Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Delamain Vesper

7 Comments

De Delamain Vesper werd mij al eens aangeraden en omschreven als veel beter dan de Delamain Pale & Dry XO, gelukkig had ik een miniatuurtje liggen om te kijken of deze Vesper inderdaad zo lekker smaakt!

Wat mij direct opvalt is dat de Vesper voller en rijker is dan de Pale&Dry, houttonen en tanine voeren de boventoon.

Houttonen voeren dus de boventoon, helaas ben ik wel van mening dat het iets teveel hout en tannine is voor deze mooie Cognac, waardoor subtiele smaken ver op de achtergrond verdwijnen.

De Vesper heeft een gemiddelde rijping van 35 jaar, wat zeer oud te noemen is voor een XO die met zijn vraagprijs van 100 euro eigenlijk nog goed betaalbaar is.

Het huis Delamain staat voor traditie. Het familiebedrijf gesticht 1762 door James Delamain kunnen zichtzelf tot, een van de oudste families van de regio rekenen.

De proefnotities van de Delemain Vesper zijn:

De kleur: lichtbruin.
De geur: houterig, kruidig (Jurrit noemt het een Kruidnagel geur, waar ik me goed in kan vinden), iets zwaar, iets rokerig en vanille.
De smaak: veel eikenhout tonen, zacht qua alcohol, vol qua smaak met fruit (bittertje van een Grapefruit), specerijen vanille, honing en karamel.
De na-smaak: blijft lang hangen, vooral de tannines….
De herkomst: Grande Champagne.
De leeftijd: gemiddeld 35 jaar oud.
De prijs: ongeveer 100 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 8! Zeer plezierige Cognac, je moet echter wel houden van de tannine smaak.

P.s. je kunt discussiëren over deze Cognac onder dit artikel, of op het Cognac-Forum.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 7.6/10 (7 votes cast)
Tags bij deze post: , , , ,

7 Comments »

  • Youri said:

    Hoe zou je de tannine smaak omschrijven bij een cognac, dat trekkerige gevoel in de mond?

    PS. In de tweede alinea staat tannine geschreven met één n, en ook met een s erachter, en volgens mij is het meervoud van tannine gewoon tannine ipv. tannines.

  • Ton said:

    Persoonlijk vind ik dit een van de betere nog betaalbare cognacs.
    Een heerlijke goed gebalanceerde complexe smaak. Ook een prachtige lange nasmaak. De tannine herken ik niet zo, wel een rancio smaak.
    Ik heb deze een 9,5 toegekend, maar ik doe niet aan cijfers voor prijs/kwaliteit, ik heb altijd een absoluut cijfer toegekend, waarbij de 10 zo’n beetje het beste is wat ik geproefd heb. Maar er zullen nog wel betere cognacs zijn die ik nog niet ken.

  • Wouter (author) said:

    @Youri, Tannine kan inderdaad omschreven worden als een trekkerig gevoel in de mond.

    Hoe tannine precies geschreven wordt ben ik nog niet uit, Taninnes is geen onbekend woord voor Google. Taninnen is inderdaad wel gewoon fout.

    @Ton, het is inderdaag een goede Cognac! :D Voor de rancio zal ik deze Cognac nog eens na-proeven. Wat vind je van het vele hout in deze Cognac?

  • Ton said:

    Het is wat jaren geleden dat ik deze fles had en mijn smaaknotities van toen zijn beperkt: mooie houttonen met butterscotchsmaak.
    Bij tannine denk ik meer aan een sensatie dan aan een smaak, wat samentrekkend gevoel in de mond. Dat herinner ik me zeker niet van deze geweldige cognac.
    Bij rancio kom ik uit op een mengeling van noot, hout, vanille en chocola met een mengeling van aardse smaak.
    Ik ben wel jalours op je: ik wou dat IK hem nog eens na kon proeven :)
    Ik check ebay nog regelmatig op een betaalbaar aanbod van een Vesper!

  • Wouter (author) said:

    Na het nogmaals proeven de Cognac opgewaardeerd naar een 8! Een 7,5 deed te weinig eer aan deze heerlijke Cognac!

  • WormTub said:

    Om nog ff op dat meervoud terug te komen: tannine is een synoniem voor een scheikundige stof, te weten looizuur, en daar bestaat geen meervoud van. Just FYI.

  • Delamain tasting – XO, Vesper, Extra - Cognac Review.nl said:

    […] Jeroen, Registervinoloog en werkzaam als adviseur bij Wijn Verlinden samples van de Delamain XO, Vesper en […]

Reageer op dit artikel!

Feedback Form