Home » Cognac Informatie, Featured

Cognac in de horeca

5 Comments

Cognac horecaIn dit artikel ga ik in op Cognac in de horeca. De volgende vragen worden behandeld: hoe moet Cognac geserveerd worden? Welk glas moet ik gebruiken? Welke Cognacs moet ik in huis hebben? Welke regels zijn er bij cognac?

Welk glas moet ik gebruiken?

Cognac glazen HorecaEr zijn vele verschillende Cognacs glazen in de omloop, echter zijn er maar 2 modellen die ik adviseer in de horeca. Deze zijn het bekende bol-vormige Cognac-glas en het Tulp glas. Zorg er wel voor dat het bolvormige glas niet te breed is, omdat de subtiele geuren dan te snel vrij komen. Het Tulp glas is vooral bedoeld voor de duurdere (lees: betere) Cognacs omdat dit glas de subtiele geuren beter behoud.

Het is tevens belangrijk dat het glas dun is, hierdoor kunnen de geuren langzaam vrijkomen.

Hoe moet Cognac geserveerd worden?

Cognac wordt bij voorkeur ingeschonken aan tafel, op deze manier kan de klant zien wat hij krijgt. Vooral bij de duurdere Cognacs is dit echt een aanrader!

Het glas moet bij een gemiddelde portie voor een derde of een kwart vol zijn, de wettelijke norm is 35 cc per glas.

Serveer de Cognac tussen de 18 en 21 graden Celsius, verwarmen is niet nodig (lees: verboden).

Welke Cognacs moet ik in huis hebben?

Ongeacht de horeca gelegenheid adviseer ik om altijd 3 soorten Cognac in huis te hebben.
De soorten zijn: VS, VSOP en XO. Waarvan de VS de goedkoopste en de XO de duurste verkrijgbare soort is.

Wat zijn goede Cognacs voor de horeca in de betreffende categorieën?

VS: De Courvoisier VS, lekker zacht en houterig van smaak!
VSOP: De Rémy Martin VSOP, heerlijk zacht en een perfecte algemene cognac.
XO: De Rémy Martin XO of Hennessy XO

Ik heb bij bovenstaande Cognacs vooral gekeken naar de bekende Cognac merken. Er zijn natuurlijk betere Cognacs in de betreffende categorieën.

Welke regels zijn er bij Cognac?

Mochten er meer vragen bestaan, dan beantwoord ik die graag!

Tags bij deze post: , , , , ,

5 Comments »

  • Hendrik Visser said:

    Aangezien ik zelf in de horeca werk, vond ik dit een zeer interessant artikel om te lezen. Je ziet inderdaad vaak dat een cognac wordt voorverwarmd boven een kaars.

  • Cognac in de horeca (video) - Cognac Review.nl said:

    […] paar dagen geleden vertelde ik nog dat Cognac glazen niet voorverwarmd hoeven te worden. Zeker niet in de horeca, waar de etiquette nog wat hoger liggen. In de video in […]

  • A. said:

    Je begon je stukje leuk, maar op het moment dat ik dit las kon ik je niet meer serieus nemen:

    Cognac wordt bij voorkeur ingeschonken aan tafel, op deze manier kan de —–klant—- zien wat hij krijgt. Vooral bij de duurdere Cognacs is dit echt een aanrader!

    KLANT? in de horeca zijn de mensen te GAST, een hoer heeft klanten.

    en overigens… een cognac glas dien je WEL voor te verwarmen, JUIST om de geuren en smaken extra vrij te laten komen.

  • Wouter (author) said:

    Dank voor je bericht!

    Het voorverwarmen van een glas is een oude fout van de horeca, jammer dat zo weinig in de horeca dat snappen…

    Gast of klant hangt af van het restaurant. Bij goede service zijn het idd gasten, anders klanten… :-)

  • Eef said:

    En een, blijkbaar, hardnekkige misvatting.
    Wat ik wel eens zie is dat de cognac op een te lage temperatuur staat en dat men dat probeert te verstoppen met een verwarmd glas tegenwoordig vaak met stoom.
    Maar m.i.is dit echt jammer het is echt niet nodig geef de cognac gewoon wat tijd en een beetje aandacht dan komen de aroma’s prachtig gelijkmatig naar voren.
    Wat mij betreft dus niet verwarmen!.
    Ik vind het prachtig als ik me gast voel en soms voel ik me dat ook

Reageer op dit artikel!

Feedback Form