Home » Cognac Informatie, Featured

Cognac gebieden (Locatie en grond)

6 Comments

705px-cognac_france_map-fr_svgCognac is een drank waarvan het uiterst complex is om zijn kwaliteit vast te stellen.
Voor de cognac gelden twee classificatie-principes, die elkaar zodanig overlappen, dat het moeilijk wordt om een cognac te beoordelen op de fles.

Aan de andere kant maakt deze combinatie de verscheidenheid aan cognacs in kwaliteit mogelijk.

Allereerst bestaat er een verschil in leeftijd, dat ik al eerder heb behandeld.

Vervolgens bestaat er een verschil op basis van herkomst. Die behandel ik in deze post.

Globaal gesproken liggen de cru’s of beter gezegd: de gebieden, in cirkels rond de stad Cognac.

De cru’s zijn in volgorde van kwaliteit:

 1. Grande Champagne, ten zuiden van de rivier de Charente en ten zuidoosten van Cognac met het stadje Segonzac als centrum. Deze cru bevat 27 gemeenten en bevat een oppervlakte van ongeveer 12.400 voor wijnbouw bestemde grond. De grond is brokkelig, grijsachtig van kleur en zeer kalk en krijt rijk. Deze cru levert ongeveer 1/6de van de totale cognac productie.
 2. Petite Champagne, ligt vrijwel als een cirkel om de Grande Champagne heen. Deze cru bevat 60 gemeenten en bevat een oppervlakte van ongeveer 14.800 voor wijnbouw bestemde grond. De grond is iets minder rijk en de kleur is iets lichter.
 3. Borderies, De kleinste regio, ligt ten noorden van de Grande en Petit Champagne. Het wordt omsloten door de Fins Bois. Het bevat 10 gemeenten en heeft een voor wijnbouw bestemde oppervlakte van 3.800 hectare. Het klimaat wordt meer beïnvloed door de oceaan en bevat minder kalk in de bodem. De cognacs rijpen iets sneller dan bovengenoemde, maar kunnen zeer oud worden.
 4. Fins Bois, is de grootste regio en omsluit als een ring de drie andere gebieden. Er heerst een gematigd klimaat en de grond is er los en bevat kalkhoudend grind. De cognacs vinden veel waardering door een krachtige geur en smaak. Het bevat 278 gemeenten en heeft een voor wijnbouw bestemde oppervlakte van 30.000 hectare.
 5. Bon Bois, ligt als een cirkel om de Fins Bois heen. Bevat tamelijk harde kalk- en klei grond. Het bevat 276 gemeenten en heeft een voor wijnbouw bestemde oppervlakte van 11.500 hectare.
 6. Bois Ordinaires, over deze cru is landschappelijk en bodemtechnisch minder bekend, het bevat in ieder geval veel minder kalk dan de andere cru’s. Bois Ordinaires heeft een zeeklimaat met vochtige gronden. Het voor wijnbouw bestemde oppervlakte is 2.000 hectare.

Het woord Bois betekent bos of hout, in de Oertijd waren deze gebieden bedekt met bossen of in het geval van Fins Bois met struikgewassen.

Het woord Champagne heeft niks met de nummer 1 nieuwjaars drank te maken, maar is afgeleid van het Franse woord: Champ, dat veld of akker betekend.

Klik hier, voor de verschillende smaken van de cru’s.

Tags bij deze post: , , ,

6 Comments »

 • Cognac gebieden (de verschillende smaken) - CognacReview.nl said:

  […] een vorige post heb ik al de verschillende cognac gebieden behandeld op basis van locatie en type […]

 • Henk-Jan said:

  Geweldig artikel! Bedankt voor de informatie, is nu een heel stuk helderder!

  Groeten en ga zo door!

  Henk-Jan

 • Francois Peyrot – Pineau des Charentes Rose - Cognac Review.nl said:

  […] De kleur: donker rosé. De geur: fruitig met een lichte zoete geur. De smaak: soepel, vol en krachtig met noten van rood fruit. De na-smaak: lange aromatische afdronk. De herkomst: uit de cognac regio. […]

 • Maison Cognac Park – Borderies - Cognac Review.nl said:

  […] De Borderies is de kleinste Cognac regio en ligt ten noorden van de Grande en Petit Champagne. Het wordt omsloten door de Fins Bois. De Borderies bevat 10 gemeenten en heeft een voor wijnbouw bestemde oppervlakte van 3.800 hectare. Het klimaat wordt meer beïnvloed door de oceaan dan de Champagne gebieden en bevat minder kalk in de bodem. Martell koopt elk jaar minimaal 60% van de productie van de Borderies. Cognac Park is opgericht om pure, zuivere cognac te maken en die te presenteren in een duidelijke verpakking. […]

 • Giboin Selection – Borderies VS - Cognac Review.nl said:

  […] Niets is minder waar, want deze week is het weer een VS Cognac, een speciale want een 100% Borderies VS had ik nog niet […]

 • Giboin XO Royal – Borderies Cognac - Cognac Review.nl said:

  […] Giboin maakt Cognacs afkomstig uit de Borderies regio, dit is de 3de Cru in het Cognac gebied, echter door zijn fruitigheid en finesse zeer gewaardeerd onder vele […]

Reageer op dit artikel!

Feedback Form