Home » Featured, Headline, Overige

Bezoek aan Le Domaine de Rémy Martin

3 Comments

Een licht glooiend landschap met wijngaarden? Check! Franse mannetjes rondscheurend in Renaultbestelbussen? Check! Witte kalkgrond? Check!

Het kan niet missen: we zijn in Charente, de Franse Cognac-streek. Vooral die grond is het bewijs: ooit was dit de bodem van de Atlantische Oceaan, nu is de mineraalrijke kalkgrond, die als een spons het vocht vasthoudt, een ideale bodem voor de wijngaarden.

Alleen met de druiven van deze grond, wordt eaux-de-vie gemaakt, waarvan échte Cognac kan worden gemaakt. Dit proces kan ook, onder soortgelijke omstandigheden, elders worden uitgevoerd, maar dan noemen we de dubbel gedistilleerde witte wijn geen Cognac maar een Brandy.

Wij zijn uiteraard op zoek naar échte Cognac en krijgen een rondleiding bij Rémy Martin, na Hennesy de grootste Cognac-producent ter wereld. Dominique Jousson vervult trots zijn functie als International Ambassador of Rémy Martin: ‘Wij mogen dan wel niet de grootste zijn, wij zijn zonder twijfel de nummer-1 in kwaliteit. Rémy Martin is immers het enige Cognachuis dat enkel eaux-de-vie afkomstig van de twee beste cru’s gebruikt: de Grande Champagne en de Petite Champagne.’

We worden rondgeleid op het landgoed van Rémy Martin in Merpin, 4 kilometer van Cognac. Op de 60 hectaren bevinden zich onder meer een vatenmakerij, diverse wijngaarden en 26 chais (de opslagruimtes waar de vaten rijpen).

Wie een romantisch wijnkelder verwacht komt echter bedrogen uit. De opslag van Rémy Martin heeft meer weg van een fabrieksterrein – de chais zijn grauwe, langwerpige loodsen die parallel zijn opgesteld. Maar zodra je naar binnengaat besef je dat geen machines, maar traditie en ambacht hier de boventoon voeren. De duizenden eikenhouten vaten bevatten handgeschreven codes in wit krijt: een geheime code die betrekking heeft op de smaak, over het alcoholpercentage en het aantal hectoliters in die specifieke rij vaten. Hoe langer de vaten liggen te rijpen hoe donkerder de kleur van zowel de vaten als de Cognac.

Die geheime smaakcodes en de exacte blend worden vastgesteld door misschien wel de belangrijkste persoon van een cognachuis: The Cellar Master, de keldermeester.

Sinds 2003, voor het eerst in haar geschiedenis, heeft Rémy Martin een vrouwelijke keldermeester: Pierrette Trichet. Elke keer als Dominique haar naam uitspreekt, laat hij een plechtige stilte vallen.En terecht: een vast recept voor de blend van de VSOP, de XO Excellence, of de exclusieve Louis XIII bestaat immers niet. Dus zie maar eens alle verschillende smaken van de 1.200 verschillende eaux-de-vies die Remy Martin te onderscheiden en te combineren tot de verschillende cognacs waarvan de smaak nog tientallen jaren moet evolueren.

Keldermeesteres Pierrette Trichet moet een superwoman zijn, met een perfect reukorgaan en sublieme smaakpapillen. Ik denk aan een Hillary Clinton in een Franse uitvoering; een charismatische, strenge brunette, gestoken in strak Chanelpakje met pumps. Niets is minder waar als we haar ook daadwerkelijk mogen ontmoeten: Madame Trichet blijkt mollig en krap 1 meter 55. Ze heeft lak aan het voetstuk waarop ze is geplaatst en stapt bescheiden op witte sandaaltjes. Maar het gaat niet om uiterlijkheden, Madame Trichet verdient alle egards en respect omdat ze een vakvrouw is. Een die keihard werkt om ervoor te zorgen dat ook de komende generaties kunnen genieten van de Fine Champagne Cognacs van Rémy Martin.

Zelf de geschiedenis en het vakmanschap van dit eeuwenoude cognachuis ervaren? Het Domaine Rémy Martin in Merpins, 4 kilometer van Cognac, is van half april tot en met half oktober te bezoeken. Tijdens de anderhalf uur durende rondleiding maakt u kennis met het hele Cognac-proces. Kosten: € 15,-

Meer info: www.visitesremymartin.com

Tekst: Flore de Vries

Tags bij deze post: , , , ,

3 Comments »

 • Hans said:

  “Rémy Martin is immers het enige Cognachuis dat enkel eaux-de-vie afkomstig van de twee beste cru’s gebruikt: de Grande Champagne en de Petite Champagne.”

  Klopt bijna: enige van de grote vier. Er zijn verschillende cognachuizen en producteurs die alleen eaux-de-vie uit de Grande Champagne gebruiken, dus uit de beste cru.

 • Jeroen Maas said:

  Leuk artikel, en hoewel het van Remy Martin afkomstig is ook aardig onafhankelijk geschreven.

 • Bezoek twee Cognac Distilleerderijen (video) - Cognac Review.nl said:

  […] de Cognac-regio gaan om een paar Cognac-producenten te bezoeken is natuurlijk een geweldige manier om meer van de geweldige drank Cognac te weten te […]

Reageer op dit artikel!

Feedback Form