Home » Cognac Informatie, Featured

Cognac termen

3 Comments

cognacvatenAls je cognac begint te drinken, zijn er bepaalde woorden die je moet kennen. Dit artikel zal je helpen dat te doen.

In dit artikel behandel ik 20 cognac termen, die een kenner of liefhebber van cognac moet kennen.

 

 

 1. La part des anges : Ongeveer vier procent van het volume van de cognac in opslag verdampt elk jaar door de poriën van eiken vaten. Dit staat bekend als La part des anges, oftewel het deel van de engelen.
 2. BNIC : Afkorting voor Bureau National Interprofessionel du Cognac. Dit is een professioneel instituut die ervoor zorgt dat de productie van cognac volgens de wetten die zijn vastgesteld, geproduceerd wordt.
 3. Assemblage : Assemblage is de term voor het mengen van cognac van verschillende herkomst en leeftijd.
 4. Cognac : Cognac is eigenlijk de naam van de gemeente waar deze beroemde drank vandaan komt. Cognac (de drank) kreeg zijn naam van de stad Cognac in Frankrijk
 5. Brouillis : Cognac is tweemaal gedestilleerd. Het resultaat van de eerste distillatie staat bekend als Brouillis, het alcohol percentage bedraagt 27 tot 30 procent.
 6. Crus : Cognac mag maar in een paar gebieden gemaakt worden, deze gebieden staan in Frankrijk bekend als Crus.
 7. Eau-de-Vie : Het resultaat van de tweede destillaat staat bekend als Eau-de-Vie.
 8. Grand Champagne : De beste cognac is afkomstig uit deze regio.
 9. Petite Champagne : Dit is de 2de beste cognac regio.
 10. Borderies : De kleinste cognac regio, is de 3de beste regio.
 11. Fins Bois : Dit is de vierde beste regio voor de productie van cognac..
 12. Bon Bois : De vijfde beste groeiende regio. De cognac die hier zijn spicier vergeleken met cognacs geproduceerd uit andere regio’s.
 13. VS : Staat voor Very Special, moet minstens 2,5 jaar gerijpt zijn voordat het verkocht mag worden.
 14. VSOP : Staat voor Very Special Old Pale. VSOP cognacs zijn minstens 4,5 jaar oud voordat het verkocht mag worden.
 15. XO : Staat voor Extra Old. Moet minstens 6 jaar opgeslagen zijn voordat het verkocht mag worden.
 16. Napoleon : Gelijk aan XO.
 17. Tannine : Tannine is een zuur dat ervoor zorgt dat cognac zijn kleur krijgt en geeft structuur tijdens het verouderingsproces. Tannine zit in de eikenhoutenvaten.
 18. Ugni Blanc :  Ook bekend als Trebbiano in Europa, Ugni Blanc is een druivenras waarvan ongeveer negentig procent van de cognac wordt gemaakt.
 19. Chais : De ruimten waar de cognacs worden opgeslagen.
 20. Rancio: Term die gebruikt wordt om de smaak van oude cognac, gerijpt in eiken fusten te beschrijven. Kenmerkend voor deze Rancio-smaak zijn de tonen van walnoten, hazelnoten en gedroogd fruit met hints van gedroogde bloemen (narcis en hyacint).

Mochten jullie toevoegingen hebben dan hoor ik die graag!

Tags bij deze post:

3 Comments »

 • Fontpinot XO, een bijzondere cognac! - CognacReview.nl said:

  […] florale geuren en milde fruitige geuren. De smaak: houterig, floraal, en een typische smaak van rancio De na-smaak: floraal maar niet al te lang. De prijs: ongeveer 75 euro. Stem of voeg toe […]

 • Maxime Trijol Ancestral - Cognac Review.nl said:

  […] abrikoos, vruchten. De smaak: zeer zacht van smaak, toffee-achtig, hint van noten en zeer duidelijk rancio. De alcohol proef je nauwelijks.. De na-smaak: de lengte exceptioneel lang, in mijn beleving net zo […]

 • Maxime Trijol VS (Grand Classic) - Cognac Review.nl said:

  […] Maxime Trijol heeft twee verschillende series cognac, de Grande Champagne serie en de Grand Classic. Waarvan de Grande Champagne reeks alleen gemaakt is van cognac uit de Grande Champagne regio. Van de Grande Champagne reeks heb ik al twee beschreven, de heerlijke VSOP en de geweldige Ancestral. In deze review beschrijf ik de jongste cognac uit de Grand Classic reeks. Dit is een prima VS cognac om puur te drinken voor een leuke prijs.De Maxime Trijol VS Grand Classic is een cognac die voornamelijk bestaat uit de druivensoort Ugni Blanc. […]

Reageer op dit artikel!

Feedback Form