Home » Featured, Headline

Antwoorden op “Vraag het Joseph Guy”

No Comment

Een aantal maanden geleden maakte ik jullie al attent op het feit dat Joseph Guy graag jullie vragen beantwoord.

Deze vragen inclusief die van het Cognac Forum, zijn gebundeld en vervolgens door Joseph Guy behandeld. In dit artikel kunt u ze allemaal lezen en er desgewenst op reageren!

Joseph Guy

  • Hoe is de naam Joseph Guy ontstaan?

Joseph Guy besloot in 1820 op jonge leeftijd zijn eigen distilleerderij te starten. Het was hier waar hij over de jaren met veel liefde en geduld een cognac creëerde waaraan hij zijn eigen naam verbond. Een naam die we vandaag de dag nog steeds kennen.

  • Klopt het dat Joseph Guy alleen Fins Bois en Bons Bois gebruikt en komt de cognac uit het zelfde oogstjaar?

Nee, naast Fins Bois en Bons Bois wordt er ook gebruikt gemaakt van de Petite Champagne. Daarnaast komen de blends niet altijd uit het zelfde oogstjaar.

  • Joseph Guy wordt gemaakt bij Louis Royer, kun je iets vertellen hoe de verschillende soorten Joseph Guy geselecteerd worden? Verschillen de Joseph Guy cognacs veel van die van Louis Royer?

De Joseph Guy cognac blend bevat nog andere cognacs dan van Louis Royer, hierdoor is het een unieke blend en verschilt de Joseph Guy cognac zeker met die van Louis Royer.

  • Veel merken hebben nog een soort boven de XO, Joseph Guy heeft dat niet, zal deze er ooit nog eens komen?

Wat er nog niet is kan altijd komen. Op dit moment zijn er nog geen plannen voor, maar wellicht over een aantal jaar zou dit zomaar eens kunnen.

  • Een poosje terug (2009) merkte ik een groot verschil tussen de 2008 en 2009 Joseph Guy VS. Hoe kwam dit precies? Wordt een Cognac-smaak jaarlijks geselecteerd of wordt er geprobeerd een eenzelfde smaak aan te houden?

Zelf vinden wij dat er in de jaren geen groot verschil is opgetreden. We proberen namelijk de cognacsmaak stabiel te houden over de jaren heen. Wel houden we rekening met de opmerkingen van consumenten uit de markt! Mochten er zo veel opmerkingen zijn van de consument dan proberen we de blend voor het volgende jaar lichtelijk aan te passen. We proberen dus zoveel mogelijk de zelfde smaak te behouden. Verder zijn we voor de smaak ook afhankelijk van de oogst, cognac blijft een natuurproduct, dus mocht de cognac iets anders smaken dan speelt de oogst daar zeker ook een rol in.

Algemeen Cognac:

  • Hoeveel smaakverschil zit er tussen verschillende bottelingsjaren van dezelfde cognac, bijvoorbeeld een Joseph Guy XO uit 1980 en een uit 2010?. Toelichting: het kan niet anders dan dat verschillende jaargangen uiteindelijk op raken; ook zullen de eikenhouten vaten die gebruikt worden nooit precies gelijk zijn; zo zijn er altijd kleine verschillen.

Er kan een behoorlijke smaakverschil zitten tussen de verschillende bottelingsjaren van de zelfde cognac. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Daarnaast is er tussen 1980 en 2010 veel gebeurd zoals andere oogsten, andere manieren van blenden en andere personen die de blend samenstellen. Daarnaast wordt er tegenwoordig meer rekening gehouden met opmerkingen van de consumenten.  Dus om concreet te worden het is inderdaad niet anders dat er smaakverschillen ontstaan tussen een cognac uit 1980 en een cognac uit 2010.

  • Hoeveel invloed heeft datgene wat je net gegeten of gedronken hebt (bijvoorbeeld een vismaaltijd, roodvleesmaaltijd, fruit, wijn of koffie) op de smaakervaring van cognac.

Dat heeft veel invloed. Echter kan je dat het beste zelf uitproberen en het zelf ervaren. Probeer eens cognac na het eten van chocolade of na het drinken van koffie. Een bijzondere smaakervaring is een goede oude cognac te combineren met brie geserveerd met pruimencompote. Zo ontdenk je zelf steeds andere smaakeigenschappen en wordt cognac een ontdekkingstocht!

  • Ook de smaak van het publiek verandert in de loop der jaren. Speelt Joseph Guy hier op in? Ik heb soms de indruk dat veel cognacs wat zoeter worden, wat ik persoonlijk erg jammer vind.

We spelen inderdaad in op de smaakopmerkingen die we krijgen vanuit de markt. Echter is het suikergehalte van Joseph Guy al die jaren stabiel gebleven. Het kan inderdaad zo zijn dat  andere cognacmerken hun cognac wat zoeter maken

.

  • Wat zijn de smaakbeschrijvingen of karakterbeschrijvingen van Fins Bois en Bons Bois in het algemeen?

Over het algemeen kan er gezegd worden over de Fins Bois dat het een robuuste/krachtige smaak en geur heeft. De Bons Bois is ook een krachtige cru maar met minder finesse dan de Fins Bois.

  • Wat gebeurt er precies van het moment van mengen (marriage) tot aan het bottelen en waarom? Ik begrijp dat, dat soms nog wel een jaar kan duren. Hoe lang blijft de cognac nog op fust, in wat voor vaten, hoe groot? Wordt er daarna nog aan ‘gesleuteld’?

Vooral bij oude cognac kan er na de marriage nog veel smaakontwikkeling plaats vinden. In feite geeft de cognac dan pas zijn volle smaakpotentieel vrij. Oftewel de cognac opent zich. Bij oude cognac kan deze periode een ongeveer een jaar zijn, maar bij jongere cognac is een aantal weken genoeg.

Tags bij deze post: , ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form