Home » Cognac Informatie, Featured, Overige

Cognatheek in Antwerpen (België)

7 Comments

De Cognatheek in Antwerpen is één van de grootste zaken op het gebied van Cognac, met zo’n 150 soorten Cognac en 70 soorten Pineau des Charentes. Afgelopen donderdag ben ik hier langs geweest!

In het assortiment is er voor de leek geen bekend merk te vinden, bij de Cognatheek dus geen Hennessy, Meukow, Frapin of zelfs A.E.Dor. Gelukkig krijgt iedereen zeer deskundig advies zodat je altijd met een mooie aankoop heengaat.

Het bijzondere van het assortiment is dat het allemaal Cognacs zijn, die op een eerlijke wijze gemaakt zijn. Dit wil zeggen, geen toegevoegde boise of karamel. Tevens zijn alle Cognacs gemaakt en geoogst door de maker zelf. Producenten die hun Cognac of wijn inkopen bij anderen komen er bij de eigenaars van de Cognatheek; vader Ivo en zoon Johan Kerstens niet in.

Veel Cognacmerken die in de Cognatheek worden aangeboden, zijn dan aangesloten bij de Vigneron Independant des Charentes.

Deze organisatie houdt zich bezig met het controleren van de volgende eisen bij Cognacs:

 • Cultiveert zijn eigen wijngaard.
 • Oogst zijn eigen druiven.
 • Maakt zijn eigen wijn (voor de Cognac).
 • Gebruikt de most van zijn eigen druiven bij het destilleren.
 • Rijpt (opslag) zelf zijn Cognac.
 • Bottelt zijn eigen producten.
 • Verkoopt alleen zijn eigen producten/Cognac.

De 150 soorten aangeboden Cognacs zijn van zeer diverse kwaliteiten, variërend van VS tot XO-plus. Leuk vond ik om te zien dat de Napoleon en de XO allebei in een eigen categorie worden ingedeeld. Dit komt volgens Ivo Kerstens omdat binnenkort (2016) de XO naar 10 jaar (Compte 10) wordt verheven. Het gat tussen de VSOP en XO wordt dan door een Napoleon gevuld. Veel van de Cognacmerken die hij voert hebben dit nieuwe systeem allang opgepakt.

De indeling van de soorten is in het volgende overzichtje makkelijk te zien.

Bij de Cognatheek heb ik natuurlijk ook een Cognac gekocht, uiteindelijk is het na lang zoeken en informatie inwinnen bij de deskundige Ivo een Fine Champagne geworden van Jean-Luc Pasquet. Deze bestaat uit 60% Grande Champagne uit 1995 en uit 40 % Petit Champagne uit 1994 en 1993. De smaak is voor een 41 euro kostende Cognac zeer de moeite waard!

Daarnaast heb ik ook een aperitief gekocht gemaakt van rode wijn en Cognac uit de Bons Bois. Aan dit mengsel worden enkele dagen blaadjes toegevoegd van de wijngaard-perzikboom. Deze drank rook en smaakte zo speciaal dat ik ook hiervan een fles heb meegenomen.

Ook heb ik nog twee miniatuurtjes mee gekregen van het merk Francois Giboin een VS speciale en een XO van 25 jaar. Beiden afkomstig uit de Borderies regio. Leuk om met elkaar te kunnen vergelijken.

De Cognatheek voert cognacs van de volgende producteurs:

Grande Champagne cognacs: Paul Beau, Patrick Drouet, Claudine Dudognon, Henri Geffard, Paul-Jean Giraud, André Jullien, Daniel Landreau, Christian Landreau, R. Navarre, Jean-Luc Pasquet, Robert Pouilloux, Raymond Ragnaud, Claude Thorin
Petite Champagne cognacs: Dominique Chainier, Jacques Estève, Pierre Julliard, Laurent Merlin
Borderies cognacs: Paul Beau, François Giboin, Jean-Pierre Grateaud
Fins Bois cognacs: Paul Bossuet, Bernard Boutinet, François Giboin
Bons Bois cognacs: Edgard Fourcade, Francis Motard

Al met al een winkel om vaker heen te gaan, ook de stad Antwerpen is zeer de moeite waard! Wat een mooie winkels, schitterende gebouwen, lekker bier (De Koninck in een Bolleke Glas smaakte heerlijk op de Grote Markt) en natuurlijk het eten, de garnalen kroketten en de schaal met zeedieren bij het Dock’s Café is zeker aan te raden!

