Home » Cognac Informatie, Featured

Camus (beschrijving)

No Comment

camus-xo-cognacSinds vijf generaties wijdt de familie Camus zich volledig aan het maken van excellente cognac. Het was Jean-Baptiste, wijnboer in de Cognacstreek, die 1863 besloot om zijn druiven niet langer aan de gevestigde cognachuizen te verkopen, maar om er zelf een edel distillaat van te maken. Samen met enkele collega’s vormde hij een consortium, waaraan hij de naam ‘La Grande Marque’ gaf. Nadat Jean-Baptiste zijn partners had uitgekocht, veranderde de bedrijfsnaam in ‘Camus’, officieel nog steeds met de toevoeging La Grande Marque. De basis van één van de beroemdste cognachuizen was gelegd.

Elke volgende generatie Camus voegde iets unieks toe aan de bedrijfsfilosofie. Enkele voorbeelden: Edmond Camus begon in het begin van de 20e eeuw met de export van cognac op fles in plaats van in houten vaten. Gaston Camus zorgde er voor dat Camus de officiële cognac werd aan het hof van de Russische Tsaar. Michel Camus ontwikkelde nieuwe ideeën en concepten voor marketing en verpakkingen. Hij maakte van Camus wereldwijd een gewild geschenkartikel. Nu is het de getalenteerde Jean-Baptiste Camus (5e generatie) die het volledige productieproces van Camus Cognac onder zijn hoede heeft. Op deze manier blijft de familie Camus een directe en zeer sterke band met het eindproduct behouden. Precies zoals de oude Jean-Baptiste in 1863 voor ogen stond.

Voor Camus Cognac is alleen het beste goed genoeg. Camus gebruikt uitsluitend druiven uit de beste delen van de Cognacstreek, zoals de Grande en Petite Champagne, en de Fins Bois. Distillatie vindt plaats in de klassieke alambic charentais, waarbij alleen de beste kwaliteit wordt gebruikt. Dit is de zogenaamde ‘middenloop’, in het Frans ook wel poëtisch ‘hart’ (coeur) genoemd. Vervolgens rijpt de cognac vele jaren in houten vaten. Bij Camus gebeurt dit in vaten van het beste Franse eikenhout en wordt de minimum voorgeschreven rijpingstijd royaal overschreden. Goede cognac laat zich niet haasten.

Elke Camus Cognac is een nobel distillaat van grote individuele klasse: van de klassieke Grand V.S.O.P. tot de sublieme Camus Napoléon en de stevige X.O. Borderies, een schitterende cognac uit de eigen wijngaarden van Camus in de ‘Borderies’. Het motto van Camus was en is nog steeds ‘Vivre la Différence’. De klasse waarmee Camus zich van andere bekende cognacs onderscheidt moet je ‘beleven’: verschil in traditie, verschil in kwaliteit en verschil in stijl.

Tags bij deze post: ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form