Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Maison Cognac Park – Vieille Grande Champagne

2 Comments

De Vieille Grande Champagne van Cognac Park is zacht, mooi rond, fruitig, bevat rancio en is rijk aan aroma’s. Door de lange rijping van 40 tot 60 jaar is deze 43% Cognac uiterst zacht van smaak.

Cognac Park is opgericht om pure, zuivere cognac te maken en die te presenteren in een duidelijke verpakking.

De essentie is om een alternatief aan te bieden aan de stereotype cognac namelijk “aangebruinde” cognac van gebrande suiker die word verkocht in uniek gevormde kristallen decanteer karaffen of gematteerde glazen flessen.

De proefnotities van de Cognac Park – Vieille Grande Champagne zijn:

De kleur: rood-bruin, redelijk licht van kleur voor een 40-60 jaar oude cognac.
De geur: complex van geur, hogere alcohol percentage is iets waar te nemen.
De smaak: zeer zacht en complex met de smaak van rancio: fruit, leer, hazelnoten en cederhout. Tevens is vanille en honing waar te nemen.
De na-smaak: heerlijke na-smaak die lang blijft hangen.
De herkomst: 100% Grande Champagne.
De leeftijd: 40-60 jaar gerijpt op eikenhouten vaten
De prijs: ongeveer €115,-
De prijs/kwaliteit verhouding: een 7,5.

Dominic Park werkte in Londen bij de Wijnhandelsmaatschappij Corney & Barrow. In 1990 verhuisde hij naar Frankrijk, daar richtte hij het nieuwe Cognac House “Maison Cognac Park” op.

Het was toen een gouden tijd om de cognacmarkt te betreden, omdat eaux-de-vie’s vele jaren de laagste prijzen hadden. Dominic Park begon met het verwerven van voorraden ongeblende eaux-de-vie’s uit verschillende kelders in de Cognac-streek die tussen de 2 en 60 jaar in Tronçais eikenhouten vaten hadden doorgebracht. Hij heeft deze eaux-de-vie’s nu tezamen gebracht in kelders aan de oever van de rivier Charente, in de buitenwijken van de stad Cognac, waar de 80% luchtvochtigheid ideaal is voor de opslag.

Daarna ging Dominic Park zijn eigen melange creëren.
Cognac Park heeft een herkenbare eigen huisstijl die eenvoudig en uiver/rein is. Hij voegt geen caramel of houtsnippers/smaak (boisé) toe. Zijn assortiment cognac’s zijn daarom lichter van kleur dan de gemiddelde “fabriek” cognac en vrij van de doordringende smaak van verbrande suikers.

De geur van de cognac is heel belangrijk. De geur van Cognac Park is licht met een tikje gestoofd fruit, honing en vanille. Het is geen geheim dat: hoe ouder de eaux-de-vie, hoe zachter en interessanter de cognac. Bij alle kwaliteit niveaus van Cognac Park wordt een veel langere houtrijping voorgenomen als wettelijk verplicht. Cognac Park gebruikt de tradionele fles bekend als de cognaçaise. Het is een “eenvoudige” fles met een “gedistingeerd” etiket.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Tags bij deze post: ,

2 Comments »

Reageer op dit artikel!

Feedback Form