Home » Cognac Informatie, Featured, Video's

Cognac vaten (incl video!)

4 Comments

ern_00411Cognac-vaten maken is een waar vakmanschap. Voor het rijpen of lageren gebruikt men eiken vaten van 270 of 540 liter, voornamelijk van bomen uit Limousin en deels uit de Tronçais-streek. De keuze is van groot belang aangezien het hout de drank zijn tannine, zijn kleur en zijn subtiele smaken verleent. Eikenhout uit de Tronçais-streek wordt meestal gebruikt voor cognacs met een korte rijping.

De vaten worden gemaakt van hout dat afkomstig is van 80 jaar oude bomen uit de Limousin of Tronçais-streek omdat deze een grovere structuur hebben, die nodig is om de complexe smaak van langrijpende cognacs volledig te ontwikkelen.De vaten worden gemaakt van gezaagd of gespleten eikenhout dat drie jaar lang door de buitenlucht gedroogd is. Op die manier verdwijnen allerlei bittere smaakstoffen. De klassieke vaten hebben een inhoud van 350 liter. De grotere vaten, ook wel tonneaux genoemd, kunnen duizenden liters bevatten.

Het gebruikte eikenhout staat bekend om zijn typische vanillesmaak die het tijdens het lange rijpingproces uitwisselt met het distillaat. Daarnaast zorgt het hout ook voor de typisch goudbruine kleur van de cognac en het noodzakelijke contact met de lucht. Dit is nodig om op natuurlijke wijze het alcoholpercentage te laten zakken naar de wettelijk opgelegde waarde van 40°. Voor een natuurlijke alcoholreductie tot die 40% alcohol is ongeveer 50 jaar rijping op het vat nodig. Per jaar verdampt er een hoeveelheid die gelijk is aan 21 miljoen flessen cognac. Het deel dat verdampt door het hout kreeg de uiterst poëtische benaming ‘la part des anges’ (engelendeel) en gaat gewoon in de lucht op.

Zoals hierboven al vermeld wordt, worden de houten spaanders minimaal 3 jaar lang (sommige cognac huizen hanteren zelfs 5 jaar) in de buitenlucht gedroogd en gewassen door de regen. Daarna worden deze spaanders tot een vat gemaakt door verhitting van het hout waardoor deze krom trekt in de vorm van een vat.

cognac+vatencognac vatcognaccolor

Tags bij deze post: , ,

4 Comments »

 • Courvoisier cognac sigaren - Cognac Review.nl said:

  […] sigaren zijn vervolgens 1 tot 1,5 jaar in lege cognac vaten van Courvoisier gelagerd, zodat de cognac-geur langzaam in de sigaar trekt. Tijdens dit proces […]

 • Hoe wordt Cognac gedestilleerd? - Cognac Review.nl said:

  […] is een eaux-de-vie met een alcoholpercentage van 60 tot 75% dat vervolgens minimaal 2 jaar op eikenhout mag rusten alvorens het Cognac genoemd mag worden. Voor 1 liter eaux-de-vie is trouwens zo’n […]

 • Moullon Grande Champagne Brute Cognac - Cognac Review.nl said:

  […] van kleur, Moullon heeft dit voor elkaar weten te krijgen door van zeer oude en lang gebruikte cognac vaten gebruik te maken bij de lagering van deze Cognac. Oude vaten geven namelijk geen tot zeer weinig […]

 • Doortje said:

  Geachte heer/mevrouw,

  Voor een wijnkelder ben ik opzoek naar een cognac-vat (met eventueel een tap). Een vrij exclusief product waarschijnlijk, maar op jullie website vond ik al het een en ander informatie. Een bron waar ik zo’n cognac-vat kan kopen vond ik echter niet. Kennen jullie een leverancier die deze vaten verkoopt?

  Ik hoor graag van jullie!

  Met vriendelijke groet,
  Doortje Hoogsteen

Reageer op dit artikel!

Feedback Form