Home » Brandy, Featured, Headline

Asbach Uralt

7 Comments

Dit keer geen Cognac maar de Duitse Weinbrand: Asbach Uralt (38% alcohol), deze wordt beschouwd als een Duitse kwaliteit drank, met een lange traditie en ongeëvenaarde kwaliteit.

Bijna alle druiven die voor deze Weinbrand gebruikt worden, komen volgens Asbach uit het Charente gebied. Dit is juist het gebied waar Cognacs gemaakt worden en de druiven vandaan komen! Cognacs zijn dus ogenschijnlijk de grootste concurrent! Daarom deze keer een Weinbrand beschrijving!

Deze Weinbrand heeft meer gemeen met Cognac, namelijk rijping op Limousin (bos in Frankrijk) eiken vaten en een destillatie van 2 keer. Asbach laat zijn weinbrand 24 tot 36 maanden rijpen, wat meteen ook weer sterk aan de vereisten voor een VS Cognac (minimaal 24 maanden) doet denken.

De wettelijke eisen voor weinbrand zijn: lagering en productie, moet voor minimaal 85% in Duitsland plaatsvinden en de minimale rijpingstijd in eikenhouten vaten moet zes maanden bedragen. Hier zit Asbach dus ver boven!

De geselecteerde druiven, diepgaande ervaring, en een hoge mate van (Duitse) zorgvuldigheid in de productie definiëren zijn karakter. Het resultaat van al deze inspanningen is een prettige Weinbrand met een aangename smaak en een harmonieus boeket.

Asbach is opgericht door de toemalig 24-jarige Hugo Asbach, koopman en distilleerder, deze stichtte in 1892 Asbach & Co in Rüdesheim aan de romantische Rijn.

Een leuk en lekker recept dat met deze Asbach (ook met Cognac) gemaakt kan worden, is de originele Rudesheimer Kaffee. Deze maak je als volgt:

In een “Rudesheimer Kaffee Becher” doe je drie klontjes suiker, hierover 4 cl goed verwarmde Asbach Uralt gieten en met een (lange) lucifer aansteken.
Met een lepel roeren zodat de suiker oplost, en ongeveer een minuut laten branden. Opvullen met hete koffie tot ongeveer 2 cm onder de rand.
Hierna een toef met vanille-suiker gezoete slagroom en garneren met fijne chocolade of cacao.

De proefnotities van de Asbach Uralt zijn:

De kleur: honing-achtige kleur.
De geur: vanille, honing, iets hout. Lekker zacht van geur, niet zo complex en vol van geur als een Cognac.
De smaak: zacht, wat zoetig, vanille, houtig, wederom niet heel complex. In vergelijking tot een VS Cognac mist het pit! Komt ook door het lagere percentage alcohol.
De na-smaak: niet slecht, blijft redelijk lang in de mond hangen.
De herkomst: groot gedeelte uit het Charente gebied.
De leeftijd: rijping van 24 tot 36 maanden.
De prijs: ongeveer €16,-.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 7!
Conclusie: Zeker niet slecht voor een wijn-destillaat, zachter dan een gelijkwaardige (prijs/leeftijd) Cognac, maar mist de complexiteit ervan. Misschien moet deze Weinbrand niet vergeleken worden met een Cognac, deze drank is namelijk prima te drinken!

P.s. je kunt discussiëren over deze Weinbrand onder dit artikel, of op het Cognac-Forum

Tags bij deze post: , , ,

7 Comments »

 • nico scharn said:

  Weet iemand waar ik in de regio Almere / Amsterdam
  Asbach Uralt kan kopen?
  Vr gr Nico Scharn

 • Wouter (author) said:

  Iedere beetje slijter verkoopt Asbach Uralt! Heeft Gall hem niet?

 • Toine said:

  Gezien bij de Mitra voor euro 18,00 de fles, mijn tip, rijdt eens richting Duitsland, zoek een groothandel en dranken, is hier ook voor de consument beschikbaar, dan koop je hem voor tussen euro 10 en 12,00.
  Dat scheelt in deze dure tijden en je hebt een leuk dagje uit. Veel succes.

 • Wouter (author) said:

  Bedankt voor de tip Toine! :D

 • Evert de Kok said:

  Ik heb ‘m laatst voor 13,99 gekocht (online).

  Het kost moeite, c.q. het is bijna onmogelijk om een gelijkwaardige vs cognac te vinden voor deze prijs…

  Van alle (goedkopere) cognac-alternatieven is dit degene dit het dichtstbij komt, qua smaak en beleving.

  De meeste alternatieven (Vecchia Romagna, Metaxa, Spaanse Brandy’s)vertonen een zoetje, waardoor de echte cognac-ervaring verloren gaat en je dus het gevoel hebt dat je met een surrogaat-product te maken hebt.

  Bij deze Asbach is dat niet het geval…..

  Prima budget-aternatief.

 • Tony said:

  Drink je asbach uralt koud of op kamer temperatuur.

 • LSpel said:

  Net als cognac wordt Asbach-Uralt op kamertemperatuur gedronken , laat het smaken,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form