeslagen in de kelders van ORECO (organisatie die het opslaan en beheren van Cognac-vaten op zich neemt) en gerijpt tot omstreeks 2008. Deze Cognac is dus zo’n 30 jaar oud. Na al deze jaren heeft deze Cognac aardig zijn alcoholpercentage weten te behouden, er zou namelijk nog 53,9% in zitten, en dat proef je!

Ook de Cognac-wereld kent een geheim, het heet Jean Grosperrin. Samen met zijn zoon drijft deze vakman het piepkleine Cognac bedrijf ‘La Gabare’. Met een pientere (Nederlandse) financier achter zich is Grosperrin nu in staat om zeer kleine hoeveelheden uitzonderlijk zeldzame Cognac’s aan te kopen.

Deze zijn bijna altijd voorzien van een oogstjaar en dat is razend zeldzaam. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek, uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete Cognacs worden gekocht. Deze worden onvermengd op fles gebracht onder toezicht van een notaris.

Naast dit zeldzame (en naar verhouding niet eens zo kostbare geweld) zijn er ook Cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms een fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft pure kwaliteit met kop en schouders uit boven de concurrentie. Dit zijn schitterende Cognacs.

Naast deze Cognac uit 1978 is al eerder een Cognac van Jean Grosperrin uit 1944 beschreven.

De proefnotities van de Jean Grosperrin Fins Bois zijn:

De kleur: goudkleurig met groen-gele tinten.
De geur: zeer frisse speciale geur van gedroogde sinaasappelschillen, specerijen, vanille, eucalyptus, bijenwas en hinten van leer.
De smaak: de smaak is vergelijkbaar met de geur, tevens is het hogere alcoholpercentage iets te duidelijk te proeven, waardoor de mooie geuren op de achtergrond verdwijnen.
De nasmaak: de alcohol blijft lang in de mond hangen, doch is de nasmaak ietwat afwezig en vlak.
De leeftijd: zo’n 30 jaar gerijpt, goed voor de aanduiding XO.
De herkomst: 100% Fins Bois Cognac.
De prijs: 100 tot 150 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 6,5. Alhoewel deze Cognac met zorg was uitgezocht, viel mij deze toch iets tegen, zowel door de aanwezige alcohol-(smaak) als de vlakke smaak. Dit is vrijwel zeker volledig debet aan het feit dat Fins Bois al redelijk jong op zijn hoogtepunt is, na 30 jaar zijn de meeste Fins Bois Cognacs doorgeslagen waardoor ze vlak worden, zo helaas ook deze.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Tags bij deze post: , , , ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form