Home » Featured, Overige

Frapin Parfum

One Comment

Frapin Parfum 1270De cognac van de familie Frapin behoort tot een van de oudste uit de streek de Charente, het gebied ten noorden van Bordeaux, waar de beste cognac vandaan komt. Sinds 1270, dus ruim 700 jaar, maakt Frapin hier zijn cognac. De familie heeft een rijke geschiedenis, niet alleen door het maken van een van de beste cognac, maar ook door zijn beroemde familieleden.

Francois Rabalais, de beroemde schrijver uit de 15e eeuw, was een zoon van Antoine Rabalais en Caterine Frapin. In de 17e eeuw was een zekere Pierre Frapin de apotheker van Koning Lodewijk de 14e, die destijds ook het familiewapen aan Frapin toekende.

Chateau Fontpinot
In de 19e eeuw startte Frapin vanuit het familielandgoed Chateau Fontpinot een handelshuis, waaruit het huidige bedrijf is ontstaan. Kleindochter Geneviève Frapin, getrouwd met Max Cointreau, liet het bedrijf verder uitgroeien. Dochter Beatrice heeft nu de dagelijkse leiding en wordt gerespecteerd in de wereld van de wijn en gedistilleerde dranken. Ook het champagne huis Gosset behoort tot hun groep.

Pierre Frapin was naast een groot distillateur van cognac ook een liefhebber van geuren. Lopend door zijn wijnkelders en tijdens het distillatieproces van zijn cognac hielden geuren hem bezig. Het maken van een mooi parfum heeft sterke overeenkomsten met het maken van een goede cognac. De mooiste bloemen groeien op de beste grond en ook aan de grond voor een goede wijngaard worden specifieke eisen gesteld. Er zijn goede ingrediënten nodig, die op een hoogwaardige manier worden verwerkt . Het distillatieproces is sterk vergelijkbaar en ook de “neus”, die nodig is voor het samenstellen van de uiteindelijke unieke geur van een parfum, is vergelijkbaar met degene die de cognac zijn uiteindelijke geur en smaak geeft.

Parfum
Pierre, die grote waarde hecht aan het gebruik van de beste en natuurlijke ingrediënten, ging op zoek naar kwekers en leveranciers van de extracten, die hij nodig dacht te hebben voor zijn eigen geur. Hij vond deze vooral in Grasse, de stad in de Provence, waar de beste bloemen en bloesems vandaan komen voor het maken van parfum. Maar ook de kruiden uit de Oost en de West dienen als ingrediënten voor zijn parfum. Hierbij liet hij zich adviseren door een van de beste “neuzen” van Frankrijk.

Het geheim van de geur
Een goed parfum is over het algemeen opgebouwd uit 3 lagen, die ieder hun eigen specifieke kenmerken hebben en die er voor moeten zorgen, dat de geur onder alle omstandigheden goed tot zijn recht komt. Als eerste heb je de zogenaamde Topnoten. Dat zijn de geuren die in de eerste minuten na het opbrengen dominant zijn. Deze geuren zijn vooral belangrijk bij de keuze van een parfum. De eerste spontane indruk is belangrijk. Wordt het een licht of een zwaar parfum? Deze geur blijft maar kort aanwezig. Typisch voor de Topnoten zijn de citrusgeuren. De tweede zijn de Hartnoten, die tevoorschijn komen nadat de eerste geur verdwenen is. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoot geuren. Als laatste heb je dan de Basisnoten, die uiteindelijke overblijven en die lang blijven hangen. Meestal zijn dat de zg. houtsoorten, zoals sandelhout en harsen, zoals olibanum.

Pierre Frapin wilde natuurlijk voor zijn eerste parfum een bijzondere samenstelling en specifieke geur hebben. Het moest absoluut geen parfum worden die naar cognac zou ruiken, dat zou te eenvoudig zijn. De opdracht aan de “neus” was er een die duidelijk aangaf wat Pierre wilde:

“Componeer een parfum dat bij mij de herinneringen oproept van het leven op Chateau Fontpinot met zijn wijngaarden en distillatieproces voor het maken van een mooie cognac. Een moment waarbij ik ‘s morgens mijn raam open en uitkijk over de heuvels en de wijngaarden en de zon zie opkomen, die de nevel snel doet verdampen. Of het gevoel wat ik heb als ik ‘s avonds in de bibliotheek bij de openhaard zit met een goed glas cognac en de dag overdenk. Of dat moment in het voorjaar wanneer de natuur ontwaakt en er een geur van bloeiende bloesems om het Chateau hangt. Of de herinnering van toen ik als kind samen met mijn vader de pakhuizen in de haven van Bordeaux bezocht. Hier hing de kruidige geur van de specerijen, die de schepen van hun reizen naar de Oost of de West hadden meegebracht.”

Dit resulteerde in het eerste parfum P.Frapin & Cie.

Het succes van zijn parfum groeide Pierre echter boven zijn hoofd .Hij moest een beslissing nemen, zich bezig houden met zijn hoofdtaak het maken van cognac en stoppen met het maken van de parfums, of zijn geurlijn onderbrengen bij specialisten. Het was een moeilijk besluit, omdat hij zo gepassioneerd bezig was geweest met zijn parfum. Toch besloot hij om de meer dan 700- jarige familietraditie voort te zetten en zich uitsluitend toe te leggen op de productie van cognac. Sinds 1995 worden de parfums P.Frapin & Cie. geproduceerd door een Frans parfumagentschap. Voor de exclusieve licentie had Pierre Frapin wel bedongen dat alle nieuwe geuren ontwikkeld moesten worden op basis van zijn oorspronkelijke idee. “Het leven in en om Chateau Fontpinot”.

Inmiddels heeft P.Frapin & Cie. zes bijzondere geuren in zijn assortiment.

– TERRE de SARMENT
Deze geur roept een herinnering op aan de vroege ochtend, wanneer er een deken van dauw optrekt bij het warmer worden van de zon en de lucht gevuld is met de geur van druiven en aarde.

– ESPRIT de FLEUR
Deze geur brengt je in de sfeer van het moment, dat je afdaalt in de kelders van het Château Fontpinot op het moment dat de cognac rijpt op eikenhouten fusten. Bij dit proces vervliegt een deel van de cognac en komt er een frisse delicate geur vrij van gedroogd fruit en bloesem van de wijnstok.

– CARAVELLE EPICEE
De schepen (de Caravelle) die de cognac hebben vervoerd naar het verre Oosten en de West zijn teruggekomen met hun rijke lading aan specerijen. Er hangt een geur van kruidnagel, komijn en kardemom en je droomt van een plek ver van huis.

– PASSION BOISEE
De dag zit erop. Je zit in je leren fauteuil en met veel voldoening kijk je naar het vuur in de openhaard en je nipt van je cognac. Je geniet van de geuren van leer, die zich mengen met de aroma’s van fruit en kruiden. Het leven lacht je tegemoet.

– “1270”
Een hommage aan de familie Frapin die in 1270 startte met het maken van fijne cognac. Met deze geur wordt een glorieuze en lange historie vastgelegd in een sensueel en mysterieus parfum. De geur is complex en verleidelijk, zowel voor dames als heren en combineert vruchten met bloemen. Een eigenzinnige geur die zoete en zachte tonen van vanille en de pittigheid van peper combineert. Zo complex als een goede cognac.

– L’HUMANISTE
Deze geur is gecreerd voor de man die de waarden van de toekomst belichaamt.
Hij is open minded, nieuwsgierig, tolerant, begripvol en betrokken. Zij geloven dat de toekomst nu meer dan ooit de wijsheid van toen, zoals tot uiting kwam in het Humanisme ten tijden van de Renaissance, nodig heeft.

Bron: http://www.thescentcompany.nl/pagina45aa.html

Tags bij deze post: ,

One Comment »

  • S.van Boven said:

    ik heb ooit de CARAVELLE EPICEE kado gekregen, wat een bocht is die parfum zeg! Echt niet aan te raden!

Reageer op dit artikel!

Feedback Form