Home » Cognac Reviews, Featured, Headline

ABK6 – Ice Cognac

3 Comments

ABK6 heeft een mooi nieuw product gelanceerd op de Vinexpo, de ABK6 Ice Cognac. Dit is een Cognac die gemaakt is om te combineren met ijs. Natuurlijk kan een normale Cognac ook gecombineerd worden met ijs, echter zal deze qua smaak verwateren. De ABK6 Ice Cognac doet dat niet.

De fles van deze Ice Cognac heeft een hip design en voelt goed aan. De kleurencombinatie van wit en goud doet volgens ABK6 denken aan Marie Antoinette’s fashion style.

De dop is verstandigenwijs gemaakt van metaal zodat de kurk niet in de diepvriezer gaat lekken, mocht u ervoor kiezen om ook de Cognac zelf te koelen.

Terug naar de smaak, waar het natuurlijk om draait. Hoewel velen onder ons het koelen of verwateren van Cognac barbaars vinden, is het smaaktechnisch best interessant. Bij het proeven van een koude drank, doorgaat je mond het hele smaakpallet van een Cognac tijdens het opwarmen.

Normaal gesproken proef je alleen de Cognac op een temperatuur van zo’n 20-37 graden, nu kan je mond er sowieso 20 graden erbij pakken.

Het idee op zich is natuurlijk niet helemaal nieuw, de Godet Antarctica en de Alfred De Luze waren ABK6 voor, toch blijf ik dergelijke producten noodzakelijk vinden om nieuwe doelgroepen en smaken aan te boren. Een welkome aanvulling dus.

Proefnotities bij kamertemperatuur:

Kleur: goud-geel.
Geur: zoetig, vanille, fruit, iets kruidig en geen hout.
Smaak: bijzonder zacht voor een ijs Cognac, de Alfred de Luze was bijvoorbeeld een stuk scherper. Ook hier veel fruit en wat zoetigheid.
Na-smaak: blijft bijzonder lang hangen.
Leeftijd: een 4 jaar oude Cognac (VSOP) als basis met 8 en 12 jaar oude Cognac toegevoegd.
De herkomst: Vooral Fins Bois en iets Petite Champagne.
De prijs: onbekend.

De proefnotities bij diepvries temperatuur zijn:

Nog steeds een mooie zoete fruitige geur, ook de smaak is redelijk identiek als hierboven omschreven, met als toevoeging wat spicy aroma’s in het begin (nog koud in de mond).

De proefnotities met een ijsblokje, waar deze cognac voor bedoelt is, zijn:

De geur lijkt nog wat frisser te zijn geworden, echter zeker niet minder aromatisch, de smaak is aardig hetzelfde gebleven, wat zeer positief is bij een Cognac met ijs, deze verwateren vaak namelijk redelijk snel.

De aroma-stappen zoals in het plaatje hierboven neem ik niet direct waar, wel heb ik het idee dat de smaak-sensatie een stuk breder is dan zonder het ijsklontje.

De beoordeling: een 7,5. Een lekkere Cognac, zowel puur, met ijs als gekoeld.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Cognac?
Rating: 6.3/10 (3 votes cast)
Tags bij deze post: , , , , , ,

3 Comments »

 • Vijf zomer Cognacs, geweldig met ijs! - Cognac Review.nl said:

  […] Ijs in Cognac is dan ook niet bedoeld om te gebruiken in de wat oudere Cognacs maar vooral in de jongere Cognacs, of Cognacs die hier speciaal voor gemaakt zijn. […]

 • Jurrit said:

  Deze cognac is te koop rond de 35,- euro

 • Sjoerd IJzerman said:

  Jazeker!

  Deze Cognac is te koop via http://www.abk6.nl. Er is zelfs een ABK6 Ice Cognac bar te huur via Wintable Wijnimport, de exclusief importeur van ABK6 Cognacs en Domaine Leyrat Cognacs. Er staan op de site van http://www.ABK6.nl ook veel artikelen met informatie over Cognac en de specifieke proefnotities van ABK6 en Domaine Leyrat Cognacs.

  Tip: Combineer ABK6 Ice Cognac ook eens met Ginger Ale (iets zoeter) Tonic (onze voorkeur) of met Rivella (spannend!)

  ABK6 heeft ook speciale glazen voor de ABK6 Ice Cognac, net als roerstaafjes, servetjes en koelertjes!

  Bezoek http://www.abk6.nl maar eens voor meer informatie over de ABK6 cognacs en de Domaine Leyrat Cognacs.

  Groeten,
  Sjoerd IJzerman

Reageer op dit artikel!

Feedback Form