Home » Featured, Nieuws

Cognatheek Antwerpen sluit de deuren

11 Comments

Cognatheek Antwerpen (4)Slecht nieuws voor de liefhebbers van bijzondere Cognacs van de minder bekende merken, een van werelds meest gespecialiseerde Cognac winkels stopt ermee. Enerzijds door tijdgebrek (Ivo wensen wij een fijn pensioen en Johan gaat fulltime werken bij de wijnhandel van zijn vrouw), anderzijds door een toegenomen krapte op de markt van bijzondere Cognacs.

Hieronder de gehele email waarin Ivo en Johan de sluiting per 2 november 2013 uitleggen. Ook hun toekomstvisie en uitleg over de evoluties op de Cognacmarkt is zeer interessant om te lezen.

 

 

 

Antwerpen, 27 augustus 2013 Beste klant en cognacliefhebber,                                           

Omdat enerzijds Ivo, stilaan op pensioenleeftijd, wat minder uren wil gaan werken en anderzijds Johan geen twee jobs kan blijven combineren en gekozen heeft om voltijds in de wijnhandel van zijn echtgenote te gaan werken, hebben wij bekeken of we onze zaak zouden kunnen reorganiseren.
We hebben ook de belangrijke logistieke evoluties die we de laatste tijd hebben waargenomen in de cognac-wereld, in overweging genomen.
Onderaan dit bericht geven wij een overzicht van deze evoluties alsook onze toekomstvisie.
Na lange beschouwingen hebben wij heden besloten dat het beter is NU, op een hoogtepunt, maar wel  met veel pijn in het hart, te stoppen met  de cognatheek.
Op zaterdag 2 november 2013 om 18h zal onze winkel definitief de deuren sluiten.
Wij willen u wel nog de mogelijkheid bieden, binnen de beschikbaarheid van onze huidige stock, om :
 • een persoonlijk voorraadje aan te leggen van uw lievelingscognac of -pineau
 • waarom niet, nu al enkele eindejaarscadeautjes aan te schaffen
 • jezelf toch eens zo’n speciale en/of oude en/of zeldzame fantastische cognac te schenken
Naast de mogelijkheid om nog een laatste keer onze uitzonderlijke cognacs te kunnen kopen, willen wij u ook vanaf maandag 2 september 2013 een “dank u wel”-korting van 10% aanbieden op al onze producten met uitzondering van champagnes en crémant.
Bij een netto-aankoop :
boven    500 Euro krijgt u bovenop deze 10% nog eens 5% extra korting op deze netto-aankoop
boven 1.000 Euro krijgt u bovenop deze 10% zelfs 10% extra korting op deze netto-aankoop
U, als trouwe klant, krijgt bovendien een persoonlijk reservatierecht, zo kan u vanaf heden een reservatie aanvragen per email die effectief wordt na onze bevestiging en die moet afgehaald worden vanaf dinsdag 3 september en uiterlijk op zaterdag 14 september 2013, zoniet vervalt de reservatie.
Denk erom wie eerst komt eerst maalt !    Er wordt niet meer ingekocht, “op is op” !
In de winkel zullen doorlopend een 70-tal cognacs en een 30-tal pineau’s geproefd kunnen worden tegen een kleine vergoeding of gratis (zie voorwaarden in de winkel).
Hierbij geldt ook op = op, er worden geen nieuwe proefflessen meer geopend!
Na de sluiting zullen eventuele resten door de firma “Bourgogne Wijnen” (familie van Oevelen) overgenomen worden en te koop aangeboden worden aan de originele winkelprijs tot volledige uitputting van de voorraad.     (tel.: 03 238 48 84   of   e-mail:info@bourgognewijnen.be)
Wij danken u voor uw jarenlange klandizie  en wensen u nog veel cognacgenot,
tot gauw
Ivo & Johan
OPGELET  :  geen betalingen met krediet- of Maestro-kaart, enkel cash of Bancontact
Belangrijkste evoluties van de laatste jaren en de te verwachten gevolgen.
Omwille van enerzijds het commerciële succes van de (merken-)cognacs in het Verre Oosten, vnl. China, en anderzijds de beperkte productiecapaciteit, het wettelijk afgebakende en niet-uitbreidbare productie-areaal en de zeer kleine beschikbare voorraden,verwachten wij de volgende jaren grote problemen aangaande :
1.    de beschikbaarheid op termijn van cognacs van kleine familiale domeinen, aangezien we nu vaststellen dat vele van deze producenten grote hoeveelheden uit hun beschikbare voorraad “en vrac” aan de grote cognachuizen verkopen die noodgedwongen hogere prijzen betalen omwille van de schaarste
2.    de ouderdom van de verschillende cognac-kwaliteiten bij veel van de kleinere producenten, aangezien de grote huizen al enkele jaren grote hoeveelheden opkopen om aan de nieuwe XO-regeling (minimaal 10 jaar vat) te kunnen voldoen in 2016, wij verwachten dan ook binnen afzienbare tijd een verjonging van de cognacs bij veel van de onafhankelijke cognacboeren, doordat de meesten in het verleden teveel stock verkocht zullen hebben, zullen zij noodgedwongen jongere cognacs gaan bottelen en zo zal hun huidige ouderdomsvoordeel verloren gaan.
3.    de beschikbaarheid van de uitzonderlijk oude cognacs (type Hors d’âge) zoals wij die momenteel aan heel decente prijzen kunnen aanbieden, dit door de grotere vraag, vooral in het Verre Oosten, naar oudere cognacs en de erg beperkte voorraden ervan bij vooral de kleine producenten, “op is op” geldt hier zeker. Daarnaast verwachten wij ook spectaculaire prijsstijgingen voor de “echte oude cognacs” die nog wel aangeboden zullen worden
4.    de huidige “democratische” prijszetting van artisanale cognacs, deze zal niet meer houdbaar zijn : omwille van schaarste en onder invloed van de verkoopprijzen van de grote merken, zullen de prijzen voor artisanale producten zeer fors stijgen, tekenend hiervoor is dat wij de afgelopen 2 jaar al heel wat prijsverhogingen van meer dan 20% te slikken kregen en dat stijgingen van 40 à 50 % geen uitzonderingen waren.
Toekomstvisie.
Onze visie is dat de toekomst van de artisanale cognac er, spijtig genoeg, erg somber uitziet : naar onze verwachting zullen er door o.a. snelle winstneming en kortzichtig beheer de komende jaren heel wat familiale domeinen verdwijnen, anderzijds zullen de assemblages in de fles almaar jonger worden en zullen de prijzen explosief stijgen.
Het ergste wat zou kunnen gebeuren bij de kleine producenten is dat de huidige kwaliteitsnorm zou geslachtofferd worden omdat de kwantiteit het belangrijkste productie-criterium zou kunnen worden.
Tags bij deze post: , , , , ,

