Home » Cognac Informatie, Featured

Hoe wordt Cognac gedestilleerd?

No Comment

In dit artikel leg ik graag tekstueel en vervolgens met behulp van een drietal video’s uit hoe Cognac gedestilleerd wordt. Als er vragen zijn met betrekking tot de inhoud, dan hoor ik deze graag!

Cognac wordt gemaakt van witte wijn afkomstig uit het Cognac-gebied. Deze witte wijn wordt gedestilleerd alvorens het gelagerd wordt in eikenhouten vaten voor minimaal 2 jaar. Na deze periode mag de drank Cognac genoemd worden.

Het destilleren is een bijzonder complex en moeilijk proces, ik zal dit proces in de hoofdlijnen uitleggen.

Alle makers van Cognac zijn verplicht om het type destilleer-ketel te gebruiken dat Alambic Charentais heet, deze ketel is geheel van koper gemaakt. In de regel bestaat deze ketel uit drie delen, namelijk de voorverwarmer (middelste ui-vormig voorwerp op het bovenstaande plaatje), de destilleer ketel (links) en vervolgens de condensator (rechts, wordt met koud water gekoeld). De buis van de stookketel naar de condensator loopt door de voorverwamer, dit zorgt voor veel energie winst.

De voorverwarmer is van de 3 opgenoemde delen optioneel, echter levert het zoveel tijd (kortere tijd van verwarmen in de stookketel) en energie winst op, dat vrijwel alle producenten gebruikmaken van deze voorverwarmer. Er zijn ook producenten die deze handeling overslaan, daar zij van mening zijn dat het destillaat bij niet voorverwarmen een voller aroma heeft.

Het veranderen van wijn in Cognac gebeurd in 2 stappen, namelijk de eerste en tweede stook.

De eerste stook gebeurd met de wijn die desgewenst voorverwarmd is, en gaat via de stookketel naar de condensator. De eerste stook wordt première chauffe genoemd, is onhelder en bevat zo’n 30% alcohol. Dit resultaat wordt opgeslagen in grote tanks, meestal onder de stookketel. Veel van de wijn blijft er niet over, 25 hectoliter wijn wordt zo’n 7 hectoliter brouillis (de naam van dit goedje).

Als er genoeg brouillis is om de stookketel ermee te kunnen vullen wordt de tweede destillatie (bonne chauffe) in gang gezet, deze destillatie gebeurt hetzelfde als de vorige stap, nu echter niet met wijn maar met de brouillis. Het resultaat is een eaux-de-vie met een alcoholpercentage van 60 tot 75% dat vervolgens minimaal 2 jaar op eikenhout mag rusten alvorens het Cognac genoemd mag worden. Voor 1 liter eaux-de-vie is trouwens zo’n 4 liter brouillis nodig.

Ruwweg kan dus gezegd worden dat er zo’n 12 liter wijn nodig is voor 1 liter Cognac, wellicht is nu ook duidelijker waarom Cognac zo duur is. Jaarlijks verdampt hiernaast ook nog eens het nodige uit de eikenhouten vaten.

Lees ook het artikel: Cognac in de winterperiode voor extra verdieping.

Tags bij deze post: , , ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form