Home » Headline, Nieuws

Courvoisier Connoisseur Collection eindelijk naar Nederland

No Comment

Amerika kent de Courvoisier Connoisseur Collection, met een 12 en 21 jaar oude Cognac, al een jaartje en eindelijk komt deze nu ook naar Nederland. Met de Connoisseur Collection is Courvoisier het eerste grote merk dat Cognacs met een vermelde leeftijd verkoopt. Dit zal naar mijn mening zorgen voor een eerlijker beeld hoe oud een Cognac precies is. Er zijn namelijk XO’s die verkocht worden op de wettelijke minimale leeftijd, terwijl het op de markt ook grossiert van XO’s boven de 20 jaar.

Courvoisier bewijst zich opnieuw als de revolutionary spirit. Het merk brengt als eerste een tweetal cognacs op de markt, waarop –net als bij whisky- het aantal rijpingsjaren wordt vermeld. Dit is uitzonderlijk, aangezien het voor cognac gebruikelijk is om de leeftijd aan te duiden door middel van de afkortingen VS-VSOP-XO. Deze ‘Connoisseur Collection’ bestaat uit twee varianten; Courvoisier 12 en 21. Beide producten zijn afkomstig van een cru die perfect past bij het smaakprofiel van de drank, op die betreffende leeftijd. Courvoisier 12 is gedistilleerd van druiven die met name uit het ‘Borderies’ gebied afkomstig zijn. Courvoisier 21 laat ervaren hoe de ‘Grande Champagne’ op z’n hoogtepunt smaakt. In de USA waren beide varianten al eerder op de markt, maar vanaf heden kunnen ook de Nederlandse cognac liefhebbers genieten van deze verfijnde nieuwkomers.

Transparant en begrijpelijk


De Connoisseur Collection is vernieuwend aangezien cognac tot op heden nooit voorzien mocht zijn van een leeftijdsaanduiding, als gevolg van strenge regelgeving op het gebied van ‘tracking’ en certificering. De huidige cognacaanduidingen (VS-VSOP-XO) zijn echter niet voor iedereen even duidelijk en bovendien zit er binnen elke categorie veel verschil in kwaliteit. Hoewel de officiële regelgeving bijvoorbeeld voorschrijft dat een VSOP cognac minimaal 4,5 jaar dient te rijpen, hanteert Courvoisier voor deze varianten een periode van 6 tot 10 jaar om het specifieke Courvoisier aroma te bereiken. Om het predicaat XO te mogen dragen, ligt een minimale rijping van 6,5 jaar vast, maar ook hier past Courvoisier eigen voorschriften toe die ver boven de geldende

minimumgrenzen liggen (20 tot 35 jaar). Om met de twee cognacvarianten van de Connoisseur Collection af te kunnen wijken van het huidige aanduidingsysteem, ontwikkelde Courvoisier ruim 20 jaar geleden een in-house tracking systeem. Hierdoor is het merk nu in staat de specifieke leeftijd van deze cognacs te vermelden. Courvoisier hoopt met deze nieuwe werkwijze producten aan de markt toe te kunnen voegen die transparanter en begrijpelijker zijn voor de consument.

Smaaksensatie


Zowel de Courvoisier 12 als de 21 is uniek, omdat voor beide varianten de leeftijd is afgestemd op het best bijpassende wijngebied. Hierdoor ontstaan twee prachtige cognacs die op hun hoogtepunt zijn. In de 12 jaar oude cognac zijn de bloemige ‘Borderies’ aroma’s gecombineerd met een vleugje van de Fins Bois en Grande Champagne. Amandelen, rozijnen en sinaasappel marmelade komen tot uitdrukking in een feest van smaak. Courvoisier 21 bevat de mooiste eaux-de-vie van de meest prestigieuze cru ‘Grande Champagne’. 21 jaar is de perfecte leeftijd voor deze specifieke eaux-de-vie, waarop de rijke en volle aroma’s zich optimaal hebben kunnen ontwikkelen. De cognac bevat in eerste instantie zware tonen van hazelnoten, gedroogde abrikozen en zachte kruiden, gevolgd door subtiele tonen van leer en een goede sigaar.

Verkoopadviesprijzen:

Courvoisier 12 € 60,00
Courvoisier 21 € 195,00

Tags bij deze post: , , ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form