Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Daniel Bouju – Premiers Aromes

2 Comments

In het artikel over de Daniel Bouju Royal 60% schreef ik: “Daniel Bouju is een groot liefhebber van houterige Cognacs, zo houterig als zijn Cognacs zie je maar weinig. Er is praktisch niet door de Cognac heen te kijken.” Nu geldt dit inderdaad voor al zijn Cognacs echter met uitzondering van de Premiers Aromes en Fines Saveurs. Deze twee zijn 5 jaar gerijpt op zeer oude vaten, die nauwelijks kleur of  geur meer afgeven. Daardoor zijn deze Cognacs zeer fruitig en fris van smaak!

Daniel Bouju is een groot voorstander van kleine fusten met een inhoud tot maximaal 500 liter en op de tweede plaats voedt Daniel Bouju zijn Cognac uitsluitend in nieuw eikenhout op. Dit in verband met het feit dat in de Cognac van Daniel Bouju geen kunstmatige kleurstoffen verwerkt worden. Nieuw hout geeft de Cognac van nature een donkere kleur.
Het enige probleem wat aan deze manier van rijping kleeft, is dat bij de jongere Cognac vaak wat scherpte ontstaat hetgeen veroorzaakt wordt door het hogere tanine gehalte van nieuw eikenhout.
De Premiers Arômes en Fines Saveurs worden echter in tegenstelling tot de andere Cognac die Daniel Bouju produceert, gelagerd op met zorg geselecteerde oudere fusten, waarvan het tanine gehalte op een aanzienlijk lager niveau ligt. Deze rijpingsmethode heeft wel ten gevolge, dat de kleur van deze Cognacs aanzienlijk lichter is, dan de kleur van de overige Daniel Bouju Cognac.

De Cognac die Daniel Bouju voor zijn Premiers Arômes gebruikt is dezelfde die hij ook voor zijn andere Cognac aanwendt namelijk een 100 % Grande Champagne Cognac van uitsluitend eigen wijngaarden. Alleen in de manier van lagering en rijping verschilt Premiers Arômes van zijn overige Cognacs.

De helderheid van Daniel Bouju zijn Cognac is niet het resultaat van filtratie maar van het regelmatig overbrengen van de Cognac naar schone fusten. Deze wijze van ‘klaring’ resulteert in een grotere smaak- en geurcomplexiteit.
Daniel Bouju heeft Premiers Arômes het wat hogere alcoholpercentage van 45% meegegeven, omdat dit percentage de geur wat mooier uit doet komen.

Het verschil tussen de Premiers Aromes en de Fines Saveurs van Daniel Bouju is dat de Fines Saveurs aangelengd is met water tot een alcoholpercentage van 40% en de Premiers Aromes tot een percentage van 45%. Verder zijn

De proefnotities van de Daniel Bouju Premiers Aromes zijn:

De kleur: licht goud, opvallend “licht” in verhouding tot de andere Cognacs van Daniel Bouju!
De geur: fruitig als passievruchten, vanille, weinig hout , iets scherp.
De smaak: fruitig, vanille, iets van rozijnen en weinig hout. Niet zoet van smaak en iets scherp.
De na-smaak: lange frisse na-smaak.
De herkomst: 100% Grande Champagne.
De leeftijd: 5 jaar oud. Goed voor de aanduiding VSOP.
De prijs: ongeveer 30 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 7,5.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 6.0/10 (2 votes cast)
Tags bij deze post: , ,

2 Comments »

  • Jones said:

    Leuke review! Kan niet wachten deze cognac te proeven maar wil mijn fles nog niet opentrekken… must…. resist…!

  • Wouter (author) said:

    Ha die Jones! Bedankt! Jij hebt toch de Daniel Bouju Royal 60%?! Deze moet je binnenkort bij mij maar eens proeven, als je een keuze kan maken ;-)

Reageer op dit artikel!

Feedback Form