Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

ABK6 VSOP Super Premium

11 Comments

ABK6 is een redelijk nieuw Cognac merk, gesticht in 2005. De naam ABK6 klinkt raar, maar staat als “SMS-taal” voor Abecassis (aa-bee-kaa-sies).

Bij de destilleerderij van Abecassis wordt naast ABK6 ook Leyrat en Le Reviseur Cognac gemaakt. ABK6 is van deze 3 merken, zoals de naam al doet vermoeden, het “hippe” merk.

Alle Cognacs van het bedrijf Abecassis, dat geleid wordt door vader en dochter; Francis en Elodi Abecassis, zijn single estate Cognacs, wat inhoud dat de oogst, gisting, destillatie, rijping, blending en botteling allen op een landgoed geschieden…

Abecassis heeft twee landgoederen: Domain du Maine Drilhon, in het Petite Champagne gebied en Domain de chez Maillard, in het Fins Bois gebied.

Hoewel ik altijd gedacht heb, dat een Single Estate Cognac gemaakt moest worden van druiven uit één enkele wijngaard behorend bij het betreffende landgoed, klopt dit niet. Een Single Estate Cognac kan namelijk wel degelijk gemaakt worden van druiven/Cognacs uit twee wijngaarden. Zo blijkt wel in dit geval bij deze ABK6 VSOP, die gemaakt is van druiven/cognacs afkomstig uit beide landgoederen van Abecassis, uit de Petite Champagne en Fins Bois dus…

Eerlijkheid om te zeggen, proef je de aanwezigheid van de Fins Bois Cognacs duidelijk door zijn iets mindere complexiteit en door zijn uitbundige fruitigheid. Deze Cognac is hierdoor wel heerlijk fruitig en dat is soms ook wel heel plezierig! Vooral in de zomer…

This new brand (ABK6) has the ambitious objective of modernising Cognac’s image and distancing itself from Cognac’s traditional codes through its presentation and the design of the bottle.

This while remaining respectful of the product’s traditions and intransigent about its quality. At last a Cognac which looks like you.”

Francis Abécassis

De proefnotities van de ABK6 VSOP Super Premium zijn:

De kleur: oud-goud.
De geur: zacht, vanille, appels, peren. Kortom: Fruitig!
De smaak: tikkeltje scherpte dat snel verdwijnt, wederom zeer fruitig waarin appel de boventoon voert. Tevens iets hout, vanille en iets van specerijen.
De na-smaak: volle na-smaak, die snel minder wordt.
De herkomst: Petite Champagne en Fins Bois. Beiden afkomstig uit landgoederen van Abecassis.
De leeftijd: zo’n 15 jaar.
De prijs: zo’n 33 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 7.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 8.7/10 (11 votes cast)
Tags bij deze post: , , ,

11 Comments »

 • Tweets die vermelden ABK6 VSOP Super Premium - Cognac Review.nl -- Topsy.com said:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Gualtiero, Gualtiero. Gualtiero heeft gezegd: Blog Post: ABK6 VSOP Super Premium http://bit.ly/cyjaxL […]

 • roderick said:

  ik heb deze soldaat gemaakt. ik kon er niks interessants in ontdekken, en al helemaal niet voor die prijs.

 • ABK6 VSOP Dutch Review! Thanks @Wouter Ingwersen « ABK6 Cognac's Blog said:

  […] ABK6 VSOP Dutch Review! Thanks @Wouter Ingwersen 8 08 2010 7 August 2010 – from http://www.Cognacreview.nl […]

 • Jos Huffmeijer said:

  Het is jammer dat de cognacs van ABK6 het hier in Nederland niet hebben gered. Mogelijk omdat ze alleen bij Gall & Gall te koop waren en omdat er ook weinig aan promotie is gedaan. ABK6 cognac is wel een succes in de Scandinavische landen en Rusland.
  Zowel de VS als VSOP en XO zijn gewoon lekkere en ongecompliceerde cognacs.
  Mogelijk staan er nog wat flessen ABK6 XO voor ´n prikje bij de Makro in Amsterdam. De restanten heeft Gall en Gall blijkbaar aan deze groothandel verkocht.
  Overigens heeft Gall en Gall een paar kwaliteiten van Cognac Leyrat in hun assortiment opgenomen. Met Reviseur zijn dat de oorspronkelijke cognacmerken van deze distilleerderij voordat ze failliet gingen en Francis Abécassis met keldermeester Simon Palmer het landgoed overnam. Heerlijk is heerlijk, de kwaliteit van deze cognacs is wel beduidend beter dan ABK6.

 • goldengate said:

  Deels eens met verhaal van Jos.
  VSOP en XO zijn best te drinken. Niet uitzonderlijk. Fles is wel hip.
  leyrat is stukken beter.

 • Wouter (author) said:

  Leuk om te horen dat de Leyrat zo goed smaakt! Zal binnenkort een miniatuur flesje Leyrat openen en natuurlijk beschrijven….

 • Jos Huffmeijer said:

  Ik wil nog wel even een correctie geven op de proefnotities van de ABK6 VSOP. Er staat bij de leeftijd “zo´n 15 jaar”. Dit is zeer beslist niet waar. Ik ben al vele malen bij hen op bezoek geweest en heb ‘n goede band met Simon Palmer de keldermeester. Met hem en een enkele met Francis Abécassis erbij, heb ik nog al wat uren doorgebracht in het “Laboratorium” om te blenden en te proeven en heb zodoende van heel dichtbij de ontwikkeling van ABK6 cognac mee gemaakt. Ik weet zodoende dat de VSOP zeker niet ouder is dan 5 jaar. De XO is gemiddeld 8 jaar en er is een “Singel Estate XO” van 10 jaar.

 • Wouter (author) said:

  Hmm… Dit is wel de leeftijd die ik doorkreeg van ABK6, al vond ik ook al dat 15 jaar enorm veel is voor een VSOP-kwaliteit…

 • Jos Huffmeijer said:

  Dan zal er op een of andere manier toch spraken zijn van een misverstand. Kan natuurlijk altijd gebeuren.

 • Sjoerd IJzerman said:

  Beste Cognac liefhebbers,

  Sinds begin 2011 zijn wij exclusief importeur geworden van ABK6 en Domaine Leyrat Cognac. Via onze website http://www.abk6.nl zijn de cognac van ABK6 te bestellen, evenals de cognacs van Domaine Leyrat. Inmiddels hebben wij al een heleboel mensen enthousiast gemaakt over de cognacs van ABK6. Zo stonden wij op het Gastvrijheid Gilden Event en ook waren wij in december 2012 aanwezig met onze ABK6 Ice Cognac Bar tijdens de Masters of Lxry. De reacties op de cognacs waren erg positief en inmiddels is er menig fles te vinden in de dranke kabinetten van de Nederlanders. Ook prijken er flessen op de planken van meerdere restaurant in Nederland!

  Dus proef ABK6 cognac en bestel gauw een fles!

  Op de website http://www.abk6.nl kunt u ook allerlei informatie vinden over het huis, de cognacs en proefnotities van zowel ABK6 cognac als Domaine Leyrat.

  Tot gauw!
  Sjoerd IJzerman

 • Cognac Review – Elke week een nieuwe cognac beschrijving! » ABK6 Family Reserve XO said:

  […] onderdeel van de Single Estate reeks van ABK6, deze reeks Cognac wordt volledig geproduceerd op de Abecassis familie-landgoederen in de Fins Bois en Petite Champagne. Bij de International Wine and Spirits Competition in 2010 won deze ABK6 de gouden medaille, ik […]

Reageer op dit artikel!

Feedback Form