Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Beste bekende VSOP Cognac

5 Comments

Al eerder beschreef ik de 4 VSOP’s van de bekende “big 4” (Courvoisier, Hennessy, Martell en Rémy Martin), echter heb ik deze nog nooit direct met elkaar vergeleken en beschreven. Hierbij dus!

Om de verschillende Cognacs met elkaar te kunnen vergelijken heb ik ze alle 4 beoordeeld op de volgende punten; design, kwaliteit, geur, smaak en prijs/kwaliteit verhouding.

Uit de uitslag van een eerder gehouden poll werd duidelijk dat de Rémy Martin VSOP de populairste van de vier was. Denkt CognacReview daar na deze test ook zo over?

Design van de fles:

Van deze 4 flessen is in mijn ogen de karaf en de stopper van de Hennessy VSOP het mooist, helaas schenkt de brede hals van deze fles erg moeilijk waardoor er gelekt gaat worden. Ook bij de lange hals van de Courvoisier zijn er wat drup problemen. De Martell en de Rémy schenken het fijnst.

Conclusie: Hennessy wint ondanks het moeilijke schenken deze categorie door zijn schitterende karaf!

Kwaliteit:

De categorie kwaliteit is redelijk al omvattend, hier probeer ik op basis van de regio en gemiddelde leeftijd van de Cognac een oordeel te kunnen geven welke Cognac de beste kwaliteit gebruikt.

Courvoisier: een Fine Champagne Cognac (minimaal 50% uit de 1ste cru: Grande Champagne en de rest uit de 2de cru: Petite Champagne). Rijping van 4 tot 15 jaar.

Hennessy: herkomst: Grande en Petite Champagne, Borderies en veel Fins Bois. Rijping: 4 tot 25 jaar. Deze kwaliteit is het minste van de geteste 4 en ook de kwaliteit van deze Cognac is afgelopen jaren het meest gedaald bij vergelijkingen.

Martell: Grande en Petite Champagne, veel Borderies en Fins Bois. Rijping: gemiddeld 10 tot 12 jaar.

Rémy Martin: Fine Champagne Cognac (minimaal 50% uit de 1ste cru: Grande Champagne en de rest uit de 2de cru: Petite Champagne). Rijping van 4 tot 12 jaar met een gemiddelde leeftijd van 8 jaar.

Conclusie: dit is een moeilijke keuze daar er met de variabelen regio en leeftijd gewerkt wordt. Ook zijn de gebruikte leeftijden moeilijk te verifiëren daar deze door de makers zelf zijn opgegeven. Desondanks gaat mijn keuze uit naar de Martell VSOP, deze heeft de langste gemiddelde rijping en maakt voor een groot deel gebruik van de prijzige Borderies regio Cognacs.

Geur:

Courvoisier: Vol, zacht, bloemig en vanille

Hennessy: vlakker dan de anderen, duidelijk Fins Bois te herkennen, bloemen, iets karamel en eikenhout.

Martell: zoetste van deze vier, met fruit en hinten van rode wijn, redelijk zachte neus.

Rémy Martin: vol geurig, iets zwaarder dan de Courvoisier  (ook Fine Champagne).

Conclusie: qua geur is het een tweestrijd tussen de fruitig-geurende Martell en de volle Rémy Martin. Als ik hiertussen zou moeten kiezen, vind ik de Martell toch net iets mooier qua geur.

Smaak:

Courvoisier: vol echter iets wat scherp.

Hennessy: zacht, doch wederom vlak, met eiken, vanille en zachte vruchten.

Martell: meest toegankelijk voor een beginner of vrouw, met de volgende smaken: hout, een zoetje en bloemen (viooltjes).

Rémy Martin: zeer volle smaak door de mond, mooi uitgebalanceerd. Veel specerijen en een licht zoetje.

Conclusie: de Rémy Martin VSOP heeft een schitterende smaak, de mooiste van deze vier. Qua smaak is kan deze Cognac als maatstaf onder de VSOP’s gezien worden..

De prijs/kwaliteit:

1.Rémy Martin: rond de 30 euro, voor deze prijs is deze Cognac een 8 waard. Heerlijke volle Cognac in een stylevolle-fles.

2/3.Martell: rond de 36 euro, iets duurder door de duurdere Borderies Cognac. Prijs/kwaliteitverhouding is een 7,5. Deze Martell is ook de toegankelijkste Cognac tussen deze vier.

2/3. Courvoisier: rond de 28 euro, prijs/kwaliteitverhouding een 7,5 waard. Heerlijke gangbare Cognac die iets minder zwaar is dan de Rémy.

4.Hennessy: rond de 36 euro, een prijs die de kwaliteit helaas niet rechtvaardigt. Bij deze Cognac worden namelijk de minste regio’s gebruikt van alle 4 de Cognacs. Het geld bij deze Hennessy gaat voornamelijk naar de reclame, en natuurlijk al die rappers….

Overall:

Overall genomen komt toch de Rémy Martin VSOP als beste uit de bus, ik beoordeelde deze dan ook met een 8. De Courvoisier en de Martell volgen al snel met een gedeelde 2de plek. De Hennessy is hekkensluiter. Deze kwaliteit is het minste van de geteste 4 en ook de kwaliteit van deze Cognac is afgelopen jaren het meest gedaald. Pluspunt daarentegen is de “mooie” barfles van de Hennessy Fine de Cognac VSOP.

Meer weten over Cognac? Lees het artikel: Cognac in het kort.

Lees ook de discussie omtrent de beste van deze 4 op het Cognac Forum!

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 7.9/10 (11 votes cast)
Tags bij deze post: , , , , , , ,

5 Comments »

 • Youri said:

  Haha, the big four, wat zijn we toch een stel accountants Wouter. ;p Grapje. Leuk artikel!

 • henkjan said:

  Wie kan mij vertellen waar ik deze alle vier kan kopen?

 • Youri said:

  Beste Henkjan,

  Gall&Gall en Mitra hebben beide in de meeste filialen een vrij groot aanbod aan miniaturen. Daar zal je ze hoogstwaarschijnlijk vinden. Tevens bestaat er ook een goede kans dat Dirck III je vraag wellicht kan voorzien.

 • idskes said:

  Bij Gall&Gall Exclusief in Amsterdam centrum hebben ik een groot aanbod van vsop en xo’s gezien. Ook de Louis XIII (en zijn magnum) staan hier voor een schijntje 1200 euro.

  Ooit heb ik hier ook de blackpearl magnum zien staan,
  was wel uniek.

 • Koen said:

  Dag,
  Ik ben eigenlijk meer een bierdrinker, maar zo in de winter bij een haardvuur kan ik een glas cognac wel waarderen. Op basis van je vergelijking een Remy Martin aangeschaft.
  Alleen jammer van het ietwat seksistische oordeel bij de smaak van Martell. Groetjes.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form