Voor geïnteresseerden het adres:

de Cognatheek

Steenhouwersvest 27

2000 Antwerpen (België)

Tel: +32 (0)3 232 88 90

E-mail: decognatheek@yahoo.com

Geopend
Ma t/m za 11.00-18.00 uur
(in december alle dagen open)

Het bovenstaande adres is bereikbaar te voet op zo’n 5 minuten lopen van het centrum (Grote Markt) van Antwerpen.

Op het CognacForum is al aardig wat gesproken over de Cognatheek in Antwerpen! Lees alle verhalen hierover op het forum!

Tags bij deze post: , , ,

7 Comments »

 • gert said:

  De cognacs zijn te duur

  in Frankrijk betaal je de helft

  zelfde eigenaar
  had een fles van meer dan 100 € gekocht,die je rechtstreeks bij de boer 53.3 € betaal

  ik koop meestal rechtstreeks bij de boeren in Frankrijk

 • sonja van wijk said:

  hallo ik wilde graag iets vragen ik heb een fles franse cognac van 3 liter van het merk l. des. roches. hij is ongeveer 75 jaar oud
  is dat nog interresant? ik kan er nergens iets over vinden misschien weet uw er iets van af? dank uw wel

  sonja van wijk

 • Johan said:

  Beste Gert,

  Misschien koop jij ook je wijnen, champagnes, groenten en fruit, kaas en vlees, … en ga zo maar door, rechtstreeks bij de boer? Dan zullen alle importeurs, groot -en kleinhandels van deze producten voor u ook ‘duur’ zijn, iets te kort door de bocht misschien? Als iedereen zo zou reageren, zijn er geen winkels meer nodig, dan gaat iedereen toch gewoon rechtstreeks bij de boer kopen: 10 uur met de auto rijden voor een flesje cognac, passeren we ineens eventjes langs Bordeaux voor een flesje wijn vanavond, lekker bij onze Argentijnse steak die ik gisteren ben gaan halen met het vliegtuig, verse papaya als dessert, …

  Dan spreek ik nog niet over de investeringen in stock, huur winkel, electriciteit, transport, accijnzen, enz. … die u niet betaalt!
  Mogen wij ook iets verdienen, of hebt u liever dat wij niet bestaan?

  Duur vinden wij bvb. een Hennessy X.O. aan 150 €, dan hebt u voor 100 € een betere koop gedaan, betere kwaliteit voor een normale prijs!
  Trouwens, bij de cognatheek worden de meeste cognacs aan ongeveer dezelfde prijs verkocht als op het domein, dit is zeker een grote uitzondering, maar we kunnen zelfs niet controleren of de prijzen die u opgeeft wel correct zijn, aangezien u geen naam of kwaliteit opgeeft. Er zijn zelfs cognacs die we goedkoper verkoper dan op het domein zelf, spijtig dat het niet juist een van deze cognacs was, dan waren we goedkoop geweest! Ironisch!

  Met vriendelijke groeten,

  Johan
  De cognatheek bvba.

  PS benieuwd welke cognac dit was, graag naam en kwaliteit aub.

 • Ton said:

  Mijn zoon heeft onlangs een Logis de Montifaud in de Cognatheek gekocht. Deze staat niet bij de producenten genoemd die de Cognatheek voert. Zijn er nog meer wijzigingen of toevoegingen van producenten?

 • Johan said:

  Beste Ton,

  Logis de Montifaud is de naam van het domein, hieronder verkoopt dit huis zijn cognacs. Wij spreken echter liever over personen, in dit geval Christian Landreau, eigenaar en producent, die wel vermeld wordt op deze lijst (ook terug te vinden op het etiket).

  Natuurlijk zijn er in het verleden al wijzigingen geweest en zullen er in de toekomst nog wijzigingen volgen, zo kunnen er producenten wegvallen (bvb. stopzetten van de activiteiten, wegens geen opvolging)of andere domeinen bijkomen (bvb. nieuwe generatie die zelf begint met bottelen).

  Met vriendelijke groeten,

  Johan
  De cognatheek bvba.

 • Smilefactory! | Studio Branding said:

  […] te nemen omdat deze niet over de wereld zijn getransporteerd. Nieuwe ambachtsvormen ontstaan; een cognatheek voor bijzondere soorten cognak tot brood met namen als ‘weerstandje, bommetje en speltje’. Deze […]

 • Cleuren marleen said:

  Winkel is er niet meer ,waar is hij nu ?

Reageer op dit artikel!

Feedback Form