Home » Cognac Informatie, Featured

Cognac tijdens de winterperiode

2 Comments

Ger Drenth, de Nederlandse importeur van het gewaardeerde Cognac-huis Francois Peyrot, heeft een reportage gemaakt van de activiteiten rondom het Cognac-huis Peyrot in de winterperiode.

In de reportage wordt voornamelijk ingegaan op de periode van december tot en met maart, wanneer de wijn wordt gedestilleerd tot Cognac.

La Taille du vignoble” door Patrick Peyrot het snoeien van de wijnstokken.

In deze periode treft Patrick ook voorbereidingen voor de botteling van oude cognac.

La Distillation Charentaise

François en Stephane Peyrot distilleren de wijn van de herfstoogst van december tot maart.

La Double Distillation

Het distilleren van de wijn verloopt in 2 etappes met behulp van de:

Alambic Charentais

Stelsel van 3 koperen apparaten.
Links : Chaudière, de verhittingsketel met helm en zwanenhals.
Midden : Chauffe Vin, voorverwarmingskuip.
Rechts : Serpentin,koperen tank met koelsysteem.

Réchauffe Vin

Het voorverwarmen van de wijn met als doel tijd en energiebesparing.
Dit apparaat wordt gevuld met wijn, dat in de winterperiode 5 tot 10 gr.Celsius koud is.
Tijdens de eerste distillatie wordt de damp vanuit de verhittingsketel, de helm en de zwanenhalsbuis via een interne koperen pijp door de ” Réchauffe Vin ” gevoerd.
De aanwezige wijn bereikt gedurende dit 10 uur durende proces een temperatuur van 35 gr. Celsius. Deze verwarmde wijn wordt voor de volgende distillatie gebruikt

La Chauffe de Vin

“De eerste distillatie”, begint in een verhittingsketel ” Chaudière ” geplaatst in een vierkanten bakstenen oven,
De ” Chaudière ” wordt gevuld met de reeds voorverwarmde wijn, die tot het kookpunt verhit wordt.
De nu verkregen alcoholdamp komt via de “Chapiteau “, helm in de vorm van een tulband of ui en de ” Col de Cygne ” transport slang , gelijkend op een zwanenhals, terecht in de interne buis van de ” Rechauffe Vin “.
De wijn , die zich in deze kuip bevindt, wordt verwarmd naar 35 gr. Celsius.
De damp komt nu aan in de “Serpentin” of ” Pipe de Refroidissement ” en gaat condenseren.

Serpentin” of “Pipe de Refroidissement

Is een soort brede en hoge pijp met slangenstelsel.
De alcoholdamp wordt gecondenseerd door het koperen buizenstelsel, 85 meter lang, dat omringd is door gekoeld water.
De nu verkregen melkachtige “Brouillis” met alcoholpercentage van 32%, wordt opgevangen en getransporteerd naar de ” Chaudière ” voor de 2e distillatie “La Bonne Chauffe
Bij de 2e distillatie voert de distillateur een delicate operatie uit namelijk: “La Coupe” het scheiden en zuiveren van alcohol-dampen.

Eerst “la Tête” de kop , het meest vluchtige, daarna het meest zuivere
“Le Coeur” het hart , dat bestemd is voor de cognac en vervolgens “les Secondes” en “les Queues” de staart, die weer bij een volgende distillatie gebruikt worden.
“Le Coeur” passeert via een externe buis de “Chauffe Vin” en condenseert in de “Pipe”.

De Cognac met 72 % alcohol is geboren en wordt overgebracht in een eikenhouten fust, uit de ” Limousin ” met een inhoud van 600 liter.
Gedurende 48 uur wordt met 7500 liter wijn 600 liter cognac geproduceerd.
Het rijpingsproces kan beginnen met als doel:

” 100 % Grande Champagne 1e Cru de Cognac !! “

Dank aan Ger Drenth voor dit geweldige artikel!

Tags bij deze post: , , ,

2 Comments »

  • Jones said:

    Leuk om wat ‘inside information’ te krijgen omtrent het proces bij Peyrot:) Kort maar krachtig; staat zeer veel info in!

  • Hoe wordt Cognac gedestilleerd? - Cognac Review.nl said:

    […] ook het artikel: Cognac in de winterperiode voor extra […]

Reageer op dit artikel!

Feedback Form