Home » Cognac Informatie, Featured

Cognac soorten

3 Comments

cognackelder-remy-martinHet is de kunst van de mengmeester (Maître de Chai) om te weten wanneer de vaten cognac gebruikt worden en met welke andere cognacs deze gemengd gaat worden.
Aangezien praktisch alle cognac zonder jaartal wordt verkocht, worden cognacs van verschillende leeftijden en districten gemengd om een harmonie en consistentie te bereiken die voldoen aan de marktvraag.


De belangrijkste cognac huizen (Hennessy, Remy Martin, Martell, Courvoisier en nog vele anderen) kopen jonge alcohol in, slechts weinig cognac huizen bezitten zelf wijngaarden.
Boeren bouwen een langdurige relatie op met bepaalde huizen en leveren ruwe alcohol, zoals hun ouders ook al deden.
Zelfs met zulke regelmatige toeleveranciers is het voor veel cognachuizen moeilijk om van tevoren te voorspellen wat ze nodig hebben. Daarom kopen ze ook geregeld rijpere voorraden.

De minimumleeftijd waarop cognac verkocht mag worden, is 2,5 jaar, gerekend vanaf de 1e oktober van het jaar waarin de druiven werden geplukt.
Dit is geen gemiddelde maar een wettelijke minimumleeftijd, voor de cognacs die in de melange zijn verwerkt.
De grootste mengers zijn er trots op dat ze veel oudere voorraden voor hun cognacs gebruiken. Ze hebben allemaal hun eigen geheime recept dat zich na verloop van tijd ontwikkeld.

Het etiket lezen; de volgende termen kunt u op een etiket tegenkomen:

  • VS of ***(drie sterren) is een melange waarvan de jongste cognac minimaal 2 jaar oud moet zijn, genomen vanaf het moment dat de destillatie periode voorbij is, deze datum is 1 april.
  • VSOP (Very Superior Old Pale), VO (Very old, term wordt tegenwoordig zelden meer gebruikt) en Reserve, moet de jongste cognac minstens 4 jaar oud zijn.
  • XO, Napoleon, Extra en Hors d’ Age, de jongste cognac moet minstens 6 jaar oud zijn.

De meeste cognac firma’s gebruiken veel oudere cognacs dan de minimum leeftijden.

Ter indicatie: Remy Martin VSOP heeft een gemiddelde leeftijd van 8 jaar.

cognackeldercognackelder2cognacvaten

Tags bij deze post:

3 Comments »

Reageer op dit artikel!

Feedback Form