Home » Cognac Informatie, Featured

Cognac verwarmen?

8 Comments

cognacverwarmerRegelmatig krijg ik de vraag of cognac verwarmd moet worden, mensen denken dat dit de smaak van de cognac tot leven brengt. Helaas is dat niet het geval, cognac verwarmen kan alleen met je handpalm als de cognac te koud geserveerd wordt (lees: onder de 18 graden) De cognac smaakt namelijk het best bij temperaturen tussen de 18 en 21 graden.

De cognac nog warmer serveren dan 21 graden is barbaars, want zo verpest men zijn fijne smaak. Alle heerlijke maar zeer vluchtige smaakstoffen vervliegen en daarvoor krijgt met de minst aangename eigenschap van alcohol voor terug: hij prikt in de neus en is zijn nobele karakter helemaal kwijt.

Ook in de beste restaurants kan het overkomen, je besteld een heerlijk glas cognac en de ober komt terug met een glas cognac en begint hem te verwarmen boven een kaars (jawel, het is me overkomen en niet in het minste restaurant). In zo’n geval hoor je de een nieuw glas te vragen.

Toch zult u na het lezen van dit verhaal, waarschijnlijk denken hoe het komt dat er cognacverwarmers bestaan en gebruikt worden, waar men het cognacglas schuin inlegt en waaronder men een kaars kan laten branden.
Ze bestaan absoluut en waren vroeger zeer populair, maar waarom zult u uw heerlijke cognac laten verpesten door een stukje kitsch gemaakt door fabrikanten die inspelen op de onwetendheid van de mens?

Tags bij deze post:

8 Comments »

 • Cognac glazen - CognacReview.nl said:

  […] Verwarm een glas nooit voor, of met cognac erin! Dit zal de cognac geen goed doen, waardoor alle tere aroma’s vervliegen en je neus bedwelmd raakt van de alcohol lucht. […]

 • Cognac in de horeca - Cognac Review.nl said:

  […] Verwarm een glas nooit boven een vlam of heet water, de natuurlijke warmte van de hand is meer dan genoeg. […]

 • Marieke said:

  Waar kan ik deze cognacwarmers kopen????

 • Wouter (author) said:

  Beste Marieke,

  Ik heb helaas geen idee waar je deze verwarmers kunt kopen… Waar heb je het voor nodig? Het is namelijk niet goed om cognac te verwarmen.

 • Bartender steekt Cognac aan - Cognac Review.nl said:

  […] die een kunstje deden bij het aansteken van de Cognac, hoewel echte Cognac-kenners weten dat Cognac niet of nauwelijks verwarmd hoeft te worden en absoluut niet in de fik gestoken dient te worden laat de […]

 • Joseph Guy XO – La vie de Guy XO 2011 - Cognac Review.nl said:

  […] • Verwarm indien gewenst in de handpalm, nooit anders; […]

 • Mike Guijt said:

  Cognac verwarmer is te koop bij Henri Bloem Den Haag.

 • Henk Huls said:

  Ik heb ook van die verwarmers, 3 stuks.

  Ooit gekregen van mijn Opa, die inmiddels 130 jaar oud had kunnen zijn, overleden op zijn 92e ca 40 jaar geleden.

  Opa bewaarde de drank altijd in de kelder, dus erg koud, en warmde ze dan een kort moment op.

  Zijn voor erfstukken.

  Tegenwoordig staan flessen meestal in een kast in de woonkamer, dat maakt verwarmen niet meer nodig, hoewel in sommige kamers is het koud, en we kennen wel weken van vorst in de vorst tijd. 21,5 – 23 graden moet je toch wel hebben eigenlijk.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form