Home » Cognac Informatie, Featured

De geschiedenis van de cognac

One Comment

barrels-cognac

De cognac kent een bewogen geschiedenis, met onder andere de ontdekking door Hollanders en de druifluis Phylloxera.

De geschiedenis van cognac behandel ik in dit artikel!

Zout en wijn
In de 3de eeuw lieten de Romeinen de bevolking van Saintonge – de inwoners van de cognac streek – kennismaken met het planten van wijnstokken, het brouwen van wijn en het winnen van zout.

Cognac: een Hollandse uitvinding.
Saintogne was in het begin van de 12e eeuw voornamelijk bekend om de zout, die handelslieden uit allerlei landen waaronder Nederland kwamen kopen. Nederlandse handelslieden namen nog wat extra mee, namelijk wijn. In die periode schijnt de wijn uit de Saintogne streek voortreffelijk geweest te zijn. Echter was die kwaliteit van korte duur.
In de 16e eeuw was de wijn uit Saintogne door overproductie van dermate slechte kwaliteit. Daar kwam nog eens bij dat door de lange zeereis de kwaliteit nog sneller verslechterde.
De oplossing om de wijn te destilleren kwam uit Nederland. De handelaren sloegen daarmee twee vliegen in een klap: minder volume tijdens het transport en lagere uitvoer belastingen.
De Nederlanders noemden het product, Brandewijn oftewel Brandy in het Engels. In Nederland lengden de mensen de Brandewijn simpelweg weer aan met water als poging om de oorspronkelijke wijn weer terug te krijgen. Leuk detail: In China drinkt men de cognac het liefst aangelengd met water bij de maaltijd.

Door de belastingvoordelen van het destilleren (langs de rivier de Charente werd op volume belastingen geheven 1620-1650) ontwikkelden de destilleerderijen zich snel.
In de periode 1700-1800 zijn alle grote merken zoals wij die vandaag de dag kennen gevestigd in Charente namelijk: Delamain,Martell,Remy Martin,Hine,Courvoisier,Hennessy en Otard.
Rond 1850 begonnen de cognac-firma’s hun cognac te bottelen, dit zorgde voor wereldwijde distributie en bekendheid van cognac.
Door de enorme populariteit van cognac in de 19e eeuw besloegen de wijngaarden voor cognac op hun hoogtepunt ongeveer 280.000 hectare.

Phylloxera
In het jaar 1875 brak in de Charente de druisluis phylloxera uit. Deze verwoeste de wijnstokken en gaarden zodanig dat er in 1883 nog maar 40.000 hectare gebruikt werd voor de productie van cognac. Een hectare grond was voor de phylloxera ongeveer 7000 franse franken waard, na de crisis was een hectare ongeveer 600 franse franken waard.
Sindsdien ent men de wijnranken op druifluis resistente Amerikaanse wortelstokken. Voorheen gebruikte men voornamelijk de druif-soort Folle Blanche die veel vatbaarder was voor meeldauw en schimmelziekten. Daarom werd er vrijwel alleen maar gekozen voor de sterkere en makkelijker te verbouwen druivensoort Ugni-Blanche. Dit heeft helaas wel ingeboet op de kwaliteit van de cognac aangezien Folle Blanche een veel krachtiger aroma heeft.

Tags bij deze post:

One Comment »

Reageer op dit artikel!

Feedback Form