Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Hennessy – Fine de Cognac

One Comment

Hennessy Fine de CognacRuim 3 jaar terug reviewde ik de Fine de Cognac van Hennessy, deze Cognac is ongeveer een jaar geleden licht veranderd waardoor ik ook deze nieuwe versie zal reviewen.

Waar voorheen deze Hennessy als VSOP Cognac gepromoot werd, is de nieuwe positie een Cognac die tussen de VS en VSOP inzit, de minimum leeftijd van de nieuwe Fine de Cognac is dan ook 2 jaar, waar dat bij de oude 4 jaar was.

Ook is de fles iets veranderd, het etiket ziet er in het wit nu een stuk strakker en moderner uit. De stopper is in plaats van goudkleurig tegenwoordig parelmoer-achtig crèmewit.

Hennessy Fine de Cognac Glasses

Wat voor effect heeft de verandering van blend op de smaak van deze Fine de Cognac? 

In vergelijking met de oude fles, die ik gelukkig nog had staan, is deze nieuwe Cognac qua geur een stuk fruitiger en soepeler, waar de oude nog een volle neus van eiken en gedroogd fruit had. Dit zelfde is ook te merken aan de smaak, de nieuwe versie is wat minder vettig dan de oude versie, ook hier weer veel fruit en bloemen te herkennen. Zoals duidelijk te zien is op de foto rechts van dit arikel is de kleur van de nieuwe Cognac (rechter fles) een paar tinten lichter.

Daar Hennessy met de Fine de Cognac altijd een makkelijke soepele Cognac voor ogen heeft gehad, is de keuze tot wijziging van blend geheel begrijpelijk. Ik kan me goed voorstellen dat deze Cognac nu voor een bredere doelgroep een goede keus is. Deze Cognac laat zich prima mengen in cocktails of in een thee cocktail (later hier meer over) maar is natuurlijk ook prima puur te drinken.

De proefnotities van de Hennessy Fine de Cognac (vanaf 2011) zijn:

De kleur: lichtkleurig geel/goud, heel helder. Paar tinten lichter dan de vorige versie…
De geur: zeer fruitige geuren, onmiskenbaar de geur van appelsap, honing, abrikozen en iets van irissen.
De smaak: redelijk honingzoete, ronde en zachte Cognac, zeer fruitig met wederom de aroma’s van appels. Qua specerijen is kaneel te herkennen. Iets branderig maar toch erg plezierig van smaak.
De na-smaak: een redelijke lengte voor een jonge Cognac.
De herkomst: grootste deel betreft Fins Bois, verder Grande Champagne, Petite Champagne en Borderies.
De leeftijd: minimaal 2 jaar.
De prijs: €35,- tot €40,-
Prijs/Kwaliteit: voor een jonge Cognac als deze is de prijs zeer fors, toch is de combinatie van imago, smaak en fles een reden om deze Cognac een 7- te geven.

Zie Cognac Wiki voor meer informatie over deze Hennessy Fine de Cognac.

 Hennessy Fine de Cognac Glasses Color difference

 

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Tags bij deze post: , , ,

One Comment »

  • Jos Huffmeijer said:

    Het valt mij al langer op dat Hennessy aan het “rommele” is met zijn jongere cognacs. Volgens mij gebruiken ze zeer jonge distillaten die nog lang niet rijp zijn voor welke kwaliteit cognac dan ook. Het resultaat is dat er met veel suiker en andere aditieven moet worden gewerkt om hen enigsinds drinkbaar te krijgen. Ik heb pas nog ‘n tasting gedaan met VSOP’s en daar dan toch maar deze Hennessy Fine de cognac bijgezet, maar het leek wel suikerwater met veel brandende alcohol. Ik snap ook niet dat ‘n gerenommeerd huis zo’n cognac op de markt durft te zetten. Voor mij scoort deze “cognac” ‘n hele dikke onvoldoende.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form