Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

François Voyer XO Grand Cru

No Comment

Een paar jaar geleden beschreef ik de François Voyer XO Gold als één van de beste XO Cognacs. Deze XO Grand Cru is de ongeveer 5 jaar jongere broer van deze XO Gold.

De naam van Grand Cru refereert aan het gebruik van Grande Champagne, wat Voyer voor al hun Cognacs gebruikt. Grande Champagne is de Grand Cru van de Cognac streek.

Zoals de meeste distillateurs uit het Grande Champagne gebied doen, destilleert ook Voyer deze XO Grand Cru met droesem, waardoor de eaux-de-vie meer aroma’s krijgt.

Deze Cognac heeft de eerste 3 jaar gerijpt op nieuwe limousin-eiken vaten, na deze periode wordt de eaux-de-vie gerijpt in oude vaten in een vochtige kelder.

François Voyer maakt gebruik van het “Faibles” proces om hun cognac te reduceren in alcoholpercentage. Het faibles proces gebeurt als volgt: een oud gebruikt cognacvat wordt gevuld met gedestilleerd water, dit water zuigt vervolgens veel nog in het hout zittende aroma’s op. Na een paar maanden is er een water ( ‘petites eaux’ genoemd) dat zwak alcoholisch is met veel mooie aroma’s. Dit water wordt gebruikt om de cognac naar 40% te verminderen.

Vermindering tot 40% alcohol gebeurt geleidelijk, met een maximum vermindering van 5% alcohol gedurende elke 6 maanden tot 1 jaar.

Ik heb de Francois Voyer XO Grand Cru geproefd in zowel een normaal tulpglas als in een Crystal Schott Zwiesel Cognacglas. Dit laatste glas is een stuk groter, meer zoals een wijnglas. De reuk uit dit glas is bijzonder goed.

 

De proef notities van deze François Voyer XO Grand Cru zijn:

De kleur: amber gekleurd, met een vleugje goud ….
De neus: aroma’s van bloemen zoals jasmijn, gecombineerd met warme fruitige noten van perzik en pruim. Tevens is vanille duidelijk te herkennen.
De smaak: weer bloemrijke notities, gecombineerd met warme fruitige noten. Vanille en eiken noten worden ook geproefd.
De na-smaak: aangename nasmaak van ongeveer 5 minuten.
De herkomst: Grande Champagne 100%.
De leeftijd: 14 tot 25 jaar oud.
De prijs: ongeveer 73 euro.
De prijs / kwaliteit verhouding: een 9 +. Prachtige kwaliteit, goede prijs, mooie karaf.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 6.0/10 (6 votes cast)
Tags bij deze post: , , , , , , , , ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form