11 Comments »

 • Hans Stok said:

  Wat een schok en een groot verlies voor de cognacwereld, zowel voor vooral de kleine en kleinere cognacproducenten/huizen als voor de cognacliefhebber !

  Is er niemand (Wouter ?!) die deze zaak, deze activiteiten, MAAR DAN WEL GEKOPPELD AAN EEN VERKOOPWEBSITE (?!) wil overnemen en/of een vergelijkbaar initiatief wil starten ?

 • Hans Stok said:

  Aanvulling: MAAR DAN WEL GEKOPPELD AAN EEN VERKOOP- en VERZENDWEBSITE ?!

 • Hans Stok said:

  Tweede aanvulling: En met een (6 à 10 cl) sample-service ?!

 • Wouter (author) said:

  Hoi Hans, een dergelijke website klinkt interessant. Vooral de samples website. Het is jammer dat lege sampleflesjes redelijk duur zijn (>1€).

 • Hans Stok said:

  Dat valt wel mee, < € 1.

  Zie b.v.:
  http://www.whiskysite.nl/vmchk/Samples-Whisky-6-CL/Bekijk-alle-producten
  Lege/empty sample fles met dop
  Reguliere prijs: €1.00 (incl. 21 % btw)

  En dat is hun verkoopsprijs.
  Gaat n.a.w. om de aantallen waarmee je dat inkoopt.

  Zie ook b.v.: Van Zuylen whisky's in Den Haag en Jurgen's Whiskyhuis in België met een waanzinnige lijst van samples (!) en homeland van de bijna voormalige Cognatheek.

  Al deze adressen verkopen samples voor een redelijke prijs, met het doel de hele flessenverkoop te stimuleren.

  Dus Wouter (en/of iemand anders), wat let je (jullie) nog ?!

 • Hans Stok said:

  PS: Wouter, kun je jouw site niet zo instellen dat je automatisch een e-mail krijgt als er op een bepaald item (en/of alle) gereageerd wordt ?

 • Hans Stok said:

  PPS: Kun jij nog een reactie geven op wat ik schreef onder:

  http://www.cognacreview.nl/unieke-louis-xiii-rare-cask-426-voor-nederland/

  Wat is de inhoud van een tierçon ?

  En als dat circa 550 liter is, wat mij correct lijkt, hoe kun je daar dan na 100 jaar (van verdampen, zie ook het lage cask strenght Abv percentage) nog circa 750 flessen, pardon karaffen, van 0,7 liter uit halen, zijnde circa 525 liter in totaal ?

  Dan moet er toch aangevuld zijn vlak voor of bij de botteling of opgetopt worden door de jaren heen of iets anders aan de hand zijn ?

 • Wouter (author) said:

  Hoi Hans, ik zal je vragen beantwoorden! Notificaties zal ik even voor je uitzoeken, maar ben bang dat dit niet (meer) kan…

 • Dirk said:

  En wat moet ik nu als cado geven aan mijn broer :-)
  Het al jaren een gewoonte dat hij van daar een fles cado,kreeg als verjaardagscado.
  Zal snel nog eens lgskomen,

  Dirk &nicole

 • Ingrid said:

  Ooh ik vind het ook echt jammer had net ook de gewoonte een fles te komen halen voor cadeau te doen voor mijn pa die echt aangenaam verrast was door de lekkere smaak van de cognacs ,echt jammer

  Peter en Ingrid

 • Gino said:

  Hallo,

  Ik vond het ook spijtig dat Cognatheek stopte. Ben er zelf maar 1 keer geweest maar was verrast over het aanbod.
  Ik ben zelf een zeer groot cognac liefhebber en heb zelf al zeer goede cognac’s kunnen proeven bij de lokale producenten.
  Daarom, heb ik na lang twijfelen, besloten om een online webshop te beginnen. Voorlopig is de website nog in opbouw, maar normaal vanaf januari 2015 zou hij operationeel moeten zijn.
  Hier kan U cognacs en pineau’s vinden van de kleinere producenten, net zoals Cognatheek dat deed.
  Het is nu nog maar een klein aanbod, maar ik wil dit zo snelmogelijk uitbrijden.

  Gino

Reageer op dit artikel!

Feedback Form