Home » Cognac Informatie, Featured

Cognac gebieden (De verschillende smaken)

One Comment

705px-cognac_france_map-fr_svgIn dit artikel behandel ik de verschillende smaken die de cognac gebieden van elkaar onderscheiden.

Bij een vorige post heb ik al de verschillende cognac gebieden behandeld op basis van locatie en type grond.

 

 

De cru’s zijn in volgorde van kwaliteit:

  1. Grande Champagne is de meest delicate cru die de cognac kent. Het heeft het rijkste bouquet van alle cru’s. De cognac uit deze cru, rijpt echter zeer langzaam en is wanneer deze jong gedronken wordt, zeer agressief. Cognacs uit deze regio kunnen buitengewoon oud worden, pas na 50 jaar bereikt deze cognac zijn hoogtepunt.
  2. Petite Champagne is bijna van dezelfde kwaliteit als de Grande Champagne cognac, toch is deze iets minder. De rijping gaat ook iets sneller.
  3. Borderies is een zachtere cognac dan de bovengenoemde, rijk van bouquet echter minder delicaat. Rijpt een stuk sneller dan de Champagne cognacs maar kan wel zeer oud worden. Deze cru wordt vaak gebruikt om andere cognacs af te ronden danwel te verrijken.
  4. Fins Bois rijpt snel zonder snel over zijn hoogtepunt te gaan, robuust van smaak maar heeft een minder rijk bouquet. Wordt veel gebruikt in cognacs die jongen gedronken moeten worden.
  5. Bon Bois, robuust echter veel minder rijk bouquet als de bovenstaande cru’s. Wordt vaak gebruikt vanwege zijn lage prijs. Heeft vaak een na-smaak van metaal.
  6. Bois ordinaires, wordt niet zeer oud. Het bouquet en smaak zijn veel eenvoudiger als de andere cru’s. Vaak zijn cognacs uit deze cru zeer neutraal van smaak.

correct_glasses_for_cognac_tasting

One Comment »

Reageer op dit artikel!

Feedback Form