Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

Bertrand Napoleon

2 Comments

De Bertrand Napoleon was het grote succes van de proeverij van CognacNet op 19 februari.Vrijwel alle aanwezigen besloten dus ook naderhand deze fles aan te schaffen.

Deze Napoleon is een Petite Champagne Cognac met een leeftijd van 20 tot 30 jaar. Voor €39,50 is dit dus een geweldige koop! Het had zo een

Leuk aan de fles vind ik de was-stempel, het ouderwetse etiket en de donkere kleur.

De donkere kleur schijnt puur natuurlijk, dat wil zeggen, door gebruik van hout, en zonder het gebruik van kleurstoffen zoals karamel gekomen zijn. Toch valt er in de geur van deze Cognac een licht zoetje van karamel te bespeuren, dit is echter geen probleem daar het een plezierig zoetje is!

Van deze huidige blend/Cognac is de voorraad naar verluid eindig, dus haast is geboden bij de aanschaf van de huidige Napoleon. Gelukkig gaat Bertrand gewoon door met de Napoleon, echter zal deze iets anders smaken.

Hoe komt het dat de nieuwe versie anders zal smaken? Dit komt doordat Cognacs uit blends bestaan van verschillende jaargangen met elk hun eigen smaak. Als een dergelijk jaargang of zelfs vat niet meer beschikbaar is om te gebruiken moet uitgeweken worden naar een ander jaargang die ook weer zijn eigen smaak heeft. Hierdoor treed ook in de blend een wijziging van smaak op. Merken als Hennessy en Rémy Martin kunnen dit goed opvangen, daar ze vele honderden cognacs gebruiken in een blend, waardoor een bepaalde smaak ook in verloop van tijd gehandhaafd kan worden.

De proefnotities van deze Bertrand Napoleon Cognac zijn:

De kleur: zeer donker van kleur, iets van mahonie hout.
De geur: zeer vol en zelfs iets zwaar van geur, met bloemige tonen, zoetige wijn (port-achtig), eikenhout en iets karamel.
De smaak: zacht maar toch krachtig van smaak, met smaken als koffie, pure chocolade, vanille (eikenhout), toffee (karamel), klein pepertje en licht iets van fruit.
De na-smaak: Gemiddeld lang.
De herkomst: 100% Petite Champagne.
De leeftijd: 20 tot 30 jaar oud. Deze Napoleon bestaat uit een blending van distillaten tussen 1980 en 1990.
De prijs: 39,50 euro bij CognacNet.
De prijs/kwaliteit verhouding: 8,5. Geweldige Cognac voor deze prijs, die een goede herinnering aan de proeverij bij CognacNet naar voren tovert.

Discussieer over deze Cognac onder dit bericht, of op het Forum!

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 6.1/10 (11 votes cast)
Tags bij deze post: , ,

2 Comments »

 • Drabs Ivo said:

  Beste Cognacliefhebbers,
  Deze 30-jarige Cognac van Raymond Bertrand is gebotteld in de ’60-er jaren en behoorde toe aan de reserve va de familie van Bertrand Raymond. Via mijn connecties kocht ik van de kleinkinderen recent héél de stock van “oude ” elegante flessen op. Er zijn flessen van VSOP, Napoleon en “Reserve” beschikbaar in de Gestellei 14a 2820 BONHEIDEN BE.
  De glazen flessen vertonen vormverschillen en duidelijke onzuiverheden in het glas, deze zijn echt “oud”, de Cognac daarentegen is van uitzonderlijke kwaliteit. Toen ik hem proefde wist ik onmiddellijk dat dit “exclusief en “duur” ging zijn. Ik heb de familie de prijs betaald begin mei 2016 zonder verder nadenken. Uitzonderlijke niet meer beschikbare cognacs (3 variëteiten) voor het exclusieve moment onder vrienden.
  Mvg
  Ivo Drabss
  0496185472

 • marinus said:

  kan ik flesje kopen? op de adres die je vermeldde?

Reageer op dit artikel!

Feedback Form