Home » Featured, Headline, Overige

Camus – Ile de Ré – Fine Island Cognac

7 Comments

De benaming “cognac” is beschermd maar ook de wijngaarden van het eiland Ile de Ré, voor de kust bij La Rochelle, vallen onder deze beschermde herkomst benaming.

De jonge Cyril Camus, die nu aan het hoofd staat van het Cognac-huis Camus, vond op Ile de Ré de ideale wijngaarden waarvan de druiven de basis vormen van de Camus Ile de Ré cognacs (3stuks!) en waarbij hij de vergelijking met malt whisky zeker niet uit de weg wil gaan.

Het eiland

Op het eiland bevinden zich totaal zo’n 300 hectare Bois á Terroir wijngaarden, die al sinds mensenheugenis bewerkt worden door Rétais, de inwoners van het eiland.

De wijngaarden zijn aangeplant met de Ugni Blanc. Deze druif geeft de wijn een hoge zuurgraad en een betrekkelijk laag alcoholgehalte. De bodem is zandig en zilt en omdat de wijngaarden worden bemest met zeewier ontstaat een uniek product. Het klimaat is daar ook debet aan. Het aantal zonuren is ideaal. De winters zijn milder en de zomers koeler door de invloed van de Atlantische Oceaan en dat heeft uiteindelijk ook zijn invloed op de cognac zelf, want ook na distillatie is de invloed van de zee nog aanwezig.

De cognac

Na de distillatie wordt de cognac op vaten van 200 Liter gebracht om op het eiland te rijpen. De keldermeesters zorgen ervoor dat de invloed van het “hout” van de vaten minder sterk is dan bij de traditionele cognacs. Het resultaat is een bijzonder droge cognac; rijk aan natuurlijk jodium, droog met fruitige aroma’s. En net als bij de malt whisky’s van Islay, speelt de invloed van de oceaan een bepalende rol wanneer het gaat om het karakter van de Camus Ile de Ré cognacs.

Hoe te drinken?

Niet persé traditioneel in een groot ballon glas met een dikke sigaar bij de open haard. Camus Ile de Ré komt het best tot z’n recht in een tulpglas, desgewenst met een scheutje water of on-the rocks.

Een cognac voor de consument van vandaag!

De 3 soorten Fine Island Cognac van Camus

Ile de Ré Fine Island

Een relatief jonge cognac met een robuust karakter. Met slechts lichte houttonen. Perfect als aperitief, desgewenst op ijs of met een klein scheutje water.

Ile de Ré Double Matured

Na het distilleren wordt deze cognac in twee fases op vaten bewaard. Eerst op traditionele vaten in de kelders van de Ile de Ré, waarbij de pittige, zoutige eigenschappen van het eiland zich ontwikkelen. Vervolgens een tweede periode in vaten die in de waarbij de cognac zich ontwikkelen op vaten die in de Camus-kuiperij op speciale wijze werden gebrand. Dit alles volgens de nadrukkelijke richtlijnen van de Keldermeester. Drink hem als een malt whisky; in een tulpglas.

Ile de Ré X.O.

Samengesteld uit oude cognacs die langzaam en jarenlang in vaten hebben gerijpt. Ook hier proeven we weer de kenmerkende eigenschappen van het eiland, wat fruitig en uitzonderlijk zacht en rond van smaak maar wel met een verfijnde krachtige afdronk.

Vanaf mei 2010 zullen deze cognacs hun weg vinden naar de Nederlandse slijters, CognacReview is in ieder geval zeer benieuwd naar de smaken! De geuren en smaken van Islay Whisky’s zijn namelijk niet te versmaden…

De vermoedelijke consumentenprijzen zijn:

Fine Island: € 39.00
Double Matured: € 51,00
X.O.:  € 92,00

Tags bij deze post: , , , ,

7 Comments »

 • Gentleman said:

  Deze flessen nog niet tegengekomen bij de slijters. Zou deze Cognacs zeer graag willen proeven.

 • Wouter (author) said:

  Ze zouden al bij enkele Mitra slijters in de winkel moeten liggen….

 • Paul said:

  Ik heb laatst bij een mitra slijterij in maarsen deze camus double matured gekocht en ik moet zeggen, subliem.
  Het is een hele volle zeer robuuste cognac met heel veel diepgang.
  Tonen van rook en gedroogde zuidvruchten worden afgewisseld met frisse hinten van sinaasappel en mandarijn om vervolgen aan het eind van de afdronk nog hele mooie zachte ziltige tonen te ontwaren.
  De andere 2 varianten heb ik nog niet geprobeerd maar als deze een voorbode is van wat komen gaat dan zal het niet lang duren eer ik die ook geproefd heb.
  Deze camus d.m. is echt een aanrader en voorla geschikt voor diegene die ff wat anders zoekt dan een doorsnee cognac

 • Rene van Es said:

  Jaren geleden in Frankrijk een Ile de Ré gekocht en omdat ik een whisky liefhebber ben, raakte in snel verknocht aan de typische oceaan smaak die ik in geen enkele andere cognac tegenkom. Het volgende jaar weer flessen weten te scoren, daarna kon ik het nergens meer vinden. Een feestje waard dat deze cognac nu in Nederland verkrijgbaar is.

  Met enige fantasie zie je al bij de eerste slok in gedachten de zee wit opspatten op de rotsen van de kust.

  Misschien niet de beste/zachtste cognac voor de prijs, maar het uitgesproken karakter maakt hem heel bijzonder.

 • Camus Ile de Ré – Cliffside - Cognac Review.nl said:

  […] waren verloren door de rijping op het eikenhout. Voorkeur ging dan ook snel uit naar de jongere Fine Island en Double matured Cognacs van Camus uit deze […]

 • gall said:

  Sinds deze week verkrijgbaar bij alle gall slijterijen

 • Wouter (author) said:

  Goed om te weten! Is een topper deze Cognac! Aanrader voor de feestdagen ;-D

Reageer op dit artikel!

Feedback Form