Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Claude Vias XO

No Comment

Deze week een bijzondere Cognac Review, van een bezoeker kreeg ik namelijk de vraag om een oordeel te geven over een XO Cognac. Hierbij kreeg ik het merk niet te horen.

Mijn eerste indruk van deze Cognac was meteen goed, hij had zelfs veel weg van een Petite Champagne Cognac.
Dit oordeel bleek achteraf deels te kloppen, het gaat namelijk om een Fins Bois Cognac van een stuk grond dat vrijwel dezelfde samenstelling schijnt te hebben als die van de Petite Champagne.

De betreffende bezoeker; Leo Tholhuijsen, die CognacReview de sample toestuurde zegt het volgende over deze Cognac.

“De cognac is volgens de maker Claude Vias 30 à 35 jaar oud. Claude Vias is inmiddels de 80 ruim gepasseerd en de cognac is als het ware zijn pensioenvoorziening. Mijn zus, die bij hem in de buurt een melkveebedrijf heeft en laatst enkele flessen voor me haalde, vertelde hij dat hij aan zijn laatste vat is begonnen. Hij maakt zich enigszins zorgen nu hij ouder aan het worden is dan waarop hij had gerekend en de bodem van zijn pensioen in zicht komt.
Tijdens zijn arbeidzame leven leverde Claude Vias zijn eau de vie vooral aan de coöperatie, het bewaren en laten rijpen was bijzaak, zo heb ik begrepen.

Het is een Fins Bois-cognac, maar volgens die Claude Vias waren zijn percelen qua grondsamenstelling haast hetzelfde als goede percelen in Grande en Petite Champagne. Nou ja, hij zegt het.”

De proefnotities van deze Claude Vias XO Cognac zijn:

De kleur: oud goud.
De geur: lekkere volle geur, iets karamel, vanille, gember-koekjes, eiken-hout, fruit, ietsje rokerig. Bij een leeg glas ruik ik een bittertje van hout.
De smaak: vol en krachtig met vanille, kruidig, iets sinaasappelschil en een klein bittertje van hout.
De na-smaak: gemiddeld lang voor een XO Cognac. Voornamelijk kruidig.
De herkomst: 100% Fins Bois.
De leeftijd: 30 tot 35 jaar oud.
De prijs: 40 euro bij de boer zelf.
De prijs/kwaliteit verhouding: Een 8+! Heerlijke Cognac, jammer dat niemand het merk Claude Vias heeft willen doorzetten.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 7.7/10 (3 votes cast)
Tags bij deze post: , ